Otizme karşı tiyatro oyunu

Tiyatrokare ve Tohum Otizm Vakfı işbirliğiyle sahnelenen ‘Süper İyi Günler’ oyunu, hem otizme karşı farkındalık yaratıyor hem de geliriyle otizmli bireylerin eğitimine katkı sağlıyor

06 Mart 2019 - 10:34

Tohum Otizm Vakfı ve Tiyatrokare iş birliğiyle sahneye konulan “Süper İyi Günler” adlı oyun, bu ay ve gelecek ay Kadıköy’de sahnelenecek.

Otizme farkındalık yaratan oyun, Asperger sendromlu Christopher Boone’un hareketli ve eğlenceli dünyasını anlatıyor.  Dünya edebiyatının en çok sevilen genç kahramanlarından birine dönüşen 16 yaşındaki asperger sendromlu  Boone’un bir cinayeti çözme hikâyesi üzerine kurgulanan oyun, Christopher’ın geniş hayal dünyasını ve renkli karakterini farklı bir pencereden görmeye olanak sunuyor. Mark Haddon’un çok satan romanından uyarlanan oyun, üç boyutlu animasyonlar eşliğinde ve tamamı 80 metrekare dijital ekranlardan oluşan özel dekorlarıyla seyircisine yepyeni bir bakış açısı kazandırıyor.

Albert Einstein, Bill Gates, Lionel Messi, Tim Burton, Wolfgang Amadeus Mozart, Van Gogh gibi ünlülerde bulunduğu tahmin edilen Asperger Sendromu, otizmin ileri bir evresi olarak tanımlanıyor ve Türkiye’de çok az biliniyor. 18 Şubat Dünya Asperger Günü vesilesiyle seyircisiyle buluşan Oyunu Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer ile birlikte izleyen Prof. Dr. Yankı Yazgan, Asperger sendromlu bireyler dünyayı ortalama insandan çok daha farklı algıladığını söyledi. Yazgan, “Metaforları, altta yatan anlamları, karşısındakinin aklındaki niyeti anlamakta çok zorlanıyorlar. Bu söyleneni “olduğu gibi” anlamalarını, yalan söyleyememelerini ve karşıdakinin yalanını sezememelerini doğuruyor. Hayatı çocuksu bir bakışla, “temiz” haliyle görüyorlar ama bunun getirdiği yaşam zorluklarının etkilerini de fazlasıyla yaşamaktalar. Hem kendileri hem yakınlarıyla beraber.  Eğitim müfredatında otizm konusu anlatılırken, Süper İyi Günler oyunu güçlü bir kaynak olarak kullanılabilir” dedi.

MART’TA KKM’DE, NİSAN’DA CKM’DE

Londra West End ve New York Broadway başta olmak üzere dünya çapında "The Curious Incident of a Dog in the Night-Time" adıyla 3 milyondan fazla seyirciyle buluşan oyun, pek çok ödül aldı. Dünyaca ünlü bu oyun, 14 Mart’ta Kozyatağı Kültür Merkezi, 23 Mart’ta Trump Kültür, 8 ve 9 Nisan’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği, Ford,  Beko, Michelin gibi markaların çözüm ortaklıklarıyla perdelerini açan oyunun hızla tükenen biletlerine ve doğrudan otizmli bireylerin eğitimine katkı sağlayacak Tohum Zone kategorisi biletlerine www.biletix.com’dan ulaşılabiliyor.


ARŞİV