II. Abdülhamid’in Pasteur’e para yardımının belgeleri yayınlandı.
II. Abdülhamid’in Pasteur’e para yardımının belgeleri yayınlandı. Belgelerde II. Abdülhamid’in kuduz aşısını keşfeden ünlü Fransız bilim adamı Pasteur’e bir heyet göndererek para ve onur belgesi verdiği yazıyor.
Mustafa SÜRMELİ
Osmanlı arşivi araştırmacılar tarafından araştırıldıkça ilginç bilgi ve belgeler de günışığına çıkıyor. Bu araştırmalardan biri geçtiğimiz günlerde İstanbul üniversite çatısı altında kamuoyuna duyuruldu. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez, Sultan II. Abdülhamid’in kuduz aşısını bulan Pasteur’e on bin frank hastane parası ve Osmanlı Devleti’nin önemli onur belgelerinden Mecidiye Nişanı göndermesinin belgelerini yayınladı.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Yıldız Sarayı Hünkâr Salonunda Sultan II. Abdülhamid Sempozyumu düzenledi. 10 Şubat 2014’te İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamid Okur ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksel’in konuşmaları ile başlayan sempozyumun ilk oturumunda II. Abdülhamid ve sağlık konusu tartışıldı.
SULTAN ABDÜLHAMİD SAĞLIĞA DUYARLIYDI
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Ölmez’in tarihe ışık tutan önemli açıklamalar yaptığı oturumda “II. Abdülhamid Döneminde Koruyucu Hekimlik” konulu bir bildiri sunan Doç. Dr. Ölmez, Sultan II. Abdülhamid’in sağlıkla ilgili gelişmelere büyük ilgi duyduğunu ve bu gelişmeleri çok geçmeden Osmanlı Devleti’ne getirerek uyguladığını belirtti. Ayrıca, II. Abdülhamid’in kuduz aşısını keşfeden ünlü Fransız bilim adamı Pasteur’e bir heyet göndererek para ve onur belgesi verdiğini söyledi. Bu konudaki padişahın iradesini arşiv çalışmaları ile ortaya çıkardığını belirten Doç. Dr. Ölmez, “Padişah Pasteur’e on bin frank para gönderdi. Bu para ile o dönemde İstanbul’un iyi semtlerinde güzel bir ev alınabiliyordu. Ayrıca Pasteur’ü Osmanlı Devleti’nin itibarlı onur belgelerinden Mecidiye Nişanı ile ödüllendirdi. Bu gelişme II. Abdülhamid’in bilime ve bilim insanına verdiği önemi göstermektedir. Biz bu belgeleri arşivden çıkardık. Şimdi de kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.
AKIL HASTALARINA ÇAĞDAŞ TEDAVİ UYGULANDI
İstanbul Medeniyet Üniversitesi web sayfasında yer alan haberin devamında II. Abdülhamid’in sağlık konusunda çağdaş bir bakış açısına sahip olduğu da vurgulanıyor. II. Abdülhamid dönemine ışık tutması bakımından önemli sempozyumda Sultan’ın bazı hastalıkların tedavisinde çağdaş metotların uygulanmasına da öncü olduğu ifade ediliyor. Doç. Dr. Ölmez konuşmasının devamında, II. Abdülhamid’in akıl hastalarına zincir vurulmasını kaldırdığını, zincir yerine bugünkü gibi gömlek giyilmesi uygulamasını başlattığını da belirtti. Ölmez, arşiv çalışmaları ile ortaya çıkardığı bu konudaki padişah iradesini de kamuoyu ile paylaştı.