Sağlıklı beslenenlere POOÇA’cı

Şeker hastalığı ve glutene hassasiyeti ortaya çıkınca, kendisi gibi karbonhidrattan vazgeçemeyenler için POOÇA adlı mekanı açan Selma Ataman, şeker ilavesiz ve kişiye özel atıştırmalıkları ile sağlıklı beslenenlerin adresi olmayı hedefliyor

17 Eylül 2020 - 00:47

Türkiye’de yıllık şeker tüketiminin kişi başına 30,3 kilogram yani günde 83 gram olduğu biliniyor. Ne yazık ki şeker ilave edilmiş ürünler, günlük beslenmemizde giderek daha fazla yer alıyor. Domates sosundan bisküviye kadar pek çok gıda, şeker veya şeker yerine geçen tatlandırıcıları içeriyor. Son dönemde yapılan araştırmalar rafine şekerin zararlarını ortaya koydukça şekersiz beslenme trendi de yaygınlaşıyor. Fakat rafine şekeri ve tuzu hayatımızdan çıkarmamız, kek, poğaça vb. gıdaları tüketmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Şeker ve tuz gibi sağlığımızı etkileyecek ürünler olmadan hem sağlıklı hem de lezzetli atıştırmalıklar hazırlamak mümkün. Yaklaşık 5 yıl önce diyabeti ve glutene karşı duyarlılığı olduğunu öğrenen Selma Ataman, şekerle arasına mesafe koysa da tatlı yeme isteğinden hiçbir zaman vazgeçmedi. Beslenme şeklini düzenlerken hazırladığı sağlıklı tarifleri web sitesi üzerinden satışa çıkaran Ataman, ürünlerine ilginin artmasıyla Bostancı’da “POOÇA” isimli sağlıklı atıştırmalıklar dükkanını kurdu. Şeker ilavesiz hazırladığı doğal ürünlerle sağlıklı beslenmek isteyenlere kapılarını açan Selma Ataman, hikayesini Gazete Kadıköy ile paylaştı.

“TARİFLERİMİ BAŞTAN YARATTIM”

Bir zamanlar pastacılık mesleği ile uğraşan Selma Ataman, “Pastaların sağlığımızı bozan ürünler olduğunu geç de olsa anladım. Çevremdeki insanların da sağlıklı beslenmesini istediğim için tariflerimi baştan yarattım. İlk 3 yıl evde hazırlamış olduğum ürünlerimi web sitesi üzerinden satışa çıkardım. Zamanla ilginin artmasıyla bu işi biraz daha ileri götürüp kendi dükkanımı açmak istedim.” diyor ve şöyle devam ediyor: “Ürünlerimizde buğday unu kullanmıyorum zira birçok doktor tarafından tavsiye edilmiyor. Bunun yerine badem unu, fındık unu, organik karabuğday unları, yulaf unları başta olmak üzere tamamı sağlıklı malzemeler kullanmaya özen gösteriyorum. Kullandığımız malzemeyi ilaçsız tarımı destekleyen yerli üreticiden alıyoruz ve bunların doğal malzemeler olmasına dikkat ediyorum. Şu anda hem pişmiş pastane ürünleri hem de insanların rahatlıkla tüketebileceği karışımlar hazırlıyorum. Örneğin burada hazır paketlerde müşterilerin evde hazırlayabileceği, arkasında tariflerin yer aldığı kek, kurabiye ve poğaça çeşitlerimiz mevcut.”

“KİŞİYE ÖZEL TARİFLER ÜRETİYORUM”

Çevresinden olumlu tepkiler aldığını söyleyen Ataman, “İnsanlar evlerinde zorda kalmadan, un, şeker gibi ürünler kullanmadan bu tarifleri hazırlayabiliyor. Zaten belli bir müşteri potansiyelimiz vardı ancak dükkân açtığımı öğrenen kişiler sürekli ziyaretime geliyorlar. Ketojenik beslenenlere özel ürünlerimiz de yer alıyor. Pek çok problemi olan müşterimiz gelebiliyor. Örneğin bazı müşterilerimiz poğaça karışımı almak istiyor ama tuz tüketemiyorum diyor. Bu noktada biz ürünümüzü kişinin rahatsızlığına özel üretmeye başlıyoruz” diyor. Ataman, şöyle devam ediyor: “Piyasada şeker hastaları için özel yapılan elma şurubu, hurma şurubu gibi doğal olduğu iddia edilen birçok ürün mevcut. Özellikle şeker yerine tatlandırıcı kullandığını söyleyen firmalar da var. Fakat bu tür tatlandırıcı kullanılan gıdalarda daha çok şeker olduğunu söyleyebilirim. Kendim de bizzat yaşadım. Bunlar otomatikman kan şekerini yükseltiyor. İnsanlar acaba tadı güzel midir diye tedirginlik yaşayabiliyor. Bu çok doğal ama önyargılarımızı bir kenara bırakalım ve sağlıklı yaşamayı deneyelim. Bir yerlerden başlamamız gerekiyor. Ömrümüzün sonuna kadar şekerli gıdalarla beslenmek bize bir fayda sağlamayacaktır. Şekersiz karışımlarımızı tattıklarında olumlu dönüş yapacaklarına inanıyorum.”

“TARİFLER ÖNYARGILARI YIKIYOR”

Sunulan sağlıklı konsepti çok beğendiğini dile getiren müşterilerden Meriç Baran, “Ben ürünleri ilk olarak sosyal medya hesabımdan takip ediyordum. Dükkân olarak açıldığını öğrendiğimde ise çok mutlu oldum. Özellikle çalışan, mutfakta zaman bulamayan ama sağlıklı tarifler peşinde koşan kadınlar için oldukça yenilikçi ürünler mevcut. Ayrıca tarifler, sağlıklı şeyler lezzetli olmuyor ön yargısını kırıyor. Selma hanımın tarifleri lezzetten feragat etmiyor ve ailecek güven içerisinde tüketiyoruz.” diyor.


ARŞİV