Renkli, eğlenceli, eğitici kursların adresi: halk eğitim merkezleri

Nakıştan voleybola, minyatürden web tasarımına kadar geniş kurs yelpazesine sahip olan halk eğitim merkezleri, vatandaşların ücretsiz eğitim aldığı önemli adresler. Bostancı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seda Büyükol ile merkezlerin yıl boyunca yaptığı çalışmaları konuştuk.

27 Haziran 2024 - 10:52

Halk eğitim merkezleri vatandaşların yıl boyunca ücretsiz kurs aldığı önemli adreslerden. Geleneksel el sanatlarından web tasarımına, müzikten spora geniş kurs yelpazesine sahip olan merkezler, dönem sonunu tamamladı, gelecek dönem için de çalışmalara başladı. Bostancı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seda Büyükol ile bir araya gelip merkezlerin yıl boyunca yaptığı çalışmaları konuştuk.  

Geleneksel el sanatları, spor, müzik, okuma ve yazma, dil, web tasarımı, tiyatro, işaret dili, ilk yardım  gibi geniş bir kurs yelpazesine sahip olduklarını dile getiren Bostancı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hülya Narsap, merkezdeki kurslara başvurma koşullarını şöyle anlattı: “Hitap ettiğimiz kitle 25-65 yaş arası. Ama piyano ve keman gibi enstrüman dersinde 7 yaşa kadar inebiliyoruz. Kurslara 65 yaş üzerinde gelenler de oluyor. Kayıt olmak için Kadıköy’de oturma şartı yok. Adalardan, Yalova’dan, Pendik’ten, karşı yakadan gelen kursiyerlerimiz var. Buradaki kursları ve eğitmenleri beğeniyor. Sergimizi ziyaret ediyor. Arkadaşı tavsiye ediyor. İlçe dışı gelmeler o şekilde oluyor. Yeni dönem için de çalışmalara başladık. Kayıtları ağustos ayı itibariyle online olarak alacağız.”

“GELENEKSEL SANATLARI YAŞATIYORUZ”

“Bu yılki kurs sayımız 300’dü. Ücretsiz olarak verilen kurslarla 7 bin kişiye ulaştık.” diyen Narsap, “Okuma ve yazma kursları halk eğitimler için çok önemlidir.  Geleneksel sanatlarımızın yaşatılmasında rolümüz büyük. Nakışı, tezhibi ve minyatürü kurslarla yaşatıyoruz. Biz olmasak o nakışlarımız unutulacak.

Bilgisayar, girişimcilik, dijital pazarlama, web tasarımı gibi yeni çağa uyum sağlamaya yönelik de kurslarımız var. O kadar kıymetli ki bu kurslar.  Okullardan talep geliyor. Lise ve ortaokul öğrencilerine de kurslar açıyoruz. Halk oyunları, İngilizce, Almanca ve Rusça ve voleybol kursu gibi.” ifadelerini kullandı. 

Yıl boyunca yapılan çalışmaları çeşitli etkinliklerle paylaştıklarını belirten Hülya Narsap, şöyle devam etti: “Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla birçok çalışmaya imza attık. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ile birlikte 100 davul 100 zeybek projesini hayata geçirdik. Kaymakamlığın 29 Ekim kutlamasında sahne aldılar. Bu projemiz çok beğenildi. 100. yıla dair bilim insanlarını minyatür ile işledik. Bu çalışmanın sergisi de 29 Ekim’de açıldı. Anadolu Adliyesi’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve okullara taşındı. Halk eğitim merkezlerini tanıtmak ve önemini anlatmak amacıyla hayat boyu öğrenme şenlikleri yapıldı.  Biz de Sirkeci Garı’ndaki şenliğe katıldık. Yıl sonu sergimizi de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde yaptık. Sergimizde nakış, resim, tezhip, fotoğraf, el sanatları gibi birçok alanda yapılan çalışmalar yer aldı.” 

“900 KURSTAN 14 BİN KİŞİ FAYDALANDI”

Kadıköy Bahariye’de yer alan merkez binanın güçlendirilmesi için boşaltıldığını, şu an merkez bina olarak İbrahim Öktem İlkokulu eski binasında çalışma yürüttüklerini belirten Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seda Büyükol, Bahariye’de yer alan merkez binanın güçlendirilme çalışmalarına başlandığını, çalışmaların tamamlandığı zaman orada hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi. 

Bu yıl yan flütün, ahşap boyamanın, cam süslemenin, voleybolun ve Fransızcanın içinde olduğu 900 kursun açıldığını, bu kurslara 14 bin kişinin katılım sağladığına dikkat çeken  Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Seda Büyükol, ”Kurslara her ilçeden başvuru alınıyor. 14 yaş ve üstü kişiler katılım sağlayabiliyor. Ama enstrüman kursunda 9 yaşında olan kursiyerimiz de oluyor. Nakış, makrome, takı, ahşap boyama, porselen boyama, cam süsleme, çocuk ve yetişkin giyim, keman, bağlama, şan, yan flüt, piyano, Türk halk ve Türk sanat müziği korosu, resim kursumuz var. Okullara da öğretmen görevlendiriyoruz. Okullarda futbol, basketbol, voleybol, hentbol kursu açtık. Her yaş grubuna göre İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Almanca kursu da. Her yörenin oynandığı halk oyunları kursu da veriyoruz.” dedi. 

65 yaş ve üstü kişilerin katılım sağladığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile birlikte yürütülen 3. Yaş Üniversitesi kursunun da olduğunu söyleyen Büyükol, şöyle devam etti: “Bu kursa katılanlar ilaç kullanımı, tansiyon takibi ve şeker ölçümü konusunda bilgi sahibi oluyor. Ayrıca merkezimizdeki kurslara da katılım sağlayabiliyor. Güzel sanatlar lisesi ile konservatuar sınavına girmek isteyen öğrencilere yönelik hazırlık sınavı kursumuz da var. Kaymakamlığa bağlı Sosyal Dayanışma ile Aile Dayanışma Merkezi’nde de kurslar açıyoruz. Akşam kurslarımız da oluyor.  Örneğin Kadıköy Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nde saat 17.00’de başlayan  21.30’a kadar süren Kafkas halk oyunları kursu verdik. Bu kursun yıl sonu etkinliği de Cemil Reşit Rey Konser Salonu’nda oldu. Her kursumuzun çalışmalarını, sergi ve etkinlik kapsamında çalışma yürüttüğümüz merkezlerde yer verdik. Yıl sonu sergimizi de Gazhane’de açtık. Bir hafta süren sergi boyunca kurslarımızı da tanıttık. Yeni dönem için de çalışmalara başladık. 15 Ağustos itibariyle hem yüz yüze hem de online olarak kayıtları almaya başlayacağız. Yüz yüze başvuruları, merkez bina olarak kullandığımız İbrahim Öktem ilkokulu eski binasında alacağız.”


ARŞİV