Çocuklar farklılıkları kitaplarla aşıyor!

Kadıköy Anneleri’nin düzenlediği Küçük Kitap Kurtları Buluşması’nda beş farklı dilden beş farklı kitabın anne ve babalar tarafından çocuklara okunmasıyla farklılıkların zenginlik olduğu vurgulandı

09 Mart 2017 - 23:47

Kadıköy, geçtiğimiz hafta sonu farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Kadıköy Anneleri’nin Tudem Yayınevi’nde gerçekleştirdiği Küçük Kitap Kurtları Buluşması’nda beş farklı dilden beş farklı kitap, Kadıköylü anne ve babalar tarafından çocuklara okundu. Etkinlikte çocuklar hem nitelikli kitaplarla buluştu hem de ayrımcılığın bu kadar çok vurgulandığı günümüzde farklılıkların zenginlik olduğu hatırlatıldı. Her yaş grubundan çocuğun ve ebeveynin katıldığı etkinliğe katılabilmek için bilet yerine bir çocuk kitabı alınması şartı vardı. Çocukların evrensel değerleri kazanması amaçlanan buluşmada sırasıyla İngilizce, Rusça, Fransızca, Almanca ve Türkçe kitaplar okundu. Etkinlikte organik ikramlar yapılırken, sürpriz hediyeler de sahiplerini buldu.

“BARIŞ İÇİNDE PAYLAŞABİLMEK”

Gazete Kadıköy olarak etkinlikte Fransızca çocuk kitabını okuyan Sevil Budak ile konuştuk. Fransa’da doğup büyüyen Budak, bir süredir Moda’da ikamet ediyor. Buluşmanın küçük yaştaki çocuklar için fazlasıyla öğretici olduğuna değinen Budak, “Amacımız farklılıkların bir zenginlik olduğunu duyumsatmak ve yetişkinlere de dünyayı pek çok farklı dilden insanla barış içinde paylaşılabileceğini anımsatmaktı. Çocukların, insana sadece insan olarak bakmayı öğretmeyi ve ırk, din, dil ayrımı yapmadan dünyayı algılamalarına yardımcı olmayı hedefledik. İçerik olarak benim seçtiğim kitabin mesajı bu felsefenin doğrultusundaydı. Hikâyem Fransa Korsika adasındaki iki kedinin arkadaşlık, yaramazlık ve yardımlaşması üzerindeydi. Boğulan arkadaşına yardım etmek amacıyla yola çıkan kedi ona desteklerini sadece koşullu veren insanlara sonunda güzel bir ders verir ve arkadaşını kurtarmaya başarır. Tam olarak hikâyedeki felsefeyi çocuklarımıza aşılamayı istiyoruz.” dedi.

“OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDI”

Buluşmada İngilizce kitabı okuyan Yeni Zelandalı Damien Jade Duff’ın dilbilimci eşi Esra Akçay Duff ise kitap okuma alışkanlığının çocuk yaşta kazanıldığını söyleyerek, “Herkes, kitap okuma alışkanlığının çocuklar ilkokula gidip okuma-yazmayı öğrendikten sonra oluştuğunu düşünür. İşin aslı ilkokul çağının kitap okumak için geç olduğudur. Bir çocuk, anne karnında sesleri duymaya başlar, doğduktan sonra da hızla doğduğu çevreyi öğrenir ve belki hayatı boyunca devam ettireceği alışkanlıklarını bu küçük yaşta öğrenir. Yine toplumda okumanın sadece harfler ve kelimelerle olduğu yargısı vardır. Hâlbuki sadece önümüze konulan harf ve dil öğeleriyle okumayız. Etkinliğimizde de çocuklarıyla kitap okuyan ailelerin bir araya gelmesiyle çocuklar okuma alışkanlığı kazandı ve birbirleriyle sosyalleştiler.” diye konuştu.


ARŞİV