"Sevdiklerimiz denetimsizlikten, usulsüzlükten ve rant savaşından öldü"

Depremde yitirdikleri yakınları için hukuk mücadelesi yürüten Adalet Peşinde Ailelerin Platformu üyeleri, “İhmali bulunan herkesin yargılanması gerekiyor. Olayın sadece müteahhite devredilmesini istemiyoruz. Tüm sorumlular yargılanana kadar adalet mücadelemiz devam edecek” diyor

06 Şubat 2024 - 09:45

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen büyük bir yıkıma neden 6 Şubat depremlerinde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremde yakınlarını kaybeden aileler, depremde yitirdikleri yakınlarının ölümüne neden olanların yargılanması için hukuksal mücadele başlattı. Aileler, bu mücadeleyi yürütürken birbirlerine yardımcı ve destek olmak adına 2023 yılının Haziran ayında Adalet Peşinde Ailelerin Platformu’nu kurdu. Adalet Peşinde Ailelerin Platformu üyeleri, depremin birinci yılında hayatlarını kaybeden yakınlarını anmak ve yakınlarının ölümüne neden olanların yargılanması talebi ile 1 Şubat Perşembe günü “Unutmadık, Unutmayacağız” diyerek Kadıköy İskele Meydanı’nda buluştu. Anmada konuşmalar yapıldı ve hayatını kaybedenler için denize karanfiller bırakıldı. 

Anma sonrası konuştuğumuz aileler ve avukatlardan hukuki süreç ile ilgili bilgi aldık.  Adalet Peşinde Ailelerin Platformu’ndan, Adana Tutar Yapı Sitesi C Blok’ta amcasını, amcasının eşini ve aile dostlarını kaybeden avukat Gülsüm Özdoğru, “Platform 2023 yılının Haziran ayında kuruldu. Hepimizin dertleri aynı. Hukuk arıyoruz. Onun dosyası nasıl, diğerinin ki nasıl diyerek, dosyaları karşılaştırmak, birbirimize hukuksal olarak yardımcı ve destek olmak adına yola çıktık. Bir çatı altında toplandık. Meslektaşlarımızı bekliyoruz. Destek olsunlar. Bizim de uzmanlık alanımız değil. Araştırıyoruz. Depremin etkili olduğu 11 ilden de aileler var. Sevdiklerini kaybeden ailelerin, sevdiklerinin ölmesine neden olanların yargılanması için kaç dava açtığını bilmiyoruz. Hatay’daki Fuat Koku Sitesi için hazırlanan bir iddianame yok. Daha raporları gelmedi. Henüz görmedik. Onun haricinde Hatay’daki Selim Köse Apartmanı’nın daha bilirkişi raporu gelmemiş. Malatya’da Kırçuval Oteli’nde voleybolcular hayatını kaybetmişti. Orada da bir gelişme yok. Kahramanmaraş’taki Hamidiye ve Palmiye Sitesi’nde de iddianame yok. Çok karışık. Olması gerektiği gibi işlemiyor.” dedi. 

“İHMALİ OLAN HERKES YARGILANMALI”

Avukat Gülsüm Özdoğru, şöyle devam etti: “İhmali bulunan herkesin yargılanması gerekiyor. Müteahhit, mühendis, şantiye şefi, denetim şirketi, belediye…İnşaatlara onay veren herkes ve kamu kurumları. Ama dosyalara baktığımızda birçoğunda bir müteahhit ya da inşaat mühendisi yargılanıyor. Onlarca kişinin elinden geçiyor inşaatlar. Denetleselerdi, içlerinden biri işini düzgün yapsaydı sevdiklerimiz şu an hayatta olacaktı.  Bildiğimiz kadarıyla belediyeler ile ilgili verilmiş bir soruşturma izni bile yok. Bir sene geçti. Zamanaşımına uğramasın. Bir çiviyi de usulüne göre çaksınlar. Bir daha kimse ölmesin. Çıkacak kararlar emsal olsun.” 

“USULSÜZLÜK, RANT ÖLDÜRDÜ”

Kahramanmaraş Saitbey Sitesi’nde annesini, babasını, 18 yaşındaki kız kardeşini ve dedesini kaybeden Tuba Erdemoğlu, “Sadece babaannem kurtuldu. İki bloklu bir siteydi. İki blokta yıkıldı. 44 kişi yaşamını yitirdi. 12 yaşındaki Emir Batu Küçük, 11 aydır bulunamıyor. Ailesini de kaybetti. Depremin ardından hemen dava açtık. Müteahhit hemen yakalandı. Taksirle adam öldürmekten yargılanmak üzere iddianame kabul edildi. İlk duruşma 1 Aralık’ta görüldü. İkincisi ise 19 Ocak’taydı.  Yapı denetim şirketinden de bir kişi tutuklu yargılanıyor. Üçüncü duruşma da 19 Nisan’da. Nasıl doktor, öğretmen olmak için eğitim almak gerekiyor. Her parası olan doktor olamadığına göre her parası olan da müteahhit olmasın. Sevdiklerimiz denetimsizlikten, usulsüzlükten ve rant savaşından öldü” dedi.  

“BU BİR KATLİAM”

Hatay’da kız kardeşini, eniştesini, 9 ayılık yeğenini ve annesini kaybeden Döne Kaya da şunları söyledi: “Kardeşim polisti, eniştem de asker. Biz Sivas’ta oturuyoruz. Annem  kardeşimi ziyarete gitmişti. Haziran’da tayinleri çıkacaktı. Ama depreme yakalandılar. Odabaşı Mahallesi Fuat Koku Sitesi’nde oturuyorlardı. Depremden sonra hemen suç duyurusunda bulunduk. Henüz iddianame hazır değil. Bilirkişi raporunda belediye tali kusurlu, yapı denetimci ve müteahhit asli kusurlu. İkisinin de tutukluluğu devam ediyor. İddianame hazırlanmadığı için ilk duruşma haziranı ya da temmuzu bulabilir. Adalet mücadelemiz devam edecek.  Olayın sadece müteahhite devredilmesini istemiyoruz. Belediyeler bu yapıların yapılması için imza attılar, onay verdiler. Amik Ovası’na yerleşim izni veren bütün kamu kuruluşları bu katliamdan sorumlu. Birkaç kişi zengin olacak diye binlerce kişi öldü. Bize sayımıymışız gibi davranılıyor. Bu bizim canımızı acıtıyor.”


ARŞİV