Doğa koruma konusunda çalışmalar yürüten WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), bu kapsamda yeni bir proje başlattı; “Sahil Sahiplen”
Projenin tanıtımı amacıyla 20 Haziran Salı günü Caddebostan’daki Marmara Yelken Kulubü’nde bir basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, “Bir yandan sürdürülebilir uygulamaları teşvik ederken bir yandan da doğa koruma alanındaki sorunlar hakkında farkındalık yaratmak için çalışıyoruz. Hedeflerinizden biri de 2030 yılına kadar doğaya karışan plastiğin sıfırlanması. Bu hedefe yönelik ana yollardan biri ise şehirlerden doğaya karışan plastik kirliliğine son vermek. Sahil Sahiplen, denizlerdeki plastik atıkları izlemek ve bu sorunla başa çıkmak için nitel ve nicel verilerin toplanması yoluyla plastik ve kıyı kirliliğini en aza indirmeyi amaçlayan bir girişim.” dedi. Türkiye'nin dört bir yanında denizlerdeki kirliliği ölçmek ve değerlendirmek için gönüllü grupları, gençleri, okulları; vatandaş bilimi yoluyla katılıma davet eden Kalem, “Elde edilen verilerle özellikle tek kullanımlık plastiklerin azaltılması için bir yandan politika değişikliklerinin gerçekleşmesini, diğer yandan toplumsal farkındalığı arttırmayı ve vatandaşları harekete geçirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
HEDEF 150 SAHİL
Vakfın Plastik Projeleri Uzmanı Togay Tanyolaç da projeyi basın mensuplarına anlattı. “Bu bir temizlik hareketi değil.” diyen Tanyolaç, “Şöyle bir benzetme yapabilirim; lavabo silmekle temizlenemez, musluk kapatılmalı” ifadesini kullandı. Tanyolaç’ın verdiği bilgilere göre Sahil Sahiplen projesinin ana amacı Türkiye sahillerindeki atıkların toplanması ve tasnif edilerek deniz kirliliğine dair bilimsel veri elde edilmesi. WWF-Yunanistan ve WWF-Tunus ile eş zamanlı yürütülecek projenin Türkiye ayağında ülkemizin 8 bin kilometreyi aşkın sahillerinde her kıyı şeridini temsil edecek 150 sahilin sahiplenilmesi, bütün denizlerimizdeki kirlilik miktarı ve çeşitliliğiyle ilgili fikir edinilmesi, ilgili kurum ve kuruluşlara bu kapsamda açık kaynak veri tabanı bilgisinin sağlanması hedefleniyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından geliştirilen “Adopt a Beach” vatandaş farkındalığı ve deniz çöpü izleme mekanizmasına dayanan program kapsamında gerçekleştirilecek deniz çöpü izleme süreci, Yunanistan Deniz Araştırmaları Merkezi (HCMR) tarafından kullanılan yönteme göre yapılacak. Vatandaş bilimi projesi olarak nitelendirilen Sahil Sahiplen’de işin büyük kısmı yurttaşlara düşüyor. Gönüllü ekiplerin tutarlı ve güvenilir katılımına dayanan programa dileyen herkes başvurarak Türkiye'deki en büyük dinamik atık izleme haritasının oluşturulmasına yardımcı olabilecek.
ÖRNEK UYGULAMA ERENKÖY’DE
Toplantıda, konuşmaların ardından sahile inilerek projenin örnek uygulaması yapıldı. Burada vakıf yetkilileri ve gönüllüler, atık toplama ve tasnif çalışması gerçekleştirildi ve elde edilen veriler değerlendirildi.
NASIL SAHİL SAHİPLENEBİLİRSİNİZ?