Sosyal Yaşam Evleri, yaşam enerjisi veriyor

Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri’nde 65 yaş ve üzeri bireyler, yaşıtlarıyla bir araya gelerek hem sosyalleşiyor hem de üretmenin mutluluğunu yaşıyor

01 Şubat 2024 - 10:09

Kadıköy Belediyesi,  65 yaş  ve üstü bireylerin yaşıtlarıyla bir araya gelerek hem iyi vakit geçirmeleri hem de üretmeleri için hizmete açtığı  Sosyal Yaşam Evleri 11. yılına girdi. Yaşam Evleri’nden ilki 4 Aralık 2013 yılında Sahrayıcedit Mahallesi’nde, ikincisi ise 21 Eylül 2017 yılında 19 Mayıs Mahallesi’nde açılmıştı.

Etkinlik planlaması Kadıköy Belediyesi bünyesinde çalışan sosyolog, sosyal hizmet uzmanı ve halkla ilişkiler personeli tarafından yapılan Sosyal Yaşam Evleri’nde, ileri yaştaki kişilerin aktif ve sağlıklı yaş almaları, sosyalleşmeleri ve kişisel gelişimleri için  destekleyici programlar hazırlanıyor.

İstanbul içi ücretsiz kültür gezileri de düzenleyen,  Kadıköy’de oturan vatandaşların hizmet alabildiği Sosyal Yaşam Evleri, hafta içi 08.30-16.30 saatleri arası açık ve tüm kurslar ücretsiz.

Sahrayıcedit Sosyal Yaşam Evi’nde İngilizce, resim, seramik, örgü, makrome, mefruşat, sandalye üzerinde egzersiz (fizyoterapistler eşliğinde) ve pilates kursu var. Kadıköy Belediyesi’nde görevli kuaförler tarafından Sosyal Yaşam Evi’ndeki kursiyerlere hijyenik koşullarda saç kesimi, sakal tıraşı, el ve ayak bakımı gibi temel kuaförlük hizmeti de sunuluyor.       

19 Mayıs Sosyal Yaşam Evi’nde ise İngilizce, resim, seramik, örgü, dans, sandalye üzerinde egzersiz (fizyoterapistler eşliğinde), pilates, satranç, tiyatro, teknoloji dersi, bahçe bitki bakımı ve fotoğrafçılık kursu var. Sosyal Yaşam Evi’ndeki üyelere yönelik Egzersizin 5N1K’sı, Deprem Bilinçlendirme Semineri, Bilinçaltı Dinletisi, İdrar Kaçırma, Kendimizi Arayış Yolculuğumuz, Rengine Yolculuk gibi çeşitli seminerler de yapılıyor.

“DOSTLUĞUN VE ÜRETİMİN MUTLULUĞU”

“2016 yılından beri Sahrayıcedit Sosyal Yaşam Evi’nde seramik kursuna geliyorum. Çamurla uğraşmayı seviyorum” diyen Sevim Savaş, “Burada çok mutluyum. Burası arkadaşlığı, dostluğu, huzuru ifade ediyor. Ürettiğim için iyi hissediyorum. Yaptıklarımı hediye de ediyorum. Hediye etmek beni ayrı mutlu ediyor.” dedi. 

Önceden Kadıköy’de oturan daha sonra Maltepe’ye taşınan Hatice Kalay, “Maltepe’ye taşındım ama Sahrayıcedit Sosyal Yaşam Evi’ne gelmeye devam ettim. Çünkü uzun zamandır arkadaşlarımızla ve hocamızla birlikteyiz. Dostluğumuz çok güzel. Birlikte güzel işler çıkarıyoruz. Resim yapmayı çok seviyorum. Duygularımızı ve düşüncelerimizi yansıtıyoruz. Negatif şeyler düşünmüyoruz. Evde oturmak bir şey katmıyor. Buraya gelince moralimiz düzeliyor. Bir şeyler üretmek keyif veriyor. Yaptıklarımız sergilenince ayrı bir mutluluk yaşıyoruz.” diye konuştu. 

“BURASI BANA NEFES OLDU”

19 Mayıs Sosyal Yaşam Evi’ne arkadaşının önerisi üzerine iki yıl önce gelen Filiz Ertuğ, düşüncelerini ve duygularını şöyle ifade etti: “İki yıldır hem İngilizce hem de satranç kursuna geliyorum. Hocalarımızdan, çalışan personelden çok memnunum. Öğrenciler nasıl her sabah okula heyecanla gider ben de aynı heyecanı buraya geldiğim için yaşıyorum. Bana bir hareket sağladı. Geçen sene eşimi kaybettim. Burası bana bir nefes oldu. Sosyal hayata katılmak gerekiyor. Bu kurslar bize canlılık veriyor. ”

“KURSİYERKEN EĞİTMEN OLDUM”

Sahrayıcedit Sosyal Yaşam Evi’ndeki seramik kursuna uzun yıllar gelerek seramik yapımını öğrenen,  kursiyerliğin ardından 19 Mayıs Sosyal Yaşam Evi’nde üç yıldır seramik kursu eğitmenliği yapan Ayten Çetinkaya, hikayesini şöyle anlatıyor: “Sahrayıcedit Sosyal Yaşam Evi’nde seramik kursuna katıldım. Şu an orada kursiyer değilim. Arkadaşlarımla birlikte artık atölye çalışması yapıyoruz. Öğretmenimiz Nesrin Hanım benim eğitmenlik yapabileceğimi söyledi. Bunun üzerine üç yıldır 19 Mayıs Sosyal Yaşam Evi’nde gönüllü olarak seramik kursu eğitmenliğini sürdürüyorum. Bir sanat öğrendim. Öğrenmenin yaşı yok. Kursiyerken eğitmen oldum. Öğrendiklerimi paylaşıyorum. Çok güzel bir duygu. Sosyal Yaşam Evleri’nden hem sosyalleşme hem el becerisi açısından kazanım çok fazla. Fiziksel ve ruhsal olarak iyi geliyor.”

Kurslar ve etkinlikler hakkında bilgi almak isteyenler için Sosyal Yaşam Evleri’nin adresi ve telefon numarası şöyle:

Adres: Sahrayıcedit Mahallesi, Güzide Sokak. No:7/1 Kadıköy/İstanbul
Telefon: (0216) 363 43 81

Adres: 19 Mayıs Mahallesi Sultan Sokak No:29 Kadıköy/ İstanbul
Telefon: (0216) 356 11 14

 

ARŞİV