Sokakların onarıcıları görevde!

Kadıköy sokaklarını teknolojik yöntemler ve yaratıcılıklarıyla güzelleştiren üç genç mucit…

12 Ağustos 2016 - 10:17
Gökçe UYGUN
Evlerimizden sonraki ikincil yaşam ve sosyalleşme alanımız olan sokaklarımızın mimarisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Kir pas içindeki sıkıcı kutular, borular, kaldırımlar sizi de bunaltıyor mu? Yoksa bakarak ama görmeyerek yanlarından geçip gidiyor musunuz?
Bu ve benzeri soruları kendine dert edinen üç kişi ile tanıştıralım sizi; Ufuk Emin Akengin(23), makine mühendisliği öğrencisi. Furkan Bakır (32), üç boyutlu yazılım firması olan 3Dörtgen’in kurucu ortaklarından. Doğukan Güngör (26) de aynı kurumda pazarlama iletişimi yöneticisi. Bu üç yaratıcı genç, biraraya gelerek bir oluşum kurdu. Adı “Onaranlar Kulubü” (OK). Aslında isminden de anlaşılacağı gibi işleri onarmak... Kendilerini “Biz onarma, üretme, değiştirme ekseninde çevreye ve çevremizdekilere fayda sağlayan, yaratıcı, yenilikçi, üretkenliğe teşvik edici projeler üreten ve bunları paylaşan gönüllü bir topluluğuz” diye tanımlıyorlar.

TEKNOLOJİK DOKUNUŞLAR
OK’un amacı, şehrin ve insanların ortak alanları olan sokakları güzelleştirmek. Bunu da üretimle birleştirmek. Yani teknolojiyi ve geri dönüşümü kullanarak sokaklara minik dokunuşlarda bulunuyorlar. Tüketmekten ziyade üretmeyi savunan, rekabet yerine paylaşım ve dayanışmayı ön plana alan “maker” felsefesinin bir ürünü olan OK, aynı zamanda bir tür sosyal sorumluluk çalışması. Zira bir hedef olmadan üretmen maker’lık olmadığına inanıyorlar ve tam da bu nedenle sokakları güzelleştirmek amacıyla üretiyorlar.

BABA’LARA MASKE SÜSÜ!
Peki, neler yapıyorlar sahada? Misal geçen Babalar Günü’nde Moda’daki kırık babaları (duba), üç boyutlu yazıcıyla ürettikleri Star Wars kahramanlarının kasklarıyla yenilediler. Moda’da yaptıkları bir başka güzelleştirme hareketi de doğalgaz ve telefon kutularını –kendi deyimleriyle ‘hack’lemek oldu. Yine üç boyutlu yazıcılarla ürettikleri saksıları, bu kirli ve sıkıcı görünümlü kutulara yerleştirmek oldu.
Peki, neden Moda sokaklarını seçmişler? Ekipten Ufuk Emin Akengin yanıtlıyor; “Zaten ben ve Furkan Koşuyolu’nda yaşıyoruz, Doğukan da Ümraniye’de. Üçümüzün de yaşama alanı Kadıköy. Özellikle de Moda’yı çok seviyoruz. Kadıköy’ün belediyecilik anlayışını da kendimize çok yakın buluyoruz ki bu projemizden bahsettiğimizde bürokratik bir engel çıkarmadan kabul ettiler, bize destek oldular. Moda halkı işlerimize çok ilgi gösterdi ve sahip çıktı sağ olsunlar.”
Bundan sonraki hedefleri arasında kuş yuvaları yapmak gibi hayvan dostu projeler olan OK’un kapısı dileyen herkese açık. Ufuk Emin, “Yeni katılımlara açığız. İnsanlar fikir sunsunlar, beraber geliştirelim ve uygulayalım…” çağrısında bulunuyor.


ARŞİV