Semt Pazarından Kadıköy Sofrası'na

Yıllarca semt pazarlarında çalıştıktan sonra Kadıköy Sofrası adıyla kendi lokantasını açan Necmiye Erdoğmuş’un öyküsü…

06 Mart 2015 - 10:23
Esma BAYRAKTAR

Kadıköy İstanbul’un en keyifli, en merakla gelinen ve gezilen, her türlü ihtiyaca cevap veren ilçesi… Kadıköy’ün çarşısında dolaşmak ayrı bir heyecan ve enerji veriyor insana. Adeta eskinin Beyoğlu’su. Sokak aralarında gezinmek ayrı bir keyif. Her gün yeni bir şeyler keşfediyorsunuz.
Eski  Rum evleri şimdilerde her yaştaki insanların keyifle oturduğu, sohbetlerin koyulaştığı  cafeler, restaurantlar olarak hizmet veriyor. Esnaf lokantaları, sanat evleri, her yere birden girmek yaşamak istiyor insanın canı. Gezinirken  acıktığımı hissettim ve gene bir sokak arasında arı gibi işleyen, ev yemeklerinin  sunulduğu bir yere attım kendimi; Kadıköy Sofrası’na…
40 bilemedin 50 kişilik küçük bir lokanta. Bembeyaz  masa örtüleri. Kapının önüne de iki üç masa koymuşlar, bu kapı önü masaları yazın daha da çoğalır gibime geldi. Karlı kış günlerinden sonra, nerdeyse bahar gibi günler yaşadığımızdan insanlar dışarıdaki masalara rağbet etmişler. Lokantanın önündeki asma sokağın tavanını sarmış karşı binaya uzanmış adeta tünel oluşturmuş. Yazın yapraklandığında bu sokağın keyfini çıkarmak lazım.

60 ÇEŞİT TAZE TAZE EV YEMEĞİ

İçeri girince yemek tezgâhının önünde bakakaldım. 20 çeşit zeytinyağlı, iki çeşit çorba ve en az 10 çeşit sıcak yemek… Ayrıca güveçte kuru fasulye ve nohut. 5 çeşit tatlı ve ara lezzetler. Sanki yemek pazarı gibi… Tepsiyi alıyorsunuz kendiniz beğendiğinizi seçiyorsunuz. Anne tadında iki kadın, başında boneleri önlükleriyle beğendiğiniz yemekleri tabaklarınıza koyuyorlar. 8 yıldır hizmet veren Kadıköy Sofrası’nın sahibi Necmiye Erdoğmuş ile konuşuyoruz. Dikkatimi çeken bir şey oldu, personel ve yemeğe gelen herkes ona “Anne” diye hitabediyor. İlk sorum da bu oldu. Neden böyle hitap ediyorlar size dedim. Söze başlıyor Necmiye Anne: “Ben 60 yaşındayım. 33 yıldır Kadıköy’ün esnafıyım. 28 yıl Kadıköy’ün semt pazarlarında derme çatma yerlerde pazarcılara yemek yaptım. 3 çocuğumu tezgâhların arasında büyüttüm. Uykuları gelince tezgâhların altına kartondan yatak yapar orada uyuturdum. Yemeklerim o kadar beğeniliyordu ki alışverişe gelen hanımlar da ayaküstü yemeklerinden yemeyi adet edinmişlerdi. Geçimimi böyle sağladım yıllarca, çocuklarımı okuttum evlendirdim. Pazarcılar baştan karşı çıkmışlardı istememişlerdi beni. Çocuklar küçüktü tabii. Yaramazlık yapıyorlardı. Fakat sonradan hepsi yardımcı oldular. Zamanla hepsinin Necmiye annesi oldum.”
 
“YEMEK YAPMAK YAŞAM BİÇİMİM”
Devam ediyor Necmiye Anne: “28 yılın yorgunluğuyla, alın teriyle burayı açtım. Artık kalıcı bir yerim olsun istedim. Yemek yapmak benim yaşam biçimim oldu. Keyif alarak yapıyorum bütün yemeklerimi. Her gün sabah gelir hemen hemen bütün yemekleri kendim yaparım. Elemanlarım olmasına rağmen illa ki bütün yemeklere elim değecek yoksa için rahat etmiyor.”
Yemek yerken dikkat ediyorum; gözü hep masalarda her an her yere yetişiyor. Hemen hemen herkesi tanıyor. Herkesin ne iş yaptığını biliyor. Yani tam anlamıyla, bileğinin hakkıyla alın teriyle yıllar sonra bu lokantada lezzet dağıtmaya başlamış. Hatta Ramazan’da  çadırlarda hayrına yemekler vermeye ayrıca sokak çocuklarına yemek vermeye  başlamış.
Her gün 60 çeşit taze yemek hazırlanan  Kadıköy Sofrası çevredeki çalışanların uğrak yeri. Bütün yemekleri çok lezzetli; çömlekte fasulyesi dikkat çeken yemeklerden olup, etli beyaz lahana, sebzeli mercimekli bulgur pilavı, musakka, patlıcan oturtma, karnıyarık, imam bayıldı, kıymalı karnabahar, etli taze fasulye hepsi birer harika lezzet…
Diyet yapanlar için biraz yağlı sayılabilir ancak 20’ye yakın zeytinyağlı çeşidi ve salatalarıyla bu kesimin de ihtiyacını giderebilir. Yemekten sonra dilediğin kadar çay ikramı adetten olmuş. Sabah 11.00’den akşam 22.00’ye kadar açık olan lokantada küçük özel günler yapmak da mümkün.
Sokak arası bir yer olduğu için arabanızı otoparka bırakıp giderseniz rahat edersiniz. Üstelik sokakta alışveriş yapılacak o kadar dükkân var ki yediğinizi eritme imkânınız da mevcut. Evlere ve işyerlerine de servisi olan Kadıköy Sofrası’nın fiyatları da gerçekten çok uygun. Çorba, salata ve bir ana yemekten oluşan öğle yemeği 9-10 TL.
Adres: Osmanağa Mah. Gaziosmanpaşa Sok. no.2/1A Kadıköy / 0216 336 73 51

ARŞİV