Ünlü baritona veda…

Türk operasının ünlü sanatçılarından bariton Mete Uğur, Süreyya Operası’nda yapılan törenle son yolculuğuna uğurlandı.

11 Eylül 2013 - 10:15
Sümeyye YAMAN

Operanın ünlü isimlerinden bariton Mete Uğur, 8 Eylül Pazar günü yaşamını yitirdi. Uğur için 9 Eylül Pazartesi günü Kadıköy Süreyya Operası’nda tören düzenlendi. Törene Mete Uğur’un kızı  oyuncu Deniz Uğur, Zafer Ergin, Mustafa Üstündağ, Kenan Ece, Sait Sökmen ile çok sayıda sanatçı arkadaşları katıldı.
Törende Mete Uğur’un biyografisinin okunmasından sonra operadan görüntüleri izletildi. Mete Uğur’un sanatçı arkadaşları sahneye, tabutunun yanına çıkarak anılarını ve sanatçı kişiliğini anlattılar. Her konuda iyi derecede bilgiye sahip olmasından, tüm izleyicilerin ona hayranlığından ve inanılmaz başarılara imza attığından bahseden yakınları şu sözü vurguladı; “Mete, en iyilerden biri değildi en iyiydi...” Kızı Deniz Uğur babası için şunları söyledi:"Geç fark edilmiş kanser hastasıydı. Fakat bu kadar erken gitmesini beklemiyorduk. Doktorlar 6 ay gibi bir zaman vermişti. Fakat çok geç farkedildiği için giderek ağrılı ve sancılı olacaktı. Allahın sevdiği kuluymuş ondan ayrılmak çok zor ama bu kadar erken beklemiyorduk, uykusunda bir tüy gibi hafif nefesi ve kalbi durarak hayatını kaybetti. Huzur içinde gitti. ‘’ Törenin ardından Mete Uğur’un cenazesi Pendik’teki aile mezarlığında toprağa verildi.
Yurt içi ve yurt dışında birçok operada başrol oynayan devlet sanatçı Mete Uğur, lise yıllarında şan eğitimi aldıktan sonra 1960 yılında İstanbul Operası'na girdi. Kısa sürede Türk operasının yıldızları arasına giren Mete Uğur, 11 yıl Ankara Devlet Operası'nda görev yaptı, İtalya'da La Scala Operası'nda çalıştı. Yurt dışında 35 başkente davet edilen Mete Uğur, aralarında Leningrad, Kiev, Bakü, Bükreş, Varşova, Belgrad, Üsküp, Riga, Talin, Kuybişev, Kazan. Gomel ve Frunze'nin de bulunduğu operalarda oynamış ve konser vermişti.

ARŞİV