Öğrenciler staj çalışmalarını TAK'ta sergiledi

Kadıköy Belediyesi ile Mimarlar Odası işbirliğiyle gerçekleşen staj programına katılan Diyarbakır Dicle Üniversitesi mimarlık fakültesi öğrencileri, staj süresince hazırladıkları projeleri 19 Temmuz Cuma günü TAK’ta sundu

25 Temmuz 2024 - 09:40

Kadıköy Belediyesi ile Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1’inci Bölge Temsilciliği, mimarlık bölümü öğrencilerinin stajı için Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) protokol imzalamıştı. Protokolde Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde mimarlık eğitimi alan 25 öğrencinin staj programı kapsamında mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeleri ile büro yaşamını tanımaları da yer alıyordu. Öğrenciler, iki haftalık staj programı kapsamında Kadıköy Belediyesi’ni ziyaret etti, büro yaşamı hakkında bilgi sahibi oldu, İstanbul’un tarihi yerlerini gezdi, panellerde mesleki bilgilerle donandı, boğaz turunda İstanbul’un tarihi dokusunu seyretti.  

Öğrenciler, bu iki haftalık program kapsamında Rasimpaşa (Yeldeğirmeni ) Mahallesi’ni masaya yatırdı; yaşlılar, gençler kısacası mahalle sakinleri için yaşam alanları tasarladı. Tasarladıkları bu çalışmaları da 19 Temmuz Cuma günü Tasarım Atölyesi Kadıköy’de sundu. Tasarım Atölyesi Kadıköy’de o gün ayrı bir heyecan yaşandı. Hummalı bir çalışma, gözlerde başarmanın getirdiği mutluluk vardı.  Diyarbakır’dan gelerek Kadıköy’ün tarihi dokusu ile uyum içinde olan çalışmaların içinde olmak onlar için sevinç ve gurur kaynağıydı. 

“MESLEKİ BİLGİLERLE DONANDILAR”

Öğrencilerin çalışmalarını büyük bir keyifle hazırlamalarını izleyen Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Anadolu 1’inci Bölge Temsilciliği proje yürütücülerinden Kürşat Açıkgöz, öğrencilerin dört ekip şeklinde belirlenen konu başlıkları altında çalışma yaptıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Yeni bir kent tanıdılar. Rasimpaşa Mahallesi’nin tarihçesini, yapıların tarihini öğrendiler. Staj çalışmalarında buranın dokusuna uygun olarak eski et ve balık kurumu ile mahallede yer alan otopark alanlarında kültürel ve sosyal alanlar tasarladılar, farklı bakış açısına sahip oldular.  Galata Kulesi’ne, İstiklal Caddesi’ne gittiler. Boğaz turu yaptılar. Panellerde mimarlar tarafından mesleki bilgilerle donatıldılar.”

“MESLEKTAŞ ADAYLARIMIZI KADIKÖY’DE AĞIRLADIK”

Kadıköy Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Anıl Halis Akar ile Strateji Geliştirme ve Dış İlişkiler Müdürü Can Nurkan Akbal da öğrencilerin yaptıkları çalışmaları inceledi. İmar ve Şehircilik Müdürü Anıl Halis Akar, “Dicle Üniversitesi’ndeki meslektaş adaylarımızı Kadıköy’de ağırladık. Hem Kadıköy’ün kültürünü anlattık hem de Kadıköy’de çalışma alanı imkanı sağladık. Belediyemizi ziyaret ettiler, müdürlükleri gezdiler. Gezi sırasında iş hayatı hakkında önemli bilgiler edindiler. Özverili bir çalışma ile eğitim bilgilerini Kadıköy’e nasıl entegre edebiliriz diye emek harcadılar. Bugün de o emeğin ürünlerini sergilediler. “ diyerek düşüncelerini dile getirdi. 

Staj programı kapsamında öğrencileri ile birlikte İstanbul’a gelen Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Havva Özyılmaz, “Öğrencilerimize bu program çok şey kattı. Tarihi yapılarda çağdaş yaklaşımlar nasıl olur onu gördüler. Kültürel değerleri nasıl koruyacağımıza yönelik çalışmalar yaptılar. Biz de bu durumdan mutlu olduk. İstanbul zor bir şehir. Ama bizim için kolaylaştırdılar. Belediyeye çok teşekkür ediyoruz.” dedi. 

“MEMNUN KALARAK DÖNÜYORUZ”

Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nursen Işık da şunları söyledi: “Öğrenciler İstanbul’u böyle gezemezdi, Yeldeğirmeni’ni böyle güzel tasarlayamazdı. Hem yaşlılara hem de gençlere yönelik farklı projeler ürettiler.  Bir dönemin yarısında yapamayacağımız çalışmayı 15 günde yaptılar.  Mimarlar Odası’na ve Kadıköy Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Onların katkısı çok büyük. Çok memnun kalarak dönüyoruz. Diğer öğrencilerimizle de gelmek isteriz.”

Staj programına katılan Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Rana Fidan Akman, “İstanbul’a daha önce de gelmiştim ama bu kadar detaylı bir şekilde gezerek görmemiştim. Bölümümüz ile ilgili çok fazla şey gördük ve öğrendik. Rasimpaşa Mahallesi’ni detaylı bir şekilde gezdik. Staj programı kapsamında yaşlılık konusu ele alan ekibin içindeydim. Mahallede yaşlılarla, gençlerle ve kadınlarla röportajlar yaparak ihtiyaçlarını ve isteklerini sorduk. Bunlar üzerine çalışmamıza yön verdik. Yeşil ve sosyal alan ile park ön plana çıktı. Biz de mahalledeki iki boş alanda buna yönelik çalışmalar tasarladık. Belediyedeki birimleri gezdik. Çok verimli iki hafta geçirdik.” ifadelerini kullandı.

“KADIKÖY VE YELDEĞİRMENİ ÇOK GÜZEL”

Mimarlık Fakültesi öğrencilerinden Afşin Öksüz de “Yaşlılar için çalışma yapan grubun içindeydim. Yaşlıların toprakla ve doğayla iç içe olacağı bir çalışma yaptım. Çünkü anneannem ile babaannem de bir şeyler ekmeyi ve ektiklerini yemeyi çok severdi. Tohum odaları, atölye alanları tasarladım. İstanbul’a ilk kez geldim. İyi ki bu program ile geldim. Kapsamlı gezdik. Kadıköy çok güzel, Yeldeğirmeni çok güzel. Tarih kokuyor. Çok güzel bir deneyim oldu. Mimarlar odasına ve Kadıköy Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum.” dedi. 

Öğrencilerden Zerrin Kaya da şunları söyledi: “Okuldan çok farklı bir yerdi. Tecrübeli mimarlar ile konuşmak çok güzeldi. Sunumlarında çok şey öğrendik.  Hem sokak gezileri hem kurduğumuz ilişkiler bize çok şey kattı Çok güzel bir tecrübeydi. İstanbul’a ilk defa geldim. Bizim memleketimizde de tarihi çok yer var. Ama bu kadar farklı dönemlere ait farklı yapılar görmek tarifsiz bir deneyimdi. Onları görünce çok mutlu oluyordum.  Et ve balık kurumunu çalıştık. Orayı bir kültür alanı olarak tasarladık. Kent müzesinin, seramik, resim gibi atölyelerin yapılacağı, seyir terasının olacağı bir yer. Güzel bir proje oldu. Buraya gelmek hayatımda önemli noktalardan biri oldu. O yüzden çok mutluyum.”


ARŞİV