Kadıköy Belediyesi Potlaç Kadın El Emeği Satış Noktası’nda 15 hafta boyunca satış deneyimi yaşayan kadınlar, Potlaç Dükkân ve Potlaç ağına ilişkin durum değerlendirme toplantısında bir araya geldi
Kadıköy Belediyesi’nin, Kadıköylü kadınların geçtiğimiz yıl kasım ayında gerçekleşen Kadın Forumu’nda ilettiği talepler üzerine Moda’da hayata geçirdiği Potlaç Kadın El Emeği Satış Noktası yaz dönemini kapatırken, Potlaçlı kadınlarla birlikte genel değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Temel amacı yalnızca bir satış noktası sunmanın ötesinde, kadınların hem Kadıköy Belediyesi’yle hem de birbirleriyle dayanışma ilişkisi kurabilecekleri bir ağa dahil olmalarını sağlayabilmek olan Potlaç Projesi kapsamında, Potlaç Başvuru Masası’na yaptıkları başvuruyla Potlaç Ağı’na dahil olarak açık alan satış noktasında stant hakkından faydalanan kadınlar, 2016 Mayıs-Ekim ayları arasındaki dönemde 15 hafta boyunca stant açtı. Dayanışma kültürü, alternatif kadın ekonomileri, birlikte düşünme ve üretme deneyimlerini ortaklaştırmak isteyen 200’den fazla kadın, stant deneyimi sonrasında bir araya gelerek Potlaç Projesi kapsamındaki yeni hedefleri ve kasım ayında açılışı yapılması planlanan Potlaç Dükkan’ı konuştu.
“KADIN POLİTİKALARI GÜÇLENDİRİLMELİ”
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, yerel yönetimlerin kadın politikalarını güçlendirmesi gerektiğini, bu alanda Kadıköy Belediyesi olarak daha fazla kadına ulaşılacak proje ve çalışmaların hayata geçmesini desteklediklerini belirtti. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adıgüzel’in yaptığı kısa giriş konuşması sonrasında söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Yardımcısı Bahar Yalçın, Potlaç Projesi’nin Kadıköy Belediyesi’nde çalışan kadınların ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı bir dizi toplantı sonrası çıkan ortak bir akılla geliştirildiğini, çıkış noktası hedefinin Potlaç Ağını oluşturmak ve sürdürmek, uzun vadede ise kadın girişimciliğini ve kooperatifleşmeyi destekleyecek çalışmaları gerçekleştirmek olduğunu ve bunu birlikte yapmanın önemli olduğunu ifade etti.
Kadıköy Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi’nden Bilge Güler ve Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetlerine bağlı Sosyal Servis’ten Sosyolog Nazlı Gümüş Demir’in Potlaç Ağı’nın sürecine ilişkin yaptığı genel değerlendirme sunumunda, Potlaç Projesi’nin kısa ve uzun vadeli hedeflerinden bahsedildi. Kadınlar ve Kadıköy Belediyesi arasında, Kadıköy Belediyesi’nin diğer uygulama, proje ve kampanyalarında gönüllülük ve işbirliği esaslı çalışmaların yapılacağı belirtildi.
Daha sonra söz alan Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı’ndan (KEDV) Perihan Uluğ, gerçekleştirdiği sunumda, KEDV’in daha önce kadınlarla yaptığı çalışmalardan, kadın istihdamı ve ekonomisine yönelik eğitim programlarından ve kooperatifleşme deneyimlerinden söz etti.
CKM’DE POTLAÇ DÜKKÂNI
Toplantının ikinci bölümünde, kasım ayında Caddebostan Kültür Merkezi’nde açılması planlanan Potlaç Dükkân hakkında kadınlara bilgi verildi. Potlaç Dükkân sunumunda, sürecin başında dükkan projesinin satış noktalarının çeşitlendirilmesi amacıyla örtüştüğü ve halihazırda bunun planlanıyor olduğu, Moda’da kadınların başarısının ve memnuniyetinin Kadıköy Belediyesi’ne bu yönde cesaret verdiği ifade edildi. Yaz, kış açık olması planlanan Potlaç Dükkân’dan yararlanacak olan kadınların vergi muafiyet belgesi almaları gerekliliği başta olmak üzere bir dizi ön koşuldan söz edildi. Sunumlar sonrasındaki forum bölümünde, Potlaçlı kadınlar soru, talep ve önerilerini Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın, Potlaç Saha Koordinatörü Dürdane Adıgüzel ve KEDV’den Perihan Uluğ’a yöneltti.
Yeni açılacak Dükkân konusunda heyecanlı ve istekli olan Potlaçlı kadınlar, e-ticaret, ürün geliştirme, girişimcilik ve kooperatifleşme konularında daha fazla bilgilenmek istediklerini belirtti. Potlaçlı kadınların Kadıköy Belediyesi’yle uzun soluklu işbirlikleri ve kampanyalar yürütmek, yeni açılacak satış alanlarında da yer almak ve üretmeye devam etme eğilimi dikkati çekiyor.
VERGİ MUAFİYETİ BELGESİ NASIL ALINIYOR? Vergi Muafiyeti Belgesi’nin alınabilmesi için üretilen ürünün ev koşullarında üretiliyor olması, kişinin herhangi bir ticari faaliyet içerisinde olmaması ve üretim ile ilgili yanında kimsenin çalışmaması gerekiyor.
Vergi Muafiyeti Belgesi, dilekçeyle alınabilir ve karşılığında herhangi bir bedel talep edilemez. Belgeyi almak isteyenler, “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Başvuru Dilekçesi”ni doldurup bağlı bulundukları Vergi Dairesi’ne başvuruda bulunabilirler.
Vergi muafiyeti belgesi 3 yıl geçerli ve yalnızca Potlaç Dükkân için isteniyor.
Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alma Dilekçesi için link: http://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/dilekcematik/esnaf-vergi-muafiyeti-belgesi-alma-dilekcesi