Yurdun dört bir yanında sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren, ‘katliam yasası’ olarak adlandırılan ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi’nin kabulüne tepkiler sürüyor. Kadıköy’ün muhtarları ve mahalle sakinleri de teklifin kabul edilmesinin ardından “komşum” diyerek hitap ettikleri sokak hayvanlarını korumak için el ele verdi. Mahallelerde sokak hayvanlarını korumak için neler yapılabileceğine dair toplantılar yapılıyor, dikkat çekmek için hazırlanan afişler mahalle esnafına dağıtılıyor. Biz de yapılan çalışmaları her hafta sayfamıza taşıyoruz. Bu hafta da Kozyatağı Mahallesi ile Hasanpaşa Mahallesi’ni konuk ettik.
“Canlıların öldürülmesine karşıyız. Yaşam hakkını savunuyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Kozyatağı Mahallesi Muhtarı Pelin Şen, “Mahallemizde elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz. Grup kurduk, toplantı yapıyoruz, afişler hazırladık. Afişleri esnafa dağıttık. Mahallemizde sokak hayvanlarına herkes bakıyor. Onlar mahallenin sakinleri.” dedi.
“BİRLİKTE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLSÜN”
Yasanın onaylanmasının ardından mahallede hemen bir ekip kurduklarını dile getiren Kozyatağı Mahallesi sakini Sibel Pençi, “Sokak hayvanları yalnız değil. Bizler varız. Neler yapabiliriz diye forum düzenledik. Mahallemizde yasaya dikkat çekmek için yürüyüş yaptık. Pankartlar ve afişler hazırladık. Bölgemizdeki hayvanların hepsi sahipli. Onlara bakanlar var. Bu hayvanların ismi, nerede yaşadığı kayıtlı. Bir arşivimiz var. Kozyatağı bölgesi çok hassas. Olası bir durumda alarma geçebilecek durumdayız. Barınaklara götürülmelerini istemiyoruz. Aşılanmalarını, kısırlaştırılmalarını ve yerlerinde yaşatılmalarını istiyoruz. Belediye ile mahalle veterinerleri el ele versin. Sokak hayvanları için birlikte çalışma yapsın.” diye konuştu.
Mahalle sakini Bilge Geziş Özsezikli de “Çocukluğumda okula giderken servis yoktu. Köpekler mahalledeki çocukları okula bırakırlardı, okul çıkışında da beklerlerdi. Sanki kollarında saat varmış gibi. Biz onlara bakıyoruz. Biz onları kendimizden ayrı görmüyoruz. Hayvanları seviyorum. Katliama karşıyım.” diyerek duygu ve düşüncelerini dile getirdi.
“YERİNDE YAŞAT UYGULANMIYOR”
İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nde gönüllü olarak çalışan mahalle sakini avukat Belgin Akar da şunları söyledi: “Yasa bilimselliğe, vicdani, ahlaki ve toplumsal dokumuza ters bir şekilde çıkarıldı. Yasa da çok muğlak ifadeler var. Örneğin ‘belli tip hayvanlar ötanaziye tabidir deniyor’ ama hangisinin ötanaziye tabi olacağı yorumu veteriner hekimin insiyatifine kalmış. Uygulama yönetmeliği olmadığı için de bu kadar muğlak bıraktılar. Bunun için hem mesleki hem mahalleli hem de gönüllü olarak mücadele ediyoruz. Belediyeler ile işbirliği içinde çalışmaya devam edeceğiz. Yasayı uygulamayan belediyelere para cezası ile belediye başkanının görevden alınıp yerine kayyum atanması öngörülüyor. Yasaya karşı olan belediyeler var. Hayvanı alıp bırakmayan da var. Aşılat, kısırlaştır ve yerinde yaşat olmuyor. Yerine bırakılmıyor. Aşılat ve kısırlaştır da kaldık. Yerinde yaşat uygulanmıyor. Neler olacak diye merak içindeyiz.”
Hasanpaşa Mahallesi sakini Ezgi Karakuş ve Ömer Ekşi ile de Hasanpaşa Mahallesi Muhtarlığı’nda bir araya geldik, yapılan çalışmalar üzerine konuştuk.
“BİRLİKTE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Ezgi Karakuş, “Bir katliam yasası. Meşru değil. Biz bu yasayı tanımıyoruz. En temelde yasanın geri çekilmesi için mahalle sakinleri olarak bir araya geldik. Yasanın içinde barınaklara hapsetme var. Mahallede birlikte yaşadığımız kedilerin ve köpeklerin hapsedilmesine razı değiliz. Bunun için de çalışma yürütüyoruz. Sokak hayvanları bizim komşularımız ve biz onlarla birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Yüzyıllardır olduğu gibi. Mahalle esnafı ile konuştuğumuz zaman herkes aynı yerde duruyor. Afişleri kendileri asmak istedi. Bir arada olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.
Ömer Ekşi ise “Mahallede köpekler ve kediler birlikte yaşıyor. Beraber komşuluk yapıyorlar. Mahallemizde her binada iki ya da üç tane evcil hayvan var. Hayvansever bir mahalleyiz. Sokak hayvanları korunur ve beslenir. Yasaya karşı mahalleli olarak bir arada olacağız. Kimseye zararı olmayan bir türe karşı çıkarılmasını anlamak çok zor. Şu an köpekler gündemde. Belki sonra kediler de eklenebilir.” şeklinde konuştu.