Çocuk ve kadınlara destek

Kadın cinayeti, tecavüz ve cinsel istismar davalarında mağdurlara destek olan Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği; mağdur çocuklar sığınma merkezi kurma hedefinde…

01 Temmuz 2020 - 16:30

Kadın cinayetlerinin durdurulamadığı Türkiye’de, kadınları öldüren erkeklere genelde “haksız tahrik, pişmanlık, kravat takmak” gibi gerekçelerle indirim uygulanıyor. Fakat son zamanlarda sonuçlanan Şule Çet ve Merve Kotan davalarında müebbet verilmesi yakın hukuk tarihi açısından emsal teşkil etti. Bu noktada kadınların kamuoyu baskısına ek olarak iyi bir avukatlık desteğinin önemi de ortaya çıktı.

Zira, genelde bir kadın öldürüldüğünde/taciz-tecavüze uğradığında, feminist avukatlar için maktulün yakınlarına ulaşmak bile güç oluyor. Bu nedenle bu davaların büyük bir kısmında profesyonel hukuk desteğinden mahrum kalınıyor.

İşte tam bu konularda çalışan bir dernek var; Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği… Mağdur çocuk ve kadınlara hukuksal ve psikolojik destek vermek amacıyla 2018’in Kasım’ında kurulan dernek, aradan geçen 1 buçuk yılda 50’den fazla kadın cinayeti, 30’u aşkın da çocuk istismarı davasına müdahil oldu.

Derneği, kendisi de avukat olan Müjde Tozbey Erden kurdu. Zira Erden eşinin görevi nedeniyle Van’da yaşadığı dönem içerisinde Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan çocuklara yönelik cinsel istismar, kadınlara ve LGBTİ+ bireylerinin yaşadıkları şiddet olaylarına tanıklık etti. Bu davalarda mağdurların yanında gönüllü ve ücretsiz olarak vekilliklerini üstlendi. Böylelikle de derneğin temelleri atılmış oldu.

GÖNÜLLÜ 20 AVUKAT

Bugün Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin ülke genelinde gönüllü 20 avukatı bulunuyor. Dernek mağdurlara; hukuksal desteğin yanı sıra şiddetin her türünün olağan kabul edilmesinin getirdiği suçluluk duygusunu, utancını, korkuyu yenebilmeleri ve yeni yaşam seçeneklerini geliştirebilmeleri için psikolojik destek de sağlıyor.

Müjde Tozbey Erden, “Derneğimiz resmi olmayan kayıtlar ve bireysel olarak geçtiğimiz 10 yıl boyunca çok sayıda kadın cinayeti davasında öldürülen kadınların ailelerinin yanında yer alarak, onlara destek sağlayarak, cinayet kurbanı kadınların ve ailelerinin haklarını savunarak, sanıkların en ağır cezaları alması için davalarda gönüllü olarak çalıştı.  Yine onlarca cinsel taciz, cinsel sarkıntılık, tecavüz ve çocuğa yönelik cinsel istismar davalarında mağdur kadın ve çocuklara destek sağlayarak gönüllü olarak bu davalarda vekillik sıfatını üstlendik.” diyor. Erden,  gerek mağdurlara gerekse olayın savunma tarafında bulunan avukat, doktor gibi  destek veren kişilere eğitimler vermeyi amaçladıklarını vurgulayarak, “Bu eğitimler ile ülkenin farklı yerlerinde şiddete maruz kalan çocuk ve kadına ulaşmak ve farkındalık yaratmak, daha çok aile ve bireye destek sağlamayı hedefliyoruz.”

ÇOCUK SIĞINMA MERKEZİ

Erden, derneğin hedeflerinden birisinin de tecavüz ya da şiddet mağduru olup ailesi ve yakınları tarafından dışlanmış, atılmış olan çocuklar için bir sığınma merkezi kurarak, bu merkezde çocukların her türlü eğitim, tedavi ve barınmalarını karşılayarak topluma kazandırmak olduğunu da söyledi.

http://once.org.tr/


ARŞİV