Pazarlarda durum nasıl?

Son yıllarda yükselen enflasyon ve buna bağlı olarak artış gösteren hayat pahalılığı ile mutfak alışverişi de cep yakıyor. Halkın alım gücünü ve pazarlardaki son durumu öğrenmek için Kadıköy’ün meşhur Salı Pazarı’na gidip pazarcılarla konuştuk

14 Aralık 2023 - 19:08

Gıda fiyatlarındaki artışla birlikte, halkın güncel alım gücünü öğrenmek için Kadıköy Salı Pazarı’ndaki pazarcılarla konuştuk. Enflasyonla beraber pazarlarda değişim olduğunu söyleyen pazarcılar, eskiden sürümle kazandıklarını ama alım gücünde düşüş olduğu için, eskisi kadar kazanamadıklarını söylüyor. Pazarcılar, “Biz isteriz ki çok satalım, sürümden kazanalım ama öyle bir durum yok” diyor. 

EN ÇOK SATIŞ AKŞAM PAZARI’NDA

Pazarcılar, alışveriş yapmaya gelenlerin bütçelerine en uygun şekilde ürün almaya çalıştığını, eskiden 3-4 kiloya yakın alışveriş yapılırken artık 1-2 kiloya düştüğünü söylüyor. Hatta artık tane ile alışverişin tercih edildiğini ekliyorlar. Pazarlara genellikle öğleden sonra gelindiğini belirten pazarcılar, en çok satışın ise akşam pazarında olduğunu ifade ediyorlar. Pazarda alışveriş yapmaya gelenleri ise ‘gariban halk’ olarak tanımlayan pazarcılar, “Bütçesi yüksek olanlar gelmiyor, tercih etmiyorlar. Onlar internet üzerinden alışveriş yapıyorlar, ayrıca bu soğukta neden gelsinler ki. Durumu olan kişi zevkine gelir, gezmek için. Pazar her zaman garibana hitap eden bir yer” diyor.

AİLENİN PAZAR HARCAMASI 

Bir ailenin pazarda, haftalık ortalama en düşük harcaması bin lira, aylık ise 4 bin lirayı buluyor. Pazarcılar da daha düşük bir fiyatla çıkılamayacağını ekliyor  haftalık harcamanın 2 bin ile 2 bin 500’e kadar çıkabileceğini dile getiriyorlar.

Pazarın perakende bir yer olduğunu belirten pazarcılar, marketlerin poşet parasını hatta 5 kuruşu dahil aldıklarını kendilerinin ise 32 liraya gelen bir ürünü 30 liraya yuvarladıklarını ve bu durumun insanlar için önemli olduğunu vurguluyorlar. Marketlerin eleman çalıştırdıklarını ve masraflarının çok olduğunu belirten pazarcılar, “Örneğin, portakalı 20 liraya alıyor ve 40 liraya satıyor, biz 25 liraya satıyoruz. Poşet parası almıyoruz, insanlara yardımcı oluyoruz” diyor. 

PAZAR FİYATLARI

Pazardaki bazı ürünlerin fiyatları şöyle: Ispanak ve pırasanın kilosu 20 lira, soğan, turp ve havucun kilosu 15 lira, elmanın kilosu 25 lira, yerli muzun kilosu ise 30 lira. Kıvırcığın ve beyaz lahananın tanesi 15 lira iken kırmızı lahana ise 15 ila 20 lira arasında değişiyor. Maydanoz ve dereotunun demeti 5 lira, taze soğanın 10 lira. Yarım kilo kırmızı biber ile dolmalık biber ise 20 lira. 


 


ARŞİV