Kadıköy Belediyesi’nin 2013 yılında hayata geçirdiği “Alo Kadına Şiddet Hattı”, şiddet mağduru veya risk altındaki kadınlara destek sağlamak, haklarını öğrenmelerine yardımcı olmak ve bilinçlendirmek amacıyla ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. Hattın işleyişini ve sağladığı hizmetleri Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nden Şadiye Narin ile konuştuk.
“ŞİDDETE MARUZ KALANLARARAYABİLİR”
Son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara destek olmak amacıyla kurulan “Alo Kadına Şiddet Hattı” ile ilgili bilgi veren Şadiye Narin, “Kadına şiddet hattı ekibinde bir sosyal hizmet uzmanı ve bir psikolog bulunuyor. Fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik, sosyal şiddet türlerine maruz bırakılan veya tanık olan, danışmanlığa ihtiyacı olan herkes din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet ayırımı olmaksızın şiddet hattından yararlanabiliyor. Sadece
Kadıköylüler değil, Türkiye’nin her yerinde yaşayan kadınlar bu hizmetten faydalanabilir.”dedi. Şiddet hattının sadece kadınlara ve Kadıköylülere hizmet vermediğini Türkiye’nin her yerinden başvuru aldıklarını anlatan Narin şöyle devam etti: “Yaş grupları değişkenlik gösteriyor. Şiddete maruz kalan tüm vatandaşlar bu hizmetten yararlanabilir. Bu hattı özellikle ortaöğretim ve liselerden çok fazla danışmanlık ve bilgi almak için arayanlar var. Hattımız açıldığı ilk günden itibaren yaklaşık 2000 kişiye danışmanlık sağladı.”
BİLGİLENDİRME SÜRECİ
Şadiye Narin, Alo Kadına Şiddet Hattı’na gelen çağrılarda nasıl bir süreç izlendiğini şöyle anlattı: “ Fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik, sosyal şiddet türlerine maruz bırakılan veya tanık olan bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmeler yapıyoruz. Bilgi almak isteyenlere kurum ve kuruluşların verdikleri hizmetleri ve destek mekanizmalarını aktarıyoruz. Bu süreçte kadının ihtiyacı acil bir müdahaleyi gerektiriyorsa en yakın kolluk kuvvetlerine başvurma konusunda yönlendirme yapıyoruz. Hukuki danışmanlığa ihtiyacı olmaları halinde ilgili birime yönlendiriyoruz. Kadın sığınma evine gitmek isteyen kadınlara süreç hakkında bilgi veriyoruz.”