Dünya Gıda Günü kapsamında her yıl Ekim ayında yapılan Kadıköy Gıda Şenliği, bu yıl “Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele” temasıyla gerçekleştiriliyor. Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Özgürlük Parkı'nda yapılan etkinlikte yerel üretim, gıda güvenliği, sağlıklı beslenme ve doğayla uyumlu yaşamın yolları tartışılıyor.
“TARIM POLİTİKALARI ÜRETİCİYİ DE TÜKETİCİYİ DE BOĞUYOR”
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Kadıköy Kent Konseyi Gıda ve Tarım Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Varış, hem şenliğin tarihçesini anlattı hem de Türkiye’nin tarım ve gıda politikalarındaki değerlendirdi. Varış, “Yıllardır adım adım uygulanan tarım ve gıda politikaları sonucu, tarım alanları madenciliğe açıldı, zeytinlikler taş ocaklarına dönüştürüldü. Su fakiri bölgelerde bile sulu tarım yapılıyor. Üretici, yüksek girdi maliyetleri ve düşük satış fiyatları yüzünden üretimden vazgeçerken, en fazla kazancı aracı elde ediyor. Bu zincirde üretici de, tüketici de zarar ediyor.” dedi. Kırsala dönüşün, yerli üretimin ve kamusal desteklerin artırılması gerektiğini söyleyen Varış, “Eğer bu gidişat değişmezse, dışa bağımlılık daha da artacak. Ama bu çözümsüz değil. Tarıma ve hayvancılığa hak ettiği destek verilirse, bu ülke kendi kendine yeter.” yorumunu yaptı.
"BOYKOTU ÖĞRENMELİYİZ"
Günümüz gıda piyasasının çarpıklıklarına dikkat çeken Kadıköy Kent Konseyi Başkanı Mahmut Tanyol da “Bugün pazara gidiyorsunuz, sebze 100 lira. Bir hafta sonra aynı ürün 25 liraya düşüyor. Ne oldu da bu kadar ucuzladı? Üretim mi arttı? Aracı mı çekildi? Hayır. Gerçek şu ki, çoğu zaman yurt dışına satılamayan, kalitesiz ya da geri çevrilmiş ürünler Türkiye pazarına sokuluyor. Biz de çocuklarımıza, torunlarımıza bunları yediriyoruz.” dedi. Hal yasasının yıllardır çıkarılmadığını ve bu nedenle üretici tarlada malını yok pahasına satarken, tüketicinin fahiş fiyatlarla alışveriş yapmak zorunda kaldığını belirten Tanyol,“Belki de boykotu öğrenmeliyiz. Ucuz ama güvensiz ürünü almamak da bir tepki biçimidir.” dedi.
“SAĞLIKLI GIDA, İNSAN HAKKIDIR”
Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ise konuşmasında gıdanın yalnızca bir ihtiyaç değil, aynı zamanda bir hak olduğunu şu sözlerle vurguladı:“Bugün burada sadece bir şenlik kutlamıyoruz; insan onurunu, adaleti ve dayanışmayı da konuşuyoruz. Sağlıklı ve adil gıdaya erişim, her bireyin temel hakkıdır. Bu şenlik, üreticiden tüketiciye, gönüllüden akademisyene, hepimizi aynı sofrada buluşturan bir dayanışma örneğidir.” Sahrayıcedit Mahallesi’nde açılacak olan yeni bostanda ata tohumlarının çocuklar ve gençlerle buluşturulacağını anlatan Kösedağı, “Çocuklarımızın, gençlerimizin, yaşlılarımızın, hayvan dostlarımızın sağlığı ve şehrimizin sağlığının kendisidir. Topraktan sofraya kadar uzanan her halka, toplumsal adalet ve dayanışmayla güçlenir.” ifadelerini kullandı.
Şenliğin ilk günü düzenlenen panelde, Bütünsel Sağlık Uzmanı Pelin Bozkurt, Dr. Hilal Ünalmış Duda ve Elçin Oflaz, sağlıklı beslenme yaklaşımlarını ve doğal gıdaların yaşam kalitesine etkisini ele aldı. Bozkurt, gıdanın bedensel ve çevresel sağlıktaki rolünü vurgulayarak, “Bütünsel sağlık sadece bireysel iyilik hali değildir. Yediğimiz gıdanın doğaya ve topluma etkisini de göz önünde bulundurmalıyız.” dedi.
DOĞAL ÜRÜNLER STANTLARDA BULUŞTU
Organik ve doğal üreticilerin stant açtığı şenlikte, birçok yerel marka ürünlerini tanıttı. Poy’s Organik Gıda’dan Nemci Yılmaz, “4 yıldır katılıyoruz. Kadıköy’deki müşterimizle buluşmak, markamızı duyurmak için büyük fırsat. Bu yıl biraz daha sade geçti ama tüketici alışkanlığı oluşmuş durumda.” dedi. Fimel Sirke’den Figen Berberoğlu ise “145 çeşit doğal fermente ürünümüz var. Şenlik sayesinde her yıl yeni dostluklar kuruyoruz, geçen yıl bizi tanıyanlar bu yıl tekrar geliyor. Geri bildirimler bizim için çok kıymetli.” dedi. Kvass yapımı, bokashi kompost, yüz yogası, atık kâğıt değerlendirme ve çevre- yapay zekâ ilişkisini ele alan atölyeler ziyaretçilerden ilgi gördü. Bitkisel kozmetik ürünlerin tanıtıldığı uygulamalarla doğaya ve bedene duyarlı yaşam biçimleri teşvik edildi. Gün boyu süren müzik dinletileri ise şenlik alanına neşe kattı. Şenliğin ikinci günü olan 19 Ekim Pazar, saat 14.30’da düzenlenecek panelde çiftçi Burak Alsan, Dyt. Nursena Çoban ve Prof. Dr. Özer Ergün konuşmacı olacak. Panelde yerel üretimin önemi, sağlıklı tüketim alışkanlıkları ve gıda güvenliği ele alınacak.