Özkan Uğur çocukluğunun geçtiği Koşuyolu'nda anıldı

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Özkan Uğur, 13 yaşına kadar yaşadığı Koşuyolu Mahallesi’nde çocukluk arkadaşlarının hatıralarıyla anıldı

03 Ağustos 2023 - 09:52

Bir süre yoğun bakımda tedavi gören ve solunum cihazına bağlı olarak hayatını sürdüren sanatçı Özkan Uğur 8 Temmuz’da hayatını kaybetti. Sadece müzikte değil sanatın birçok alanında önemli işlere imza atan Uğur için 22 Temmuz Cumartesi akşamı Koşuyolu’nda anma etkinliği düzenlendi.

Uğur’un Koşuyolu Mahalle Evi’nde anılmasının önemli bir sebebi var; MFÖ grubunun üyesi olan Uğur, bebekliğinden 13 yaşına kadar Koşuyolu İsmail Paşa Sokak’ta yaşamış ve bu mahallede ilkokul ve ortaokul eğitimini tamamlamıştı.

ÇOCUKLUK ARKADAŞLARI ANLATTI

Koşuyolu Mahalle Muhtarı Eylem Bilir tarafından hazırlanan etkinliğe, Özkan Uğur’un Koşuyolu’ndaki dostları da katıldı. Doğduğundan beri Koşuyolu’nda yaşayan Besim Ulusarslan 1950’li yılların başında önemli şehir planlamasının bir örneği olarak kurulan mahallenin tarihi hakkında bilgi verdi ve mahallenin fiziki özellikleri ile komşuluk ilişkileri hakkında konuştu.

 

Özkan Uğur’un Koşuyolu sözlü tarihine ilişkin 2012 yılında Nükhet Eren ile yaptığı söyleşinin yazılı kayıtları mahalle sakini Remzi Çelik tarafından okundu, sanatçının çocukluk fotoğrafları gösterildi. Buluşmada onlarca yıl öncesinin bir 23 Nisan Bayramı’nda okulun önünde çekilen içinde sanatçının da bulunduğu toplu fotoğraf, geçen zamanın sessiz tanığı olarak arkadaşları tarafından uzun uzun incelendi. Bahçelerdeki meyve ağaçları, çiçekler konuşuldu.

ÖZKAN UĞUR KİMDİR?

17 Ekim 1953'te İstanbul'da dünyaya gelen Özkan Uğur, ilkokulda mandolinle tanıştı. Müzik hayatına 1970 yılında birçok ünlü ismin de zaman zaman yer aldığı Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda başladı. 1971 yılında Kızıltoprak'ta tanıştığı Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile ilk grubu Kaygısızlar'la profesyonel bas gitaristliğe başladı. Kaygısızlar'ın dağılmasından sonra 1972 yılında Barış Manço'nun kendisine eşlik etmesi için kurduğu rock grubu Kurtalan Ekspres adlı grubun ilk kadrosunda yer aldı ve Ankara Dedeman'daki ilk konserde sahne aldı. İlk plaklarından sonra Barış Manço askere gitti. Grup bir süreliğine dağılınca Özkan Uğur, Aydın Çakuş ve Nur Yenal ile birlikte Ter grubunu kurdu. Grup, o dönem kendi grubunu dağıtmış Erkin Koray ile birleşti ve 1972 yılında "Hor Görme Garibi / Züleyha" 45'liğini çıkardı.

1984 yılında MFÖ olarak ilk albümleri Ele Güne Karşı Yapayalnız ile şöhreti yakaladılar. 1985 yılında Diday Diday Day ve 1988 yılında Sufi şarkısı ile olmak üzere iki kez Türkiye'yi Eurovision'da temsil etmiştir. Müzik dünyasında olduğu kadar sinema dünyasında da başarısını kanıtlayan Uğur, 1996 yılında Yavuz Turgul'un yönettiği, Şener Şen ve Uğur Yücel'in başrollerini paylaştığı Eşkıya filminde rol aldı. 1998-2001 yılları arasında Atv'de yayınlanan İkinci Bahar dizisinde zabıta rolünde oynadı. Komser Şekspir filminde Yeter Anne, Alacakaranlık ve Cennet Mahallesi dizilerinde rol aldı. G.O.R.A. filminde Garavel rolünde, A.R.O.G. filminde ise Dimi rolünde oynadı. 2009 yapımı olan Yahşi Batı filminde de Kızılderili şefi Kızılkayalar rolüyle beyazperdede Cem Yılmaz'a eşlik etti. 2010 yılında başlayan Türk Malı dizisinde oynadı. 2014 yılında Pek Yakında filminde Ejder rolüyle beyazperdeye bir kez daha çıktı.


ARŞİV