O zaman RENK

Kadıköy duvarlarının sanatla buluştuğu Mural İstanbul Festivali 5. yılını geride bıraktı. Dünyaca ünlü mural sanatçıları özgürce duvarları boyayıp, Kadıköy’ü güzelleştirdi

08 Eylül 2016 - 16:37

Kaan DERTÜRK
Duvarlara yapılan resimlerin kimi zaman yerel yönetimlerce silindiği, kimi zaman da resim yapanların suçlu bulunduğu Türkiye’de, Kadıköy’ün sanata değer ve destek veren belediyesi, soğuk duvarları bu yıl da sanatla buluşturdu.
Mural İstanbul Festivali, Kadıköy Belediyesi tarafından 2012 yılından beri organize ediliyor. 2012 yılında Yeldeğirmeni’nde başlayan festivalde şimdiye kadar 30 yabancı, 10 İstanbullu sanatçıyla 30’a yakın bina cephesi renklendirildi. Kadıköy Belediyesi’nin, 5. kez Mural Festivali’ne ev sahipliği yapması üzerine, dünyaca ünlü mural sanatçıları festival için Kadıköy’e gelip, sanatlarını konuşturdular. Boş bina cephelerine yapılan resimlerle Kadıköy sokaklarının açık hava sergisine dönüştüğü Mural Festivali, 7 Eylül Çarşamba günü The Writer Material’ın mural çalışması ile son buldu. İki haftalık festival kapsamında Arjantin’den gelen Chu, İstanbullu sanatçılar Ares, Lakormis, Tabone ve Eskişehir’den The Writer Material, Rasimpaşa, Acıbadem ve Osmanağa mahallelerinde gri duvarları renklendirdiler.

“GÜÇ VE SINIR”
Mural Festivali’nde eserini ilk bitiren Arjantinli sanatçı Chu oldu. Rasimpaşa Mahallesi’nde yaptığı eserine ‘Güç ve Sınır’ adını veren Chu yaptığı çalışmayla ilgili gazetemize “Biz insanlar yüzyıllarca sene evrimleşerek kendimizi güç üzerinden ayırmaya devam ettik. Güç ve onun getirdikleri, herkese iyi gelmiyor ve dünya bunun örneklerini her gün yaşıyor. Bu hiç güzel değil.” yorumunda bulunmuştu.
Muralı, ifade biçimini güçlendiren bir eylem olarak gören Ares ise, tek beklentisinin “İnsanların doğal ortam özlemi ile duvarlarda çiçek, deniz, dağ gibi şeyler istemelerini bırakıp kendi oturdukları apartmanların ve binaların ne kadar doğal olduğuna bir bakmaları” olduğunu ifade etmişti.
The Writer Material de, muralın bireysel kaygıların yanı sıra kentin belleğini oluşturan ve onu şekillendiren uygulamaların başında geldiğini, yaşanılan zamana ve daha sonraki nesillere kültür aktarımında önemli bir role sahip olduğunu belirtmişti.

 
MURAL’A ÖZEL KATALOG
Bina cephelerinin sanatçılar tarafından özgün çalışmalarla renklendirildiği festival kapsamında yapılan bazı eserler, geçtiğimiz yıllarda dünya çapında ‘En İyi Mural Eserleri’ listesinde yer aldı. Bu yıla özel olarak da festival bünyesinde şimdiye kadar yapılan çalışmaların yer aldığı bir katalog hazırlanacak.
 

ARŞİV