Caferağa Hayvan Dostları, sokak hayvanların yaşam hakkını korumak için 2 Kasım Cumartesi günü Kadıköy’de söyleşi düzenledi. Eskici Gizli Bahçe’de gerçekleşen söyleşide, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden Avukat Umut Yıldız hayvanseverlerin sorularını yanıtladı. Yıldız, 'Katliam Yasası' olarak bilinen yasanın maddeleri, bu yasaya karşı neler yapabileceği ve yasal haklar üzerine de konuştu. Yasanın detayları hakkında sorulan soruları cevaplayan Yıldız, hangi durumlarda dava açılabileceği, kayıp ihbarları, toplama süreçlerinin takibi, Ümraniye ve Gebze belediyelerinde yaşanan durumlar hakkında bilgi verdi.
Yıldız, “Biz hayvansever olarak sahadan çekildiğimiz anda siyasiler ve belediyeler direkt hayvanları toplamaya yönelecekler. Biz sahadan çekilmeden mücadelemizi sürdürürsek ve Anayasa Mahkemesi iptal kararı alırsa, oldu bitti ile bu işi çözemeyeceklerini anlayacaklar. Bu sebeple sahadan çekilmeden mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi.
“BARIŞI BOZAN ŞEY KANUNUN VARLIĞI”
“Yasal olan her şey meşru değildir” diyen Yıldız, “Toplum nazarında temele oturtulmamış her şey yazılı metinden ibarettir. Toplumda karşılık görmeyen bir şeyi mevzuat var diyerek dayatamazsınız. Bunu yaparsanız toplumdan karşıt bir görüş alırsınız. Kanuna Uymamaya Tahrik adında bir suç var. Mevzuat bunu söylüyorken tam zıttını yapmak, ‘toplumsal barışı bozan’ anlamına geliyor. Fakat burada toplumsal barışı bozan şey bizim kanuna uymamamız değil, kanunun varlığıdır düşüncesi ile hareket etmeliyiz. Biz bu kanuna uymuyoruz dediğimiz zaman barış ve huzur kaçmıyor, bu kanunun kendisi yüzünden barış ve huzur kaçıyor. Bunu örgütlü bir şekilde, ispat yoluna giderek anlatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“MÜCADELEYE DESTEK VERMELİYİZ”
İçinde bulunduğumuz süreçte örgütlü mücadelenin oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Mevzuat öldürmeyi emrediyorsa ben de yaşatmayı kendime vazife biliyorum demeliyiz. Burada örgütlü mücadele çok önemli, sayımızı artırarak ve nöbetlere katılarak mücadeleye destek vermemiz gerekiyor. Çevremizde nötr olan insanları bilinçlendirmeliyiz. Nötr olan insanlarla konuşursak, içinde bulunduğumuz durumu anlatırsak onlar da bizim gibi düşünmeye başlayacaklar ve sayımız artacak. Yasa var diyerek geriye çekilmemeliyiz. Hep birlikte mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.