Olta balıkçılığı bir tutku

Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte oltalarını alıp sahile koşan olta balıkçıları, gün boyu denizin dalgaları ve sabır eşliğinde tutkunu oldukları hobiyle kentin stresinden uzaklaşıyor

22 Eylül 2016 - 15:38
Mustafa SÜRMELİ
Sonbahar mevsimi, yağmurları ve üşütmeye başlayan soğuğuyla kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Tatil modundan hala çıkamadıysanız, hala dinlenmeye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız size tatil keyfi yaşatacak, şehrin stresinden uzaklaştıracağını düşündüğümüz bir önerimiz var. En azından hafta sonları Kadıköy veya yakın civardaki olta balıkçılığı için uygun kıyılarda balık tutma keyfini yaşayabilirisiniz.
HANGİ KIYILARDA
Şu günlerde olta balıkçıları yavaş yavaş Boğaz kenarlarında yerlerini almaya başlıyor. Olta balıkçılığına merak salanlar için bilinmesi gereken bazı püf noktaların başında olta seçimi, hangi balığın ne zaman tutulacağını bilmek geliyor. Balık meraklıları nerede balık tutacaklarını bilir bilmesine ama yeni başlayanlar için İstanbul’da özellikle Kadıköy ve yakın civarında balık tutulacak yerler hakkında bilgi sahibi olmak önemli.
Uzun sahil şeridine sahip olan Anadolu yakası ve Kadıköy’de, Boğaz kadar çok olmasa da belirli noktalarda olta balıkçılığı yapmak mümkün. Kadıköy ve civarında balık tutulacak yakın yerleri Bostancı sahili, Moda burnu ve balıkların Marmara ve Karadeniz arasında geçiş noktası olması dolayısıyla Haydarpaşa mendirek şeklinde sıralamak mümkün. Ancak yıllardır olta balıkçılığı yapanlar Boğaz kıyılarında daha çok balık olduğunu belirtiyorlar. Şansınız da yaver giderse farklı balık çeşitlerini yakalamak mümkün. Olta balıkçılığının bir tutku olduğunu ifade eden balıkçılar, bunun sabır isteyen bir hobi olduğunu belirtmeden geçmiyorlar. Çok fazla uzağa gitmeden balık tutma keyfini yaşamak istiyorsanız; Kadıköy’e yakın yerler de var. Üsküdar, Kuzguncuk kıyıları, küçük radyonuzdan gelen müzik eşliğinde çayınızı yudumlarken, Boğaziçi’ni seyrederek keyifle balık tutacağınız yerler arasında. Ayrıca, Maltepe, Kartal, Pendik sahil şeridindeki kayalıklar da olta balıkçıları için uygun yerlerden. Bunun dışında İstanbul’da Sarayburnu, Galata Köprüsü Karaköy, Kabataş, Tarabya, Kandilli kıyıları da olta balıkçılığı yapılabilecek yerler arasında.
HANGİ BALIKLAR VAR
Karadeniz, Ege ve Marmara Denizleri arasında bir bağlantı noktası olan İstanbul Boğazı, özellikle Karadeniz ve Marmara Denizi arasında balık göçü söz konusu olduğu sonbahara geçiş döneminde balık çeşidinin de bol olduğu bir nokta. Yazın Marmara’dan Karadeniz’e göç edip yumurta bırakan balıklar, kışın ılık sulara geri dönüyor ve bu dönemlerde Boğaz’daki balık çeşidi ve sayısında artış yaşanıyor. Sonbahar ve kışın İstanbul kıyılarında görülen balıklar ise istavrit, palamut, uskumru, tekir, lüfer, levrek, barbun, kefal, çinekop ve kolyoz.
OLTA SEÇİMİ ÖNEMLİ
Tutmak istediğiniz balık türü ve balığın büyüklüğü, denizin dalgalı olup olmaması, suyun akıntısı olta seçimi için önemli. Ayrıca oltaya bağlanan ağırlık, tüy ve iğne seçimi de bir o kadar önemli. Deniz dalgalıysa oltaya bağlanan ağırlık da buna göre artmalı. Balıkçılar Boğaz’da 4,20 uzunluğundaki oltalarla tutmak istedikleri balığın türüne göre çapari, iğne ve tüy kullandıklarını belirtiyorlar.  Bir tavsiye: Olta seçimi ve ekipman seçerken, sonbahar yağışlarının görüldüğü şu günlerde sağlığınız açısından yanınızdan yağmurluğunuzu ayırmayın. Saatlerce bekleyeceğinizden tabi ki oturup dinleneceğiniz taburenizi de…

 

ARŞİV