Kadıköylü öğrenciler doğal tarımı hem öğreniyor hem de uyguluyor. Faik Reşit Unat Ortaokulu öğrencileri, bahçede ektikleri küçük bostanla kentin ortasında tarım keyfi yaşıyor
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköylü öğrenciler doğal tarımı hem öğreniyor hem de uyguluyor. Faik Reşit Unat Ortaokulu bahçesinin bir köşesinde oluşturulan küçük alana biber, domates, salatalık, patates eken öğrenciler durumdan çok memnun. Pek çoğu şehirde doğup büyüyen, köy yaşamı hakkında pek bilgi sahibi olmayan öğrenciler küçücük bahçede sebze ve meyvelerin nasıl yetiştiğini öğreniyorlar.
ÜRETMEK GİBİSİ VAR MI?
Öğle arası veya teneffüslerde bahçeye gelip fideleri suladıklarını, çapa yaptıklarını anlatan Umutcan bahçeyi çok sevdiğini belirtti. Ektiği domates tohumlarının çimlendiğini görmekten duyduğu mutluluğu paylaşan Azra ise “Hepimiz tohum, fidan ektik. O kadar çok fidan var ki hangisi benim ektiğim bilemiyorum. Çok mutluyum” dedi.
Saksıda çilek yetiştiren Sinem, okuldan eve yorgun döndüğünde ilk olarak çileğini suladığını ve bundan mutlu olduğunu söyledi.
Zeynep de öğretmeninin yardımıyla bir güneş fırını yaptığını anlattı. Kapakları alüminyum folyo ile kaplayıp, güneş ısısını tutması için kutunun diğer yerlerini siyaha boyadığını, böylece kapaklar güneş ışınlarını toplarken, siyah renkli yüzeyin ısıyı tuttuğunu belirtti. Zeynep, böylece kutunun içine konulan yiyeceğin pişmesinin sağlandığını anlattı.
HASATI BEKLİYORUZ
Ezgi de patates ve biber ektiğini belirterek, Ağustos’taki hasadı heyecanla beklediğini söyledi. İlk defa tarımla uğraştığını ve büyük keyif aldığını vurgulayan Ezgi yaşıtlarına da “tohumları atmayın, biriktirin” tavsiyesinde bulundu. Taha da yazlıkta bahçe işleriyle uğraştığı için biraz deneyimli olduğunu, okuldaki bahçede yapılan çalışmalarda bunun faydasını gördüğünü belirtti.
TOHUMLAR BİRİKTİRİLDİ
Öğrenciler evlerinde domates, biber, salatalık ve çeşitli sebzelerin tohumlarını atmayıp biriktiriyorlar. Çamurdan tohum topları yapan çocuklar, böylece tekrar ekim için tohumları muhafaza ediyorlar.
Önce çamuru hazırlayıp, sonra evde biriktirdikleri fasulye, domates, biber vesaire küçük tohumları çamurla yuvarlak şekilde karıştırdığını söyleyen Sibel, tohum topları oluşturmayı anlattı. Sibel, “Bahçeye tohumları ekip, sulamayı da unutmadık mı bir kaç ay sonra mis gibi kendi ürünümüzü toplarız” dedi.
VAR MI TOPRAK GİBİSİ
Okul Müdürü Ali Arslan da bahçenin işlenmesini, tohum ve fidan dikiminin nasıl yapılması gerektiğini öğrencilere bahçede bizzat anlattı. Tüm gıdaların topraktan yetiştiğini vurgulayan Arslan, “Çocuklarımız kentlerde beton yığınları arasında büyüyor. Tarlayı, bahçeyi göremiyor. Bunları burada görmesi onlara ayrı bir heyecan katıyor. Manavda gördüğü sebze meyvelerin nasıl yetiştiğini öğrenmiş oluyorlar. Doğayla iç içe yaşamanın verdiği huzuru çocuklarımıza anlatmayı amaçladık. Çocuklarımızı doğa sevgisiyle yetiştirirsek sevgi, saygı duyguları gelişir, şiddetten ve olumsuzluklardan korunurlar” dedi.
TEMA, Faik Reşit Unat Ortaokulu, Kadıköy Belediyesi Feneryolu Gönüllüleri birlikteliğiyle yapılan çalışma hakkında bilgi veren Doğal Tarım Bahçesi proje yürütücüsü ve Fen Bilimleri öğretmeni Mine Yalın, tarıma uygun gübreli toprağı ise Kadıköy Belediyesi’nin sağladığını söyledi.