‘Patronsuz kazaklar' Kadıköy'de!

2 yıl süren alışılagelmedik bir direnişin, işgalin ve üretimin hikâyesini yazan Kazova İşçileri kooperatif kurdu.

16 Ocak 2015 - 09:00
Bundan tam 2 yıl önce, yine böylesine soğuk bir Ocak ayında Kazova Tekstil Fabrikası’nda çalışan 94 işçi bir sabah işe gittiklerinde, fabrikalarının çoğunun patronları tarafından boşaltıldığını gördüler. Karşılarında ne paralarını isteyecekleri patron ne de üretim yapılan bir fabrika vardı. İşte böyle başladı 2013 yılında Kazova direnişi. Şimdi ise o direniş, patronsuz üretim yapan, eşitlikçi ilkelere dayanan bir kooperatife dönüşmüş ve kendi kazaklarını üretir hale gelmiş durumda.
2013’ün Şubat ayında “terk edilmiş fabrikaları”nın önünde çadır açarak direnişe başlayan Kazova işçileri, herhangi bir hak gaspından farklı olarak karşılarında muhatap olabilecekleri kimseyi bulamamışlardı. Kayıplara karışan patronlarına rağmen direnişlerinin her gününü sokakta ve haklarını arayarak geçiren işçilerin mücadelesi, Gezi Parkı direnişinden sonra başka bir boyut kazandı. Gezi’de başka bir hayatın, alternatif bir kültürün ve dayanışmanın mümkün olabildiğini gören işçiler, önce fabrikalarını işgal ettiler sonra da “patronsuz üretime” başladılar.
PATRONSUZ KAZAKLARDAN, KOOPERATİFE
Hukuki mücadelelerini de sürdüren işçiler, açtıkları davayı kazandılar ve alacaklarına karşılık işgal ettikleri fabrikadaki makinelerin sahibi oldular. Patronsuz kazaklar öylesine sevildi ki mağazalarını açtıklarında, işçiler için modacıların da katıldığı alternatif bir “defile” bile düzenlendi.
İşçiler bir yandan da işlerine resmiyet kazandırmak için kooperatif izni için uğraştılar. Ancak tüzüğünde “demokratik işleyiş” kelimesi geçtiği için ilgili Bakanlık kendilerine “siyasi kelime geçiyor” diyerek zorluk çıkardı. İşçiler en sonunda geçtiğimiz senenin son aylarında kooperatiflerine kavuştular.
KAZAKLAR ARTIK SON GEMİ’DE!
Kooperatifle birlikte üretim ilişkilerine ilkeler de getiren işçiler, kendilerini “dayanışmacı bir ekonomik örgütlenme” olarak tanımlıyorlar. Kooperatif üyeler arası demokratik öz yönetim, yeni üyelere açık ve gönüllülük esasına dayalı bir yapı olma, eşitlikçi paylaşıma dayalı bir ekonomik model olma gibi ilkeleri içinde barındırıyor. O ilkelerden çıkan sıcacık kazaklar ise artık Kadıköy’de! Şimdilik 2 modeli bulunan sarı, mor, krem, kırmızı, pembe, kahve rengindeki kazaklar karşıdan ödemeli kargo ile 50 TL, Kadıköy Caferağa Güneşli Bahçe Sokak’ta bulunan Son Gemi’deki stanttan ise 60 TL’ye alınabiliyor.
Ayrıntılı bilgi için http://ozgurkazova.org/ adresine ulaşılabilir.

 


ARŞİV