Suadiye Tarihi Çarşı sanatla doldu

Kadıköy Belediyesi’nin Suadiye’de restore ettiği tarihi çarşı, şimdiden semtin cazibe merkezi oldu

18 Ağustos 2016 - 15:57
Mustafa SÜRMELİ
Yıllarca bakımsız halde duran Suadiye Tarihi Çarşısı, Kadıköy Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl başlattığı restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra sanatçı atölyeleriyle semtin adeta sanat merkezi haline geldi.
Tarihi Suadiye Camisiyle aynı dönemde inşa edilen asırlık çarşı, hem Kadıköy Belediyesi tarafından restore edilip tarihe kazandırıldı hem de sanat atölyeleri ve sanatçıların yer aldığı bir sanat mekanı haline geldi. Mekânın yemyeşil ağaçlar altında yaz serinliği sunan bölümü ise şu günlerde çayların kahvelerin yudumlanıp tatlı sohbetlerin edildiği hoş bir hale büründü.

BELEDİYE KADIKÖYLÜLERE SORDU
Suadiye Camii, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit dönemi Maliye Bakanı Reşat Paşa tarafından kızı Suad Hanım adına,1900’lerin başında çarşı ile birlikte inşa edildi. Yıllarca bakımsız kalan tarihi mekân Kadıköy Belediyesi tarafından aslına uygun restore edildi. Belediye, Suadiye Tarihi Çarşısı’nın kullanımıyla ilgili Kadıköylülerin fikirlerini dikkate aldı. 
Kadıköylüler, yapılan görüşmeler ve belediyenin sosyal medya hesabına gönderilen talepler doğrultusunda Suadiye Tarihi Çarşı’da; bakır, gümüş, seramik, kalaycılık, ince marangozluk, ebru sanatı ve cam atölyeleri gibi sanat ürünleri atölyelerinin bulunduğu dükkânlar yapılmasını istedi.
Tarihi Çarşı, restorasyon sonrası, yapıldığı ilk yıllara döndü. Halkın talebi doğrultusunda cam atölyesi, seramik, heykel, resim, tezhip ve minyatür atölyeleri açıldı, çalışmalara başlandı.
Tarihi Çarşı, restorasyon sonrası bölgenin canlanmasına da katkıda bulundu. Burada atölyeler açan sanatçılar da çarşının duyuldukça daha çok ilgi çekeceğini ve sevileceğini düşünüyor.

“AKLIMA GELMEZDİ”
Tarihi Çarşıda dokuz dükkân var. Büyük bölümü sanat çalışmalarına başladı. Şu anda cam atölyesi, seramik, heykel, resim, tezhib ve minyatür atölyesi, ilerde açılacak kitap kafesiyle küçük şirin bir yaşam alanı kentin ortasında. Sanatçılar çay, kahve arasında ağaçların serinliği altında sohbet etmeyi de ihmal etmiyor. Resim sanatıyla ilgilendiğini ve yüksek lisans yaptığını söyleyen Fulya Okbaş, “Buranın böyle olacağı ve burada sanat atölyemin olacağı hiç aklıma gelmezdi. Burayı mart ayında ilk gördüğümde çok etkilenmiştim. Âşık oldum diyebilirim. Müthiş bir yer burası. Sonra da dükkânımı kiralamak nasip oldu. Kadıköy’ün böyle bir yere sahip olması bence büyük bir şans hem Kadıköylüler hem biz sanatçılar için. İnsanların ilgisinin buraya yavaş yavaş başladığını gözlemliyorum. Çok beğeniyorlar. Sanat konuşuluyor, yapılıyor. Sabah geliyorum evimle ilgilenir gibi ilgileniyorum, akşam saatlerine kadar burada çalışıyorum. Burası benim çok mutlu ve huzurlu olduğum, sanatımı icra etmem konusunda hem ortamın hem de yaşadığım mekânın bana güç verdiği bir yer” diye konuştu.

“AÇIK BİR AKADEMİ GİBİ”
Nisan ayında ilk atölye açan sanatçılardan biri olduğunu ifade eden cam atölyesi sahibi Gamze Haberal ise şunları söyledi: “Semtte yaşıyorum. Burada büyüdüm. Bu mekân ise çok bakımsızdı. Marangoz, demir atölyeleri vardı. Mümkün değil aklıma gelmezdi böyle olacağı. Sanatçılar olarak atölyelerimizin birarada olduğu bir yer. Hoşumuza gitti. Eksiklerimiz tamamlanıyor. Tabelalar yazılıyor. Dükkân saçakları yapılacak. Tuvaletlerin tadilatı başlayacak. Suadiye Sanat Atölyeleri yazısı da girişe konulacak. Burası açık bir akademi gibi olacak. Sanat dalları birarada. Ekim ayından sonra atölye derslerine başlanacak. Ekim ayı itibariyle burası 10.00-20.00 saatlerinde açık olacak. İnsanların gezip göreceği, rahatça oturabileceği cıvıl cıvıl bir yer yapmaya çalışıyoruz.”

“TARİHLE İÇİÇE BİR YER”
Tarihi çarşıda atölye açmaya hazırlanan tezhip ve minyatür sanatçısı Mebruke Tuncel, 40 yıllık Suadiyeli olduğunu vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Bu sokağın haline üzülürdüm. Sanat eserinin bakımsız olmasından dolayı. Burası keşke bir sanat sokağı olsa derdim. Aklıma gelmezdi böyle olacağı. Kadıköy Belediyesi’nin burayı restorasyon yaptığını gördüğümde çok mutlu oldum. Belediye benim de fikrimi sorduğunda sanatla ilgili bir sokak yapmalarını istediğimi söylemiştim. Çünkü burası Bağdat Caddesi’nde çok güzel bir semt. Tarihle iç içe bir yer. Ben de atölyemi açacağım burada ve çok mutluyum. Tezhip ve minyatür yapacağım, ders vereceğim burada. Caminin kendisi ve burası bir sanat eseri. Gelenler, ilgilenenler yoğun.”

“ORTAM HARİKA”
Kardeşini yeni açtığı sanat atölyesinde ziyarete geldiğini ifade eden Jülide Difyeli, “Ailece uğradığımız yer oldu. Tamamen aile ortamı. Çok güzel bir ambiyansı var” sözleriyle duygularını ifade ederken Suadiye’nin muhteşem bir sokağa kavuştuğunu söyleyen ve burada resim eğitimi alan Nermin Temel şunları söyledi: “Muhteşem bir yer olmuş. Burada böyle bir yer olduğunu önceden bilmiyordum. Fulya hoca burayı açtıktan sonra öğrendim. Çok daha güzel olacak. Dersler çok keyifli geçiyor. Zaten ortam harika. Burası evden çıktığınızda gidebileceğinin rehabilite özelliği yüksek olan bir yer. Konumu çok güzel. Bir sanat sokağı olmuş. Böyle yerlere ihtiyaç var.”
Tarihi çarşıda eğitim vermeye başlayan aksesuar endüstriyel tasarımcı Begüm Yıldırım ise restore edilip sanata kazandırılan tarihi mekana hayran kaldığını, tanıtımının daha çok yapılması gerektiğini ifade etti. Sıcak cam boncuk eğitmeni Güneş Şenol da tarihi mekânın sahip olduğu sakinliğin sanatçıya da şevk verdiğini belirtti.

 

ARŞİV