Onaranlar Kulübü’yle 90’lara yolculuk

Yaşadığımız mahalleye aidiyet duygusunu arttırmak için daha çok Kadıköy merkezli çalışmalar yapan Onaranlar Kulübü, bu kez de Süper Mario ile bizi 90’lara götürüyor.

08 Eylül 2021 - 12:56

Mahallelinin kente olan aidiyet duygusunu artırmak için kentin çeşitli yerlerinde gönüllülerle birlikte çalışmalar yapan Onaranlar Kulübü, bu kez de Kadıköylüleri 90’lara götürüyor. Kent ve insan arasındaki diyaloğu arttırma hedefiyle başlatılan sokak yerleştirmeleri serisinin bu sefer ki teması “90’larda çocuk olmak” oldu. Bu kapsamda Nintendo’nun meşhur oyunlarından biri olan Super Mario, gönüllü tasarımcı Derin Gürgün’ün konsept tasarımı ve kulüp üyeleri ile birlikte Kadıköy sokaklarına taşındı.

Onaranlar Kulübü’nde içerik koordinatörü olarak görev yapan Nilüfer Aksu, “Çalışmamıza Super Mario ile başladık ancak çok yakında bizi 90’lara götürecek birçok sokak müdahalesi Kadıköy sokaklarında yerlerini alıyor olacak” diyor.

“FARKINDALIK UYANDIRAN PROJELER GELİŞTİRİYORUZ”

Aksu, “Beş kişilik çekirdek ekibimiz ve bini aşkın gönüllü Onaranlar ile birlikte kentlinin yüzünü güldüren, yaratıcı ve farkındalık uyandıran projeler geliştiriyoruz” diyor ve oluşumlarını şöyle anlatıyor: “Onaranlar Kulübü olarak içinde yaşadığımız çevreye, sokaklarımıza dair çeşitli aksiyonlar alıyoruz. ​​Daha sürdürülebilir bir kent ve yaşam için katılımcılığa destek veriyor, demokratik üretim ve paylaşımı önemsiyoruz. Bahsettiğim tüm bu değerler kapsamında kamusal alan dönüşümünden tanımsız alanlara işlev kazandıracak, bazen de yalnızca sokakta karşımıza çıkan küçük bir ‘bug’ı (sorunu) onaracak çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

“DAİMA ESKİYİ KORUYORUZ”

Kadıköylüleri 90’lara götüren çalışmalar hakkında bilgi paylaşan Aksu, “90’larda çocuk olma konsepti aslında henüz çok yeni. Çalışmamıza Super Mario ile başladık ancak çok yakında bizi 90’lara götürecek birçok sokak müdahalesi Kadıköy sokaklarında yerlerini alıyor olacak. 90’larda çocuk olma konseptinin ilham kaynağı, Kadıköy’de hala korunduğuna inandığımız, Kadıköy’ün nostaljik havası oldu. Onaranlar Kulübü olarak benimsediğimiz ilkelerden bir tanesi daima eskiyi koruma oldu. Bu vesileyle 90’larda çocuk olmuş, belki de hala çocuk kalan kentlinin yüzünü güzel anılarla güldürmek istedik” ifadelerini kullanıyor.

“KADIKÖY’Ü MESKEN EDİNDİK”

Onaranlar Kulübü’nün Kadıköy’de yaptığı çalışmalara değinen Aksu, “Onaranlar Kulübü’nün ilk çalışması, Moda’da elektrik kutularına yaptığımız saksılar oldu. Ardından küçüklü büyüklü sokak müdahaleleriyle Kadıköy’ü mesken edindik diyebiliriz. Boğa’ya yerleştirdiğimiz kent mobilyalarından tutun da Yeldeğirmeni mahallesindeki maskeli figürlere dek birçok işimiz Kadıköy’de bulunuyor. Şu anda, yapmış olduğumuz en büyük kamusal alan dönüşümü de Kalamış Parkı’nda yer alıyor” diyor ve şunları ekliyor: “Kadıköy halkıyla yıllardır iç içeyiz. Yıllar önce yaptığımız ilk sokak müdahalesinden bugüne dek daima yanımızda oldular. Bu süreç içerisinde yerleştirdiğimiz işleri koruyan, işler tahrip olursa onarımı için gönüllü olan birçok Kadıköylüyle tanıştık. Kadıköy halkı, yaşadığı bölgeyi canıgönülden benimseyen bir topluluk olduğu için yeri geldiğinde yorum yapmaktan çekinmez, katılımcılığa önem verir ve yapılan projelerde aktif olarak görev almasa bile misafirperverliğiyle iş başındaki Onaranları sevgiyle kucaklar. Bu anlamda Onaranlar Kulübü’yle birçok ortak paydada buluşur.”


ARŞİV