Çocuklar Tasarım Atölyesi'nde eylemde

Yaptıkları etkinliklerle Kadıköy’ü “yeniden ele alan” ve tasarım fikrini kentin mekânsal sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak şekilde kullanan Tasarım Atölyesi Kadıköy çocukların eylemine tanık oldu

31 Aralık 2014 - 14:12
                                                          
Yeldeğirmeni’nde dizili evlerin arasında, mahallenin tam ortasında tasarım atölyesi olur da atölyenin komşuları, daimi misafirleri olmaz mı? Kentle ilgili sorunları ele alan TAK, Yeldeğirmeni’nde “komşularıyla” kurduğu sıcak ilişki sayesinde mahallenin çocukları için de uğrak noktası. TAK’ı ilgi odağı haline getiren, çocuklar ve mahalleli için ürettikleri projeler kadar, içinde bulunan bilgisayarları kullanma imkanı.
TAK Ekibi’nden Duygu Ezgi Demircan, geçtiğimiz günlerde çocukların TAK eyleminin nasıl gerçekleştiğini şöyle anlatıyor: “Çocuklar okul çıkışları buraya geldiklerinde en büyük talepleri bilgisayar kullanmak oluyor. Bizim kullandığımız bilgisayarlara da oturunca sabah bir bakıyoruz, klavye ayrı yerde mouse ayrı yerde… İş akışına engel oluyor, ama çocukları geri döndürmek de istemiyoruz”
ÇOCUKLAR TALEPLERİNİ AFİŞLERE YAZDI
Böylece TAK ekibi “Çözüm ne olabilir?” diye düşünmeye başlıyor. Buldukları çözüm ise çocuklarla kurulan diyaloga ve demokratik çözüm üretimine örnek olacak nitelikte. Ekip, çocukları çağırıp isteklerini afişlere, dövizlere yazmalarını söylüyor. Ardından yaptıkları toplantıda çocuklar kendi taleplerinin notunu da kendileri tutuyor. Çocukların taleplerinin çoğu “bilgisayar” ağırlıklı olsa da uğraşları tasarım olan ekip, bu talebi daha da geliştirmek istiyor. TAK ekibinden Bahar Yalçın, “İstekleri şimdi bilgisayar kullanmak ama; biz onların bilgisayara olan ilgilerini bilgisayar kasalarının takılıp sökülmesini, belki daha sonrasında ufak programların yazılmasını göstermeye yönlendirmek istiyoruz. Sadece bilgisayar oynamaları değil yaratıcılıklarını daha fazla nasıl geliştirirler onunla ilgili düşünüyoruz” diyor.
“GÖNÜLLÜ OLAN HERKESİ BEKLİYORUZ”
Ekip aslında çocuklarla birçok etkinlik gerçekleştirmiş. Göz kırpan robotlar yaptıkları atölyeden yaratıcı drama eğitimine, şeker hamuruyla kurabiye yaptırmaktan iğne deliği fotoğraf makinesine ve uçurtma atölyesine kadar bir dizi etkinliğin devamının da geleceğini belirtiyorlar.
Bahar Yalçın bir de çağrı yapıyor: “Burada çocuklarla sürekli bir etkinlik yapma isteğimiz var. Hem çocukların bu civarda çok yapacak bir şeyleri olmadığı için, hem de tasarım fikrinin çocukların algıları açıkken geliştirebileceklerini düşündüğümüz için. Buraya, çocuklarla birlikte bir şeyler yapmak isteyen gönüllü olan herkes de gelebilir. Tüm etkinlikler gönüllü ve ücretli değil. Eğer çocuklarla çalışma yapmak isteyen birileri olursa onlarla ortak bir proje geliştirebiliriz.''

 

 


ARŞİV