Paris'e 89 olimpiyat kotası

Paris’te düzenlenecek olan 33. Yaz Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına 1 aydan az bir süre kalırken, olimpiyat kotası alan sporcu sayısı da 89’a yükseldi. Olimpiyatlara rekor sayıda sporcu gönderme hedefiyle yola çıkan Fenerbahçe Spor Kulübü şimdiden 21 olimpiyat biletini cebine koydu

07 Temmuz 2024 - 12:10

Paris'te düzenlenecek 33. Yaz Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz Cuma günü saat 22.00'de yapılacak açılış töreniyle resmen başlayacak. Seine Nehri'nde yapılacak olan açılış töreniyle birlikte olimpiyatlar, 1900 ve 1924'ten sonra 3. kez Fransa'da düzenlenecek. 17 gün sürecek müsabakalarda toplam 10 bin 500 sporcu madalya mücadelesi verecek.

18 FARKLI BRANŞ

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda milli sporcular, şu ana kadar atıcılık, atletizm, badminton, yol bisikleti, boks, artistik cimnastik, eskrim, güreş, halter, judo, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, okçuluk, tekvando, yelken, yüzme ve voleybolda olmak üzere 18 branşta madalya mücadelesi vermeyi garantiledi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinde yer alan listeye göre, Türkiye Paris 2024'e şimdiden 89 sporcuyla katılmayı garantiledi. Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları'nda madalya kazanan 13 isimden 9’u bu olimpiyatlarda da madalya mücadelesi verecek. Milli boksörler Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu, okçulukta Mete Gazoz, güreşte Taha Akgül, Rıza Kayaalp ve Yasemin Adar Yiğit, artistik cimnastikte Ferhat Arıcan, tekvandoda Hatice Kübra İlgün ve Hakan Reçber, Paris 2024’te yeniden madalya arayacak. Kalan 4 milli sporcu ise karate branşının Paris’te yer almaması nedeniyle olimpiyatlara katılamayacak.

KOTA REKORU KADIKÖY’DEN

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na 22 sporcu göndererek rekor kıran Fenerbahçe Spor Kulübü, 2024 Olimpiyatlarına bu kez 30 sporcu yollamayı hedef haline getirdi. Olimpiyatlara 25 gün kala bu hedefine oldukça yaklaşan Fenerbahçe’den şimdiden, 21 sporcu olimpiyat kotası aldı. Fenerbahçe’li sporcular atletizm, boks, masa tenisi, yüzme, kürek, voleybol ve yelkende temsiliyet gösterecek. Atletizmde Ersu Şaşma, boksta Busenaz Sürmeneli, Buse Naz Çakıroğlu, Samet Gümüş ve Hatice Akbaş olimpiyat kotası aldı. Yelkende adeta dominasyon yaratan Fenerbahçe sporcuları 8 kotasının 7’sini elinde bulunduruyor. Fenerbahçe Doğuş'un milli yelkencileri Deniz Çınar, Lara Nalbantoğlu, Merve Vatan, Derin Atakan, Yiğit Yalçın Çitak, Alican Kaynar ve Beste Kaynakçı olimpiyat kotası alan diğer sporcular oldu. Daha önce 1500 metrede ve 800 metrede olimpiyat kotası alan 16 yaşındaki Kuzey Tunçelli, geçtiğimiz hafta Belgrad’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda elde ettiği altın madalya ile Paris'te Avrupa Şampiyonu ünvanıyla yarışacak bir diğer isimFenerbahçe altyapısından yetişen ve tarihimizde ülkemizi Olimpiyat Oyunları'nda temsil edecek ilk kadın kürek sporcusu ise Elis Özbay oldu. Geçtiğimiz hafta tek kadınlarda olimpiyat kotası alan Sibel Altınkaya 2024 Paris Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil edecek. Kesin kadro belli olmasa da muhtemel kadroda yer alan A Milli Voleybol Takımı’ndan ise Eda Erdem Dündar, Aslı Kalaç, Buse Ünal, Gizem Örge, Meliha Diken ve Melissa Vargas olimpiyatlarda boy gösterecek diğer sporcular.


ARŞİV