Gazete sayfalarında sporda, sanatta, eğitimde kazanılan başarılar da yer alır. Her başarının da kendine has ayrı bir öyküsü vardır. Bazen o öyküler sizi içine alır ve öyküden kendinize bir pay çıkarırsınız. O öykülerden birine kulak vermek için Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda ikinci olan Rabia Menteşe ile bir araya geldik, bu başarıya giden yolu konuştuk.
Hayata kendini koruyarak, güçlü durarak devam edebilmek… Bir kadın olarak arkana bakmadan sokakta yürüyebilmek, “sen kızsın o erkek sporu yapamazsın” söylemini değiştirmek… Rabia bu önyargılara karşı durabilmek ve önyargıları kırabilmek için 13 yaşında başladığı spor hayatını, 24 yaşında Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda ikincilik kazanarak taçlandırdı. İlk olarak kick boks ile spora başladığını söyleyen Rabia Menteşe, “Arkadaşım kick boks yapıyordu. Onu izliyordum, ben de yapmak istiyordum. Videolara bakıyordum. Babama ısrar ettim. Direttim. Babam da ‘bir hevestir gitsin’ dedi. 9 ay gittim sonra babam istemedi. Salon ücretini veremeyeceğim için videoları izlemeye, parkta ve evde antrenman yapmaya devam ettim. 19 yaşına kadar devam eden uzun bir süreç oldu. Birgün spor salonunda Tayland dövüş sporu Muay Thai antrenörü Kerem Çelebi’nin seminerine denk geldim. Seminerden sonra merak ettim. Kerem hocanın Fenerbahçe’deki salona gidip gelmeye başladım. Hoşuma gitti. Kerem hoca da çabamı gördü ve beni destekledi. O şekilde Muay Thai yolculuğum başladı.” diye konuştu.
“GÜÇLÜ HİSSETTİRİYOR”
Bu spora 20 yaşında amatör olarak başladığını, 24 yaşında profesyonel olduğunu söyleyen Menteşe, “Profesyonel olana kadar maçlara hiç çıkmadım. Yoğun bir şekilde antrenman yaptım. 2024 yılının Ağustos ayında profesyonel olarak ilk ringe Tayland’ta çıktım. İlk maç deneyimini orada yaşadım. İyi ki orada olmuş. En zoru orada gördüm ve daha çok bağlandım. Ring adrenalini çok yüksek. O yüzden ring deneyimini artırmak için amatör maçlara çıkmaya devam ettim. 2025 yılının Şubat ayında Ege Bölge Şampiyonluğu’na katıldım, 60 kiloda Ege Bölge şampiyonu oldum. Daha sonra nisan ayında Antalya’da Muay Thai Türkiye Şampiyonası’nda ikinci oldum. Zorluk karşısında ayakta kalabilmek hissi çok güzel bir duygu. Cesaret edebildiğim için gurur duyuyorum. İçine kapanık ve çekingenken ringlere çıkabildiğim için çok mutlu oluyorum. Spor bana özgüven kazandırdı.” diyerek sporun onu güçlü hissettirdiğini söyledi.
Lisede grafik tasarımı okuduktan sonra Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde seramik bölümüne giren ve son sınıf öğrencisi olan Rabia Menteşe, spor ile sanatın birbirini beslediğini ve bunun da ona güç verdiğini dile getirdi: “Seramiği seviyorum. Ruhumu dinlendiriyor, keyif alarak yapıyorum. Çamurla oynarken pozitif hissediyorum. Spor ise beni cesaretlendiriyor, güçlendiriyor ve disipline sokuyor. Biri geliyor mu, biri bir şey yapacak mı diye eksiden kafam hep arkaya dönerdi. Artık arkama bakmıyorum. Kendime güvenim yükseldi. Çekingenliğim gitti. Spora çok bağlandım. Gelecekte meslek olarak da bu alanda devam etmek ve antrenör olmak istiyorum.”
“SPOR YAŞANTIM İÇİN ÇALIŞMAM GEREKİYOR”
Çekmeköy’de anne, babası ve abisi ile yaşayan Rabia Menteşe, okul, spor ve çalışmak için Kadıköy’e geldiğini söyledi ve anlatmayı şöyle sürdürdü: “Annem ve babam emekli. Emekli maaşları zaten çok düşük. Öğrenci olarak geçinmek de çok zor. O yüzden hem okul hem de spor ihtiyaçlarımı karşılamak için hafta sonları ve hafta içi de dersimin olmadığı zamanlar Fenerbahçe’de bir kafede çalışıyorum. Spor hayatımın devam edebilmesi için çalışmaya devam etmem gerekiyor.”
Babasının Muay Thai’yinin çok sert bir spor olduğu ve ona zarar gelebileceğini düşündüğü için bırakmasını istediğini söyleyen Menteşe, “Ailem benimle gurur duyuyor ama bir yandan da zarar görürüm diye tedirgin oluyor. Riskli ve sert bir spor. Profesyonelde açık dövüş olduğu için özellikle daha zor. Diz, dirsek, yumruklar ve tekmeler var. Amatörde kask, dirsek koruyucular ve kavallıklar var. Profesyonelde ise sadece eldiven ve dişlikle maça çıkıyoruz.” dedi.
“HEP CESARET VERİYORLAR”
İleride Muay Thai eğitmeni olarak kadınlara ve kız çocuklarına da kendilerini savunmaları için bu sporu öğretmek istediğini ifade eden Menteşe, Tayland’ta yaşama hayalinin da olduğunu söyledi, nedenlerini de şöyle açıkladı: “İlk ringe orada çıktım. Kaybetmeme rağmen kimse yargılamadı. Bu yaşıma kadar yapamazsın edemezsin diye hep yargılandım. Sürekli bir motivasyon düşürme vardı. ‘Ne işin var o sporda’, ‘o erkek sporu’ sözleri… Tayland’ta ise hep cesaret veriyorlar.”