Su dostu Kadıköy’e Alman öğrencilerden ziyaret

İstanbul Özel Marmara Koleji ile Intergrierte Gesamtschule Paffrath okulu erasmus öğrencileri, su projeleri kapsamında Kadıköy Belediyesi’nin Kayışdağı Hizmet Birimi’nde bulunan yağmur suyu hasadı depolama alanını gezdi.

07 Kasım 2024 - 11:57

Almanya’nın Köln şehrinde bulunan  Intergrierte Gesamtschule Paffrath  okulu  (IGP)  ile  Özel Marmara Koleji, 1998 yılından beri kardeş okul olarak  öğretmen-öğrenci değişimlerinde çeşitli projeler geliştiriyor. Bu seneki değişim kapsamında Kadıköy Belediyesi’ni ziyaret eden öğrenci ve öğretmenler, su projesi kapsamında Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü çalışanları ile birlikte Kayışdağı Hizmet Birimi’ni ziyaret etti. Çevre Mühendisi Eren Saygılı  toplamda 40 öğrenciye yağmur suyu hasadı, suyun toplandığı depoyu ve toplanan suların nerelerde kullanıldığı ile de ilgili detaylı bilgi verdi.

Yağmur suyu hasadının önemine değinen Çevre Mühendisi Eren Saygılı, “Kayışdağı Hizmet Birimi’nde belediyemizin temizlik araçlarının bakımları yapılıyor ve sokak süpürme araçlarının su solumu burada yapılıyor. Ayrıca iş makinalarının yıkama işlemleri de burada yağmur suyu hasadından elde ettiğimiz sularla yapılıyor.  Burada yaklaşık 1800 metrekarelik bir çatı alanımız var. Çatılarda bulunan yağmur suyu oluklarını binanın altında bulunan 100 tonluk su deposuna yönlendiriyoruz. Böylece yağan yağmurdan, sonbahar ve ilkbaharda oluşan çiğden yaklaşık günde 1 ya da 2 ton arası su elde ediyoruz. Topladığımız suları süpürme araçlarımızda kullanıyoruz. Burada kullandığımız suyun yüzde 70’lik kısmını suyu hasadı depolarımızdan karşılıyoruz. “ dedi.

“ÇOK FAYDALI BİR PROJE ”

Öğrencilere farkındalık günü planladıklarını söyleyen Özel Marmara Koleji’nde Biyoloji Öğretmeni olarak çalışan Gökay Fırıncı da “ Bu bir farkındalık projesi. Deniz sularının, kirli suların ya da yağmur sularının nasıl toplandığını ve kullanıldığının farkındalığını yaratmak için buradayız. Bu bir erasmus projesi Alman öğrencilerimizle yağmur sularının nasıl kullanıldığını ve nasıl faydalı bir hale getirilebileceği ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Yaşları daha küçük oldukları için faydalı bir gezi olacak. Bide daha sonra Almanya’ya gideceğiz bu projeyle ilgili. Su hasadıyla ilgili ilk defa böyle bir çalışmaya katılıyorlar. Çok heyecanlı ve ilgililer. Öğrenciler kendi ülkelerinde bile böyle bir tesise gitmişler” dedi.

Intergrierte Gesamtschule Paffrath okulunda Biyoloji ve Fizik Öğretmeni olan Jochen Prınz ise “Yağmur sularının bu şekilde arıtılıp temizlikte kullanılması çok faydalı bir proje. Almanya da böyle sistemi gezip görmemiştim. İstanbul’un aslında kurak ve su sıkıntısı olan bir şehir olduğunu biliyorum ve bu projeler burası için çok faydalı” dedi.

“ÇOK İYİ BİR DENEYİM OLDU”

Özel Marmara Koleji’nde öğrenci olan Poyraz Erciş “ Böyle bir yer olduğunu bilmiyordum. Benim için çok iyi bir deneyim oldu. Yağmur suyu hasadı sonrasındaki suların arabalara aktarıldığını gördüm. Sonra bu arabaların sokakları temizlediğini öğrendim. Benim için keyifli ve su konusunda bilgilendiğim bir gezi oldu” dedi.

Intergrierte Gesamtschule Paffrath Okulu öğrencisi Anton Wırthmann ise “Yağmur suyu hasadının nasıl yapıldığını ve nerelerde kullanıldığını öğrendim. Daha önce böyle bir yere gitmedim. Yağmur suyunun toplandığını ve kullanıldığını daha önce görmedim” diyerek birim gezisi hakkında düşüncelerini dile getirdi. Kadıköy Belediyesi Kayışdağı Hizmet Birimi’nde gezisini tamamlayan öğrenciler, Kadıköy’ü gezmek için birimden ayrıldı.

Belediyeye ait beş noktada yağmur suyu hasat sistemi var.  Ekolojik Yaşam Merkezi, Kadıköy Belediyesi Kız Öğrenci Yurdu, Kayışdağı Hizmet Birimi, Tasarım Atölyesi Kadıköy,  Geçici Hayvan Bakımevi’nde yağmur suyu hasadına başladığı günden itibaren 2700 ton su elde edildi.


ARŞİV