Sokaklar RENKLENECEK

İstanbul LGBTİ Onur Haftası 22- 28 Haziran’da gerçekleşecek

19 Haziran 2015 - 11:42
Gökçe UYGUN
Türkiye’deki lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel ve interseksüel (LGBTİ) bireylerin yaşadıkları sorunlara ve hak ihlallerine karşı ses çıkartmak ve cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri daha da görünür kılmak amacıyla düzenlenen İstanbul LGBTİ Onur Haftası 22- 28 Haziran’da gerçekleşecek. “Normal” temasıyla düzenlenecek hafta boyunca düzenlenecek ve LGBTİ’lerin deneyimlerinin paylaşılacağı etkinliklerle, yaşamın her alanında “normal” kavramını sorgulayanlar buluşacak.

PARTİ, ATÖLYE, TİYATRO
 Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz gerçekleşen etkinlikler kapsamında paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, piknik, yerel LGBTİ örgütleri buluşması ve partiler düzenleniyor. Etkinliklerin ana merkezi Taksim olsa da, Kadıköy’de de etkinlik çok. 23 Haziran Salı akşamı 19.30-21.30 saatleri arasında Halitağa Caddesi’ndeki Lambdaistabul’da Ruh Sağlığı Komisyonu atölyesi olacak. Atölyede, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) üyesi ruh sağlığı çalışanları ve bu alanlarda okuyan öğrenciler, “Eşcinsel, biseksüel, trans ve interseks varoluş biçimleri hasta değildir’den öte nasıl bir söylem üretebiliriz?” sorusuna yanıt arayacak. Aynı akşam Hasanpaşa’daki Emek Sahnesi’nde “80’lerde Lubunya Olmak” tiyatro oyunu sahnelenecek. 20.30’da başlayacak oyunda, en genci bugün 50 yaşında olan dört trans birey Türkiye’de lubunya (argoda LGBTİ) olmanın genel ve özel tarihini anlatıyorlar. 23 Haziran Salı akşamı, Kadıköy Piriçavuş Sokak’ta bir sokak partisi ile sonlanacak. Saat 20.00’da başlayacak partide, LGBTİ bireyler ve LGBTİ olmayanlar birlikte dans edecek, eğlenecek. Onur Haftası kapsamında Kadıköy’deki son etkinlik de 26 Haziran Cuma akşamı 19.00-21.00 saatleri arasında Barış Manço Kültür Merkezi’nde olacak. Yerel yönetimler ve LGBTİ panelinde belediyelerin, partilerin, resmi kurumların LGBTİ’lere bakışı sorgulanacak.
1969’da New York’taki bir barda baskıya ve şiddete dayanamayan eşcinseller ayaklanmış, kendileri üzerinde baskı kuran polisi bara hapsetmiş ve dört gün boyunca sokaklarda çatışılmış, eylemler yapmıştı. LGBTİ mücadelenin dönüm noktalarından biri olan bugün dünyanın her yerinde Onur Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise Onur Haftası ilk defa "Cinsel Özgürlük Haftası" adı altında, 1993’te kutlanmak istendi. Ancak valiliğin izin vermemesi ve yurtdışından gelen konukların sınır dışı edilmesi sonucu etkinlikler gerçekleştirilemedi.


 

ARŞİV