Sağlıklı çocuk yetiştirmek her ebeveyn için büyük önem taşıyor.
Doğum sonrası neredeyse hayatımızın merkezine koyduğumuz evlatlarımızı en iyi şekilde nasıl yetiştirip, hayata hazırlayacağımız kuşkusuz her anne-babanın kafasını kurcalamıştır. İşte bu ve benzeri konularda uzun yıllar çalışmalarıyla tanınan iki uzman hanım el ele verip ebeveynlere nasıl yardımcı oluruz diye düşünmüşler ve aynı zamanda ergen psikolojisine yönelik hizmet de sunan bir merkez açmışlar. Merkezin iki uzmanı Duygu Akdoğan Şenler ve Çiğdem Çalkılıç Taylor, bu hafta ebeveynlere sağlıklı çocuk yetiştirme konusunda altın değerinde bilgiler verdiler.
ERKEN TEŞHİS KOLAYLAŞTIRIYOR
Okul öncesinden başlayarak dikkat dağınıklığı, okuma ve ders çalışma alışkanlıkları gibi konularda akademik çalışmalarıyla tanınan Pedagog ve Özel Eğitim Uzmanı Duygu Akdoğan Şenler, ailelerin en sık bu konuda geldiklerini belirtti.
İlk etapta, çocuğu tanıyıp, değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğun nerelerde zorluk çektiği ve bunun nedenlerini tespit etmeye çalıştıklarını, sonra bu konuda yapılacak eğitim planıyla yol aldıklarını söyleyen Duygu Akdoğan Şenler, “Deneyimlerimiz okul ve okulla ilgili meselelerde küçük yaşlarda durum fark edilirse hızımız ve başarımız çok büyük oluyor. İleriki yaşlarda ortaokul düzeyinde çocuktaki bu sorunlar fark edilirse biraz daha meşakkatli ve sabır gerektiren bir süreç söz konusu. Çünkü çocuk büyümüş, alışkanlıkları yerleşmiş oluyor ve ergenlik meseleleri de işin içine giriyor. Ailenin tedavi sürecinde yaptığımız çalışmalara inanması, destek vermesi gerekiyor. Böyle olduğunda, çocukta bahsedilen bu zorlukların ortadan kaldırılmasında çok önemli bir kazanım elde ediyoruz” dedi.
Otizm konusuna da değinen ve son yıllarda otizm vakalarında artış olduğunu belirten Şenler, “Otizm konusunda erken tanı çok önemli. Konuşma gecikmesi önemli bir başka konu. Küçük yaşlarda fark edildiğinde işitsel bozukluklarla ilgili çok daha çabuk yol alınabiliyor” diye konuştu.
TOPLUMDA BİLİNÇ ARTIYOR
Çocuk psikolojisinin gelişiminde doğum ve doğum sonrası sürecin kritik rol oynadığını ifade eden ve anne-bebek ilişkisinin ideal düzeyde gelişmesinin önemine vurgu yapan Merkezin bir diğer uzmanı Klinik Psikolog Çiğdem Çalkılıç Taylor ise “B süreçte koruma planı uyguluyoruz. Bebek, anne ve baba bu süreçte birlikte ele alınıyor. Ailenin bütününe destek verilmesi söz konusu. Aile içinde duygusal bağın güçlendirilmesi söz konusu” dedi.
Toplumun son yıllarda bilinçlendiğini, ailelerin danışmak, çocuğunun psikolojik gelişimine destek vermek adına herhangi bir sorun olmadan da geldiklerini belirten Çiğdem Çalkılıç Taylor, “Anne benim psikolojim bozuldu, doktora götürür müsün diyen ve çocuğumuz istediği için geldik diyen aileler artmaya başladı. Çok ilginç ama okullarda psikolojik danışmanlık bölümleri var. Yani çocuklar daha bilinçli büyüyor bu konuda. Bir sorun olduğunda nasıl ki dişi ağrıdığında bir dişçi hekimine gidip görüneceğini biliyor, okulda arkadaşıyla evde ailesiyle çözemediği bir mesele varsa bunu kiminle çözebilirim diye düşünerek psikologa geliyorlar. Gelecek 20 yılda bu bilinç çok daha artacak” dedi.
Mustafa SÜRMELİ