Semte renk geldİ

Kadıköy sokaklarının rengârenk duvar resimleriyle süslendiği Mural İstanbul Festivali 5. yılını kutluyor

25 Ağustos 2016 - 16:22
Aysel UÇAR
Kadıköy Belediyesi tarafından 2012 yılından bu yana organize edilen festival, Türkiye’de bina cephelerinin tamamıyla boyandığı ilk etkinlik olma özelliğini taşıyor. Sokakların sergi alanlarına dönüştüğü festivale bu güne kadar yerli ve yabancı pek çok sanatçı konuk oldu. 25’ten fazla bina cephesi sanatçılar tarafından özgün çalışmalarla renklendirildi. Rustam Qubic, Wicx, Esk Reyn, Furkan Nuka, Jaz ve Pixel Pacho gibi sanatçıların katıldığı festivaller kapsamında yapılan bazı eserler geçtiğimiz yıllarda dünya çapında en iyi Mural eserleri listesinde yer aldı. Bu yıl 7 Eylül’e kadar sürecek festivalde İstanbullu sanatçılar Ares, Lakormis, Tabone ve Eskişehir’den The Writer Material Kadıköy duvarlarını renklendirecek. Arjantin’ den gelen Chu ise eserini çoktan tamamladı bile. Bilim ve gerçeklikten ilham aldığını söyleyen sanatçının eserini görmek isterseniz Rasimpaşa Mahallesi Halitağa Caddesini ziyaret etmeniz yeterli.

“DOĞAL ORTAM ÖZLEMİ”
25-31 Ağustos tarihleri arasında Kadıköy’ün duvarlarından birini canlandıracak olan Ares için mural, ifade biçimini güçlendiren bir eylem. Muralın kapalı bir anlatımı olduğunu söyleyen Ares bu anlatım biçiminin mural izleyicisinin kendisiyle konuşmasına yaradığını söylüyor. Sanatçı tek beklentisinin “İnsanların doğal ortam özlemi ile duvarlarda çiçek, deniz, dağ gibi şeyler istemelerini bırakıp kendi oturdukları apartmanların ve binaların ne kadar doğal olduğuna bir bakmaları” olduğunu ifade ediyor. 1-3 Eylül tarihleri arasında eserini tamamlayacak olan Tabone ise 1996 yılından beri uygun bulduğu her yeri boyadığını ve yaptığı eserin Kadıköylülerin hoşuna gitmesini umduğunu söylüyor ve devam ediyor, “Bugüne kadar birçok duvar, kepenk ve tren yüzeylerini boyadım. Yaptığım sanat çalışmalarından oldukça keyif alıyorum. Geçmişte yapılan eski çalışmaları yeni teknik ve disiplinlerle uyguladığım bir sanat anlayışım var. Çalışmam, bu doğrultuda ortaya çıkacak bir konsept içinde gerçekleşecek”

KOLEKTİF BİR ÇALIŞMA
The Writer Material, Kadıköy Belediyesi tarafından Gençlik Sanat Merkezi olarak kullanılmak üzere satın alınarak restore edilen eski ahşap binanın yan kısmındaki alana kolektif bir çalışma yapacak. Maceralarının grafiti ile başladığını söyleyen ekip, muralın bireysel kaygıların yanı sıra kentin belleğini oluşturan ve onu şekillendiren uygulamaların başında geldiğini, yaşanılan zamana ve daha sonraki nesillere kültür aktarımında önemli bir role sahip olduğunu ifade ediyor. Ayrıca Türkiye’de çeşitli organizasyonlarla işini geçekten iyi yapan sanatçıların ortaya çıktığını vurgulayan ekip Muralİstanbul ile Kadıköy Belediyesi’nin buradaki önemine dikkat çekiyor. Muralistanbul’daki ilk ekip işini yapacak olan Writer Material, kendilerini Kadıköy’e tanıtacak bir işle Kadıköy kültürüne katmayı amaçlıyor. Ayrıca bu yıl festival bünyesinde şimdiye kadar yapılan çalışmaların yer aldığı bir katalog hazırlanacağını da ekleyelim.

GÜÇ VE SINIR
Eserini bitirip ülkesine dönen Chu ile sanatı hakkında konuştuk. Chu, sanatına 1998 yılında sokaklarda şablonlar yaparak başladığını belirtiyor. Sanatçının muralla buluşması ise 2005 yılında olmuş. Bu buluşmayla beraber daha kişisel şeyler yapmaya başlayan sanatçı, zamanla büyük duvarlarda çalışmaya başlamış. Sokaklarda çalışmaktan çok memnun olan Chu, insanların reaksiyonlarını direkt olarak görebilmekten de bir hayli memnun. İstanbul’daki çalışmasının ilhamını Kadıköy’den alan sanatçı eserine “Güç ve sınırlar” ismini vermiş. Güç ve sınırlar kavramlarıyla ilgili  “Biz insanlar yüzyıllarca sene evrimleşerek kendimizi güç üzerinden ayırmaya devam ettik. Güç ve onun getirdikleri, herkese iyi gelmiyor ve dünya bunun örneklerini her gün yaşıyor. Hiç güzel değil” yorumunda bulunuyor. Renkli sanatının ve desenlerinin insanlara pozitif hisler uyandırmasını isteyen sanatçı, bu zor günlerde renkli duvarlar görmenin herkese iyi geleceğini düşünüyor.
 
5. Mural Festivali’nin haftalık programı
25-31 Ağustos Ares - Acıbadem Mahallesi, Bedrettin Sokak, No: 5
29 Ağustos - 4 Eylül Lakormis - Osmanağa Mahallesi, Tulumbacı Asım Sokak, No: 10
1-3 Eylül Tabone - Bölge henüz belirtilmemiş.
1-7 Eylül The Writer Material - Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Sanat Merkezi,  Hasanpaşa Mahallesi, Nazifbey Sokak, No:18

Etiketler; mural

ARŞİV