Ped fiyatları da mücadele de artıyor

Son zamanlarda regl ürünlerindeki aşırı pahalılık, bu ürünlerin ücretsiz olması için verilen mücadeleye ivme kattı

09 Şubat 2022 - 14:48

Son günlerde artan hayat pahalılığı, regl ürünlerine ulaşımı da zorlaştırıyor. Bu ürünlerin hem ücretsiz olması hem de Katma Değer Vergisi’nin düşürülmesi için başlatılan mücadeleler sürüyor. 

Türkiye’de yaşayan Nehir (14) ve Yeşim Çetintaş (18) adlı iki kız kardeş, İskoçya'da, kadınların kullandığı hijyenik regl ürünlerinin ücretsiz olması üzerine www.change.org sitesi üzerinden imza kampanyası başlatmıştı. “Lüks Değil İhtiyaç” başlığını taşıyan kampanyada, her kadının regl ürünlerine erişebilmesi için %18 olan KDV oranının düşürülmesi isteniyor. 75 bin imzanın hedeflendiği kampanyayı şimdiye dek 72 bini aşkın kişi imzaladı. 

KANUN TEKLİFİ VERİLDİ

Çetintaş kardeşlerin kampanya web sitesinde verdiği bilgiye göre de bu süreçte iki olumlu gelişme yaşandı; CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, ped ve diğer hijyen ürünlerindeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Küçükçekmece Belediyesi de "Hijyenik ped lüks değil, temel ihtiyaçtır" sloganıyla ilçedeki ihtiyaç sahibi kadınlara yönelik ped desteği başlattı.

“CİMER’E BAŞVURUN”

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği de hijyenik pedlerin ücretsiz olması için T.C Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurdu. Dernekten yapılan açıklamada, “Sağlık Bakanlığı, talep eden her kadına aile sağlığı merkezleri ve eczanelerden aylık 20 adet olacak şekilde ücretsiz hijyenik ped sağlamalı, Ticaret Bakanlığı da pedlerdeki zamlarda denetim yapmalı, birim fiyatlarda tavan fiyat uygulamasına geçmeli.” denildi. Dernek, tüm kamuoyunu Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’na yapılacak çağrıya güç vermeye ve CİMER’e başvurmaya çağırdı.

 REGLİ ARAŞTIRIYORLAR

2017 yılından beri Türkiye'de regl yoksulluğu ve regl tabusu ile mücadele eden Konuşmamız Gerek Derneği ise, Türkiye'de regl yoksulluğunu verilerle anlamlandırabilmek için bir çalışma başlattı. “Türkiye'de Regl Yoksulluğu Araştırması-Ocak 2022” başlıklı çalışma için Türkiye'de regl olan bireylere ankete katılma çağrısı yapılıyor. http://konusmamizgerek.org/


 


ARŞİV