Perşembe toplantıları öksüz kaldı

Kadıköy’de çıkan Türk Dili Dergisi’nin babası Ahmet Miskioğlu’yu kaybettik…

03 Eylül 2015 - 15:19
Kadir İNCESU
Ömrünü Türk diline adayan ve 28 yıl aralıksız Türk Dili Dergisi’ni çıkaran Ahmet Miskioğlu,  25 Ağustos sabahı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Ahmet Miskioğlu için ilk tören Türk Dili Dergisi’nin 15 yıldır Moda’da bulunan bürosunun olduğu apartmanın önünde yapıldı. Törene Miskioğlu’nun eşi Türkan Miskioğlu, akrabaları, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Ahmet Miskioğlu tarafından düzenlenen Türk Dili Dergisi Perşembe Toplantıları’nın katılımcıları ve yazarlar katıldı. Türk Dili Dergisi tabelasının altında düzenlenen törende konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Ahmet Miskioğlu’nun ömrü boyunca insanları sevgiyle bir araya getirmek için uğraştığını belirterek “Bir ömrü yazıya vermek kolay değil. Ahmet hocamızın yaptıkları, yazdıkları, emeği, bilinci sürecektir. Işıklar, sözcükler içinde uyusun” dedi.
Ahmet Miskioğlu, düzenlenen törenden sonra Şakirin Cami’ne uğurlandı. Şakirin Camiinde düzenlenen tören sonrası Miskioğlu’nun cenazesi doğum yeri olan Hatay’a götürüldü. Ahmet Miskioğlu, Hatay’da aile kabristanında 26 Ağustos Perşembe günü toprağa verildi.

GAZETEMİZE KONUŞMUŞTU
Ahmet Miskioğlu Nisan ayı içersinde yaptığımız ve gazetemizde yayınlanan söyleşisinde Türk Dili Dergisi’nin ilk sayısının çıktığı günü “bayram günü” olarak değerlendirmiş ve şöyle anlatmıştı:
“Türk Dil Kurumunun kapatıldığı günlerdi. Dağlarca ile o dönem sık sık Vagon Kıraathanesi’nde buluşurduk. Dergi çıkarmaya karar verdik. Resmi olarak kaydını yaptırıp çıkartmak istedik, izin vermediler. Çünkü Türk Dil Kurumu yeni kapatılmıştı. ‘Türk Dil Kurumu’nun ilkelerini yürütmek için çıkarıyoruz’ dediğimiz için izin vermiyorlardı. 1987’de izin çıktı. İlk sayımız Temmuz 1987’de yayınlandı. İlk sayımızda Dağlarca, Berke Vardar, Bedia Akarsu, Nermi Uygur, Emin Özdemir, İlhan Selçuk, Ali Sirmen, Ercan Özgür, Mahir Ünlü, Naim Tirali, Behzat Ay, Arslan Kaynardağ ve Arat Ovalı’nın yazıları yer alıyordu. İlk sayımızın çıktığı gün bayram günüydü bizim için…”

YENİ KİTABINI GÖREMEDİ
Ahmet Miskioğlu, son ana kadar çalıştı. Hastalığıyla mücadele ederken bir yandan da 1950’li yıllarda A. Hamdi Tanpınar’ın derslerinde tuttuğu notlarından oluşan son kitabıyla ilgilendi. “Tanpınar’dan Notlar  -Yeni Türk Edebiyatı Tezli Tertipli Ders Notları 1952” adını taşıyan 115 sayfalık kitap Dergah Yayınları tarafından yayımlandı. Miskioğlu, yeni kitabını maalesef göremedi. Miskioğlu için 8 Nisan’da da Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde emek-edebiyat günleri kapsamında bir saygı etkinliği düzenlenmişti.

PERŞEMBE TOPLANTILARI
Ahmet Miskioğlu deyince akıllara Türk Dili Dergisi kadar ‘Türk Dili Dergisi Yazarları Akademisi’ olarak adlandırılan perşembe toplantıları da gelir... Her perşembe öğleden sonraları yapılan toplantılara 100 dolayında yazar ve edebiyatsever katılırdı. Her isim, uzmanı olduğu alanda özel konuşmalar yapardı. Bu toplantılar için pek çok kişi “Bizim için tam bir akademi. Her an yeni şeyler öğreniyoruz” demiştir.

DOSTLARININ ANLATIMIYLA AHMET MİSKİOĞLU
Mehrizat: Ahmet Miskioğlu, Türkçenin görüp göreceği en özenli dil ustalarından biridir. Mehmet Zaman Saçlıoğlu: Fedakâr bir kuşağın saygılı, sevgili, çalışkan öğretmeniydi. 80’li yıllarda birçok Perşembe toplantısını paylaşmıştık. Türk diline önem verenlerin, edebiyat çevresinin başı sağ olsun.
Necati Tosuner: Miskioğlu, Türkçe’ye günün 24 saati önem vermeyi seçmiş bir eğitimci ve yazardı. Türkçe için çok çaba gösterdi. Türkçe’ye son anına kadar hep hizmet etti. Sevgiyle, iyilikle anılacak bir insan.
Tanju Akerman:
Çok değerli bir edebiyatçı, dilci ve iyi bir insandı. Her şeyden önce güzel bir insanı kaybettik. Çok üzgünüm.

 


ARŞİV