Sizin sokakta neler oluyor?

Semtinizde olan bitenden haberdar olmanızı sağlayan, sokağın gündeminden sizi haberdar eden BizimSokak.com sitesi, komşuluk ilişkilerini yeniden canlandırmayı hedefliyor!

31 Ocak 2013 - 14:12

 

Gökçe UYGUN
Fotoğraf: Tunahan YURDAKUL
 
Dün gece arka sokaktan gelen silah sesi neydi? Ev arkadaşı arıyorum! Elektrik kesintisi ne aman bitecek? Yeni açılan pastanenin poğaçası nasıl acaba? Gelin arabası kimindi? Kırmızı tasmalı bir kedi buldum! Arabamın camı kırılmış, gören oldu mu?
Günlük hayata dair detaylar, sorular, dertler... Siz bunları kiminle paylaşıyorsunuz? Komşularınızla mı? “İstanbul'da eski komşuluk ilişkileri kalmadı”' diye yakındığınızı duyar gibiyim. Bu durumdan yakınan biri daha vardı. Çözüm için düşündü, projelendirdi, hayata geçirdi; Türkiye'nin ilk “bölgeye özel sosyal paylaşım sitesi olan BizimSokak.com. yayına girdi.
Detayları, sitenin kurucusu Çağdaş Berksan'a sorduk.
 
-Yeni bir site sayılır BizimSokak.com. Biraz bahseder misiniz? Nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
Büyüklerimiz hep bize anlatır ya, eskiden komşuluklarımız çok güzeldi diye. Artık İstanbul çok büyüdü, kalabalıklaştı ve bu ilişkiler de kaybolmaya başladı. İnsanlar da daha çok dijital ortama kaydılar. Biz ‘Acaba insanlar eski komşuluklarını nasıl kazanırlar?’ sorusundan yola çıktık. BizimSokak.com, üyelerine yaşadıkları, çalıştıkları veya ilgilendikleri mahallelerle ilgili tüm bilgileri öğrenme ve paylaşma imkanı sunuyor. Böylelikle eski komşuluk ilişkilerini, dijital ortamda tekrar canlanması mümkün oluyor.
 
-Sanal dünyada komşuluk nasıl olacak?
İnternet aracılığıyla dünyanın öbür ucundaki biriyle yazışabilirsiniz ama gündelik hayatınızı asıl etkileyen şey mahallenizde olup bitendir. Arka sokakta hırsızlık olmuşsa gece rahat uyuyamazsınız. Belki Facebook’ta 500 arkadaşınız var ama geceyarısı başınıza bir şey geldiğinizde komşunuzdur size ilk yardım edecek olan!
 
-Siteye kimler, nasıl üye olabiliyor?
O bölgede yaşayan/çalışan herkese açık. Bedava hesap açın, takip etmek istediğiniz bölgeleri seçin ve siteyi kullanmaya başlayın.
 
-Pilot olarak da Kadıköy ilçesini seçtiniz. Neden?
Kadıköy çok oturmuş bir bölge. Biz de Kadıköylüyüz burayı biliyoruz. Kadıköy Belediyesi'nin teknoloji verdiği önemi, öncü yönünü de gayet iyi biliyoruz. Kadıköylüler, yaşadıkları bölgeyi sahiplenen insanlar. Kadıköy'de dijital altyapı da var, sizin gazeteniz Gazete Kadıköy var.
Ayrıca Kadıköy her anlamda çok merkezi bir yer. Kadıköy sakinleri haricinde öğrencileri, çalışanları ile bir pilot bölgede aradığımız tüm özelliklere sahip.
 
-Diğer sosyal paylaşım sitelerinden tam olarak farkınız ne?
Foursquare’'de mekânları, Twitter’da önem verdiğiniz kişilerin ne düşündüğünü, Facebook’ta arkadaşlarınızı takip ediyorsunuz. BizimSokak ise sadece semtiniz ve komşuluğunuz üzerine odaklı!
 
-Kullanıcılar neleri paylaşabilecek, ne tür bilgiler bulacak sitede?
Türkiye’de 5 sene öncesine dek kimse sosyal paylaşım sitelerini bilmezdi. İnternette içerik üretmezdik, pasiftik. Ama şimdi bir tür ‘monologtan diyalog’a geçildi. İnsanlar interneti kulllanıyorlar artık. Sitemizde olmasını istediğimiz şey de bu. İnsanlar istedikleri herşeyi paylaşınlar. Mahalleyle ilgili şikâyetler, merak edilenler, esnafın ilanları, ev arkadaşı arayanlar, ders vermek isteyenler....Biz sadece lokal içeriği alıp derleyip Kadıköylülere sunuyoruz. Kadıköylüler siteye girip aktif olarak kullansınlar isteriz. Lokal içerik üretebilen herkese, bloggerlara, kurumlara, mekânlara açığız. Böylece Kadıköy'deki dijitalleşmeye de öncülük etmiş olacağız. Kadıköy Belediyesi ile işbirliği içinde olacağız, BizimSokak'ta Gazete Kadıköy’ün haberleri de yayınlanacak.

ARŞİV