Pazardan dükkâna, dükkândan kooperatife

Kadıköy Belediyesinin desteğiyle önce tezgâh sonra da dükkân açan kadınlar bir adım daha atarak kadın kooperatifi kurdu.

28 Şubat 2019 - 11:50

Kadıköy Belediyesinin 2015 yılında kadınlarla yaptığı toplantıda kadınlardan gelen taleplerden biri “Belediye bize ürünlerimizi satacak bir yer versin” olmuştu. Belediyenin sadece yer vermekle kalmayıp kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesini hedeflediği Potlaç Kadın Dayanışma Ağı şimdi kooperatif kurdu. 110 kadınla başlayan yolculuk binin üzerinde kadınla devam ediyor.

İlk kez 2016 yılında Moda’da “Potlaç Kadın El Emeği Satış Noktası” ile başlayan proje küçük ama sağlam adımlarla ilerledi. Dönüşümlü olarak tezgâh açan ve el emeği ürünlerini satan kadınlar birbiriyle tanıştı, dayanıştı, birbirinden öğrendi.

GÜÇ VERDİLER GÜÇ ALDILAR

Moda’da yaz boyu dönüşümlü açılan tezgâhlardan sonra Caddebostan’da “Potlaç Dükkân” açıldı.

Kızılderililerin değiş tokuş bayramlarına verilen isim anlamına gelen Potlaç’ın adına uygun olarak Dükkân’da da rekabet değil dayanışma, üretme ve alışverişten öğrenme anlayışıyla yola devam edildi. Ağda yer alan kadınların sayısı her geçen gün arttı. 2018 yılında Potlaç Atölye’nin de açılmasıyla birlikte kadınlar birbirleriyle kalıcı bağlar kurdu.

Potlaç Atölye’de kadınlara girişimcilik, kooperatifleşme, örgütlenmeden kadına yönelik şiddet ve şiddetle baş etme yöntemlerine,  wordpress ve site geliştirme, e-ticaret, pazarlama tekniklerinden reklamcılık ve tanıtım gibi başlıklarda ücretsiz eğitimler verildi.

Kadınlar birlikte film de izledi, file de ördü, ürününün tanıtımını nasıl yapacağını da öğrendi. Toplantı da yaptı, derdini de paylaştı, reklam da verdi. Kısaca kadınlar hayatlarının her alanıyla ilgili birbiriyle danıştı, dayanıştı ve güçlendi.

Kadınların kendileri için kalıcı hizmetler yaratabilmeleri için Potlaç Atölye’de kooperatifleşme çalışmaları başlatıldı.

2018 yılında başlayan çalışmalarda kadınlar kadın kooperatifi sözleşmesi üzerine eğitim ve çalışmalar yaptı. 2019 Ocak’ta Potlaç Kooperatif Girişimine hız veren kadınlar şubat ayında kuruluş işlemlerine başladı. Kadıköylü kadınların artık bir kooperatifi var! “Potlaç Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi”nin kuruluş onayı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nden 18 Şubat 2019 tarihinde alındı.

BELEDİYEDEN BÜYÜK DESTEK

Kadıköy Belediyesi, kooperatif kurulumuna destek için kadınlara yeni alan tahsis edecek.

Kooperatif belediyenin tahsis edeceği alanları, kafe, ikinci el dükkân, el emeği dükkân, cam ve mine atölyesi olarak düzenleyecek. Kadın kooperatifi belediyenin tahsis ettiği alanda üretici kadınların deneyimlerini aktarabilecekleri ve yeteneklerini keşfetmek isteyen katılımcılarla biraraya gelebilecekleri atölyelerin yanı sıra diğer kooperatiflerle işbirlikleri üzerinden de ürün satış alanları düzenleyecek.

12 kadının yer aldığı “Potlaç Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi”nin açılışı 8 Mart’ta yapılacak.

POTLAÇ İLETİŞİM:

Potlaç Atölye Adres: Kuşdili Sosyal Hizmet Merkezi, Osmanağa Mah., Hasırcıbaşı Cad. No:2, Kadıköy. Tel: 0216 3496167-68


ARŞİV