Selanik'ten gelen 'kuru' lezzet

Balkanlar’dan gelip Trakya üzerinden yurdumuza giren tek şey “soğuk hava dalgası” değil elbette. Ondan çok daha keyif veren bir lezzet var: Kuru Fasulye

13 Kasım 2014 - 14:30
 Semra ÇELEBİ

Bu ülkede yaşayıp da kuru fasulye sevmeyen insan azdır herhalde. Zira annelerimizin çocukken bize “çok sağlıklı” diyerek yedirdiği pek çok yemek arasında gerçekten hem sağlıklı hem de lezzetli olanlardan biridir. Tabi o zamanlar, mutfaklarda çokça pişen baklagillerin “ucuz” olmasının da etkisi vardı, şu zamanda bundan bahsetmek pek mümkün değil. Etsiz bile yapsanız, bazen cep yakabiliyor.

Yine de, hâlâ anne evindeyseniz ya da ev yemekleri pişirmeyi seviyorsanız, ayda yılda bir de olsa o evde mutlaka kuru fasulye pişiyordur. Hatta yanına tereyağlı pirinç pilavı; bir de turşu eksik edilmiyordur.

Ama herkes bu kadar şanslı değil tabi. Evde yeme şansı olmayanlar için istikamet esnaf lokantaları. Bir dolu ev yemeğinin yanında kuru fasulye yemek mümkün. Fakat kuru fasulyenin lezzetlisini arıyorsanız Kadıköy’de bu işi layığıyla yapan, merkezine de sadece kuru fasulyeyi alan bir yer var. Adı da kendinden menkul: Meşhur Selanik Kuru Fasulyecisi.
 
TRAKYA’DAN RIHTIM’A
Lokantanın sahibi Mustafa Zafer Yavuz, doğma büyüme Modalı. Dedesi, Selanik göçmeni. Önce Gelibolu’ya oradan da Moda’ya geliyorlar ailecek. 1949 doğumlu Zafer Bey tüm ömrünü bu semtte geçiriyor, Kadıköy tarihinin de tanıklarından dolayısıyla. Kuru fasulyelerimizi yerken başladığımız sohbetimizin ana konusu, yemeklerden ve lokantadan çok Kadıköy oluyor. Rıhtımdaki tramvayla gidilen okul yolu, Moda burnundaki deniz keyfi, kapıları her daim açık komşularda geçirilen keyifli çocukluk… Tabii evde her daim pişen, Trakya usulü yemekler de o çocukluğun parçası. Yıllarca farklı işler yaptıktan sonra 2007 yılında, memleketine has tatları sunacağı bir mekan açmaya karar veriyor Zafer Yavuz. Kadıköy Rıhtım’da açtığı lokantasında sadece kuru fasulye değil, Edirne tava ciğeri, Keşan satır köfte ve Selanik köfteyi de ekliyor mönüye. Kısa sürede müdavimler artıyor.
 
RIHTIM’DAN MODA’YA
Yedi yılın ardından ana yurdu Moda’ya taşınmaya karar veriyor Zafer Yavuz. Yaklaşık üç ay önce taşıdığı lokantasında şimdi çok daha mutlu. “Evime gelmiş gibi hissediyorum” diyor. Şimdi Moda Caddesi üzerinde bulunan mekânında, hem müdavimlerine hem de yeni misafirlerine lezzetli kuru fasulyesini tattırıyor. Tabi yanında pilavı, acı biber turşusu ve cacığıyla birlikte. İsteyene tava ciğeri ve kuru köfte her daim hazır. Etsiz olmasına rağmen tadını aldığımız, lokum gibi pişmiş kuru fasulyeyi yerken soruyoruz “Selanik kuru fasulyesinin, bildiğimiz fasulyeden farkı ne?”diye. “Evde yediğinizden bir farkı yok aslında. Çoğu esnaf güveçte yapıyor artık. Biz eski usul tencerede pişiriyoruz, tereyağını eksik etmiyoruz. Hepsi bu” diyor. Sırrı pişirme şeklinde herhalde diyip fazla üstelemiyoruz.
 
FİYATLAR CEP YAKMIYOR
Meşhur Selanik Kuru Fasulyecisi’nde bir tabak kuru fasulyeyi 8 TL’ye yemek mümkün, eğer pastırmalı tercih ederseniz fiyat 10 TL’ye yükseliyor. Pilav üstü kuru ise 7 TL. Fasulyenizin yanına pilav ve cacık da alırsanız 17 TL hesap ödüyorsunuz. Çaylar, tabi ki ikram!Adres: Moda Cad. No: 85 / A Kadıköy Tel: 0216 336 1146

ARŞİV