Bir bisikletçi ve bir baterist iki genç biraraya gelip ‘Ritmi Pedalla’ projesini yarattı
Gökçe UYGUN
Alican Boz, 18 yaşında bir bisikletçi genç. Alican hem bir bisikletçide çalışıyor hem de bisiklet sporuyla ilgileniyor. Ali Caner Altuntaş da 17 yaşında genç bir müzisyen adayı. Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü mezunu ama ilgi alanı müzik.
Çocukluktan arkadaş olan bu iki genç bir gün spor ve müziği biraraya getiren bir gençlik projesi geliştirmişler; Ritmi Pedalla. Olay şu şekilde; Alican’ın çektiği bir bisikletin arkasına bir römork yerleştirmişler, Ali Caner de o platform üzerinde bateri çalıp müzik yapıyor…
Projelerini hayata geçirmek üzere geçtiğimiz günlerde Caddebostan sahile gelen bu yaratıcı gençlerle konuştuk…
● Bu fikir aklınıza nasıl geldi?
Alican: Müzik aletleri çalan insanları bilirsiniz, dört duvar arasında süngerlerin içinde kayıt yaparlar. Biz Caner’le bu işi daha farklı nasıl yaparız diye düşündük ve bu gençlik projesi ortaya çıktı.
Ali Caner: Açıkçası en baştaki fikir mangaldan ortaya çıktı! Alican bisikletle çekecek, ben de arkada mangal yapacaktım (gülüşmeler). Sonra neden bunu müzikle birleştirmiyoruz ki dedik. Alican’ın da dediği gibi müzik kayıtlarını kapalı bir mekânda yapmak istemedim pek. Sıcak stüdyoda vantilatör kullanmak yerine gerçek rüzgâr olsun istedim. İzleyenler açısından da kara duvarlar yerine deniz ya da orman manzarası görmek iyi olacaktır.
● Bu düzeneği nasıl kurdunuz? Maddi destek aldınız mı?
Alican: Yok ben çalışıyorum zaten, biriktirdiğim parayı kullandım. Annem de sağolsun bize yemek desteği verdi (gülüyor).
Ali Caner: Ben çalışmadığım için benim annem de maddi destek sundu.
● Ailelerinizin bu fikrinize tepkisi ne oldu?
Ali Caner: En başta çok da ilgilenmediler gibi, ‘Boş işler yapıyorsunuz’ kafasındaydılar. Ama zaman geçtikçe onların da ilgisini çekmeye başladık. Biz ünlü olalım da asıl o zaman görecekler (kahkahalar).
● Peki, şimdi siz bisiklet yollarında müzik yapacaksınız, öyle mi?
Alican: Evet. Bisiklet yolu olan her yerde olacağız umarım. Bizim asıl amacımız da maddi durumu iyi olmayan çocuklara yardım etmek. Eğer bu projeden maddi bir gelir elde edebilirsek, maddi durumu iyi olmayan öğrenci kardeşlerimize okul malzemesi ve bisiklet almayı planlıyoruz. Bu proje hem eğlence hem sosyal fayda…
Ali Caner: Dünyada bizim projemize benzer birkaç şey yapanlar var ama Türkiye’de ilk ve tekiz. İnsanlar bu sayede farklı bir şey görsün istiyoruz. Herkes her şeyi aynı şekliyle yapmasın, bir başka bakış açısı katsınlar hayatlarına…
● Siz Çekmeköylüsünüz. Neden Kadıköy’e geldiniz pedallamak ve müzik yapmak için?
Ali Caner: Çekmeköy’de projemize ilgi olmuyor değil. Ama bu iyi olduğu gibi negatif ilgi de olabiliyor. ‘Neyin peşindesiniz siz?’ gibi tepkiler alabiliyoruz. O açıdan Kadıköy daha rahat bir yer. Buradaki insanlar ilginç şeylere alışkınlar. İlgilerini çekerlerse durup bakıyorlar, çekmezse geçip gidiyorlar.
Alican: Bir de Kadıköy çok merkezi bir yer. Herkesi Çekmeköy’e çağıramayız ama buraya gelirler. Üsküdar, Kartal gibi başka merkezi yerlere de gitmek istiyoruz.
● İnsanlardan beklentiniz ne?
Ali Caner: Bisikletçiler ve sanatçılar projemizde bir araya gelebilirler. İsteyen gelip bisikleti kullanmayı denesin, isteyen davulcular gelsin çalsın. İsteyen karaoke yapsın hatta (gülüyor).
Alican: Sponsorlarımız olsa da iyi olur tabi. Bisiklet ya da bateri firmaları bize destek olabilir. Bu arada bizim gibi gençlere çekim-ses kaydı desteği sunan Müzik Kutusu ekibine de destekleri için teşekkür ederiz.