El emeği ile üreten kadınların ekonomi içerisinde aktif rol almasını desteklemek ve sürdürülebilir kadın girişimciliğine katkıda bulunmayı hedefleyen Kadın Emeği Pazarı, Suadiye Sahili ve Yeşilköy’de kuruldu. İstanbul Gönüllüleri tarafından ilk olarak 14 Aralık 2020 tarihinde hayata geçirilen Kadın Emeği Pazarı’nda, el emeği dekoratif ürünler, takılar, aksesuarlar, kişisel bakım ürünleri gibi çeşitli kategorilerde ürünler satışa sunuluyor. Ayrıca pazarda İBB Kültür A.Ş. tarafından oluşturulan çeşitli etkinlikler de düzenleniyor.
Suadiye Sahili’nde kurulan pazarı ziyaret ettik, stant açanlar ve ziyaretçilerin görüşlerine başvurduk.
“ÇOK GÜZEL BİR PROJE”
20 yaşında üniversite öğrencisi İlayda Rana Postallı “Pazarın böyle bir atmosferde yapılması çok güzel, açıkhava olması da artı bizim için. Müşterilerimiz çok güler yüzlü, tüm bunlar bizi motive ediyor. Stantların sürekli değişmesi de eşitlik anlamında önemli bir şey. Kadınların satış yapmasını desteklemek çok güzel bir proje.“ dedi.
“MÜTHİŞ BİR EŞİTLİK VAR”
Zelih Tuna ise “Keşke böyle projelere hep yer ayrılabilse…Ben emekliyim, ek gelir olarak el işlerimi satıp çocuk okutuyorum. Evine katkı sağlayan kadınlar için çok güzel düşünülmüş. Burada müthiş bir eşitlik var, stantlarımızın yerlerine kadar çok ince düşünülmüş.” şeklinde konuştu.
“EMEKLERİMİZİ HALKLA BULUŞTURUYORUZ”
Sarıyer’den kızıyla birlikte gelip beraber yaptıkları takı ve çantaları sattıklarını söyleyen Sevgi Cebeci “Kadınlar için gerçekten çok güzel bir proje, emeklerimizi daha uygun fiyatlarla halkla buluşturuyoruz. Bu pazardaki imkanlar çok güzel. Umarım daha merkezi yerlerde daha fazla pazarlar da olur.” diye belirtti.
“DAHA UZUN SÜRMELİ”
Alışveriş yapmaya gelen Betül Öztürk ise “Böyle bir projenin sadece kadınlar için olması çok güzel. Tebrik ediyorum. Dilerim daha fazla sıklıkla daha uzun süreli olur dedi.
“KADINLARA BÜYÜK DESTEK”
Pazarı merak ettiği için Küçükçekmece’den gelen İpek Koca “Çok güzel bir proje. Keşke daha fazla yerde, daha uzun süreli yapılsa. Bu proje kadınlara büyük destek, tamamen destekliyorum. Kış aylarında da sıklıkla olmasını isterim.” Dedi.
“EL VE ZİHİN EMEĞİ…”
Konya’dan gelen Ali Ballı tesadüfen pazarı görüp çok sevdiğini söylerken “Burada her şey hayal ürünlerinin emeğe yansımış hali. Çok güzel bir proje olmuş, el emeği ve zihin emeklerine büyük saygım var. Tüm ürünler insanların duygularına hitap ediyor. Destekliyorum.” Şeklinde konuştu.
250’DEN FAZLA KADIN ÜRETİCİ…
El yapımı sabundan keçe ürünler, seramikten takıya 13 farklı kategoride ürün ve hediyelik eşyaların yer alacağı stantlar pazar alanlarında konumlandırıldı. Toplam 250’den fazla kadının dönüşümlü olarak ürünlerini tüketici ile buluşturacağı etkinliklere İBB Kültür AŞ tarafından düzenlenecek aktiviteler renk katacak. Büyükler ve çocuklar için düzenlenecek gösteri, konser ve atölye çalışmaları ziyaretçilerin yanı sıra katılımcıların da daha renkli bir pazar yaşamasını sağlayacak.
İSTANBUL’UN FARKLI İLÇELERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Kadın Emeği Pazarı, pandemi süreci ile birlikte evde kalış süreleri ve buna bağlı olarak üretimleri artan ancak ürünlerini potansiyel alıcılar ile buluşturma konusunda zorluk yaşayan üretici kadınlar için büyük bir fırsat niteliğinde. Kendi olanaklarıyla üretim yapan ancak ürettikleri ürünleri tüketiciyle buluşturma konusunda sıkıntı yaşayan kadınlar için Aralık 2020’de harekete geçen İstanbul Gönüllüleri, el emeği ürünleri ile kadınların aile bütçesine katkıda bulunmalarını hedefliyor.
İstanbul Gönüllüleri Kadın Emeği Projesi kapsamında İstanbul’un farklı ilçelerinde gerçekleştirilen Kadın Emeği Pazarı etkinlikleri, kadınların aile bütçelerine katkıda bulunmalarına destek olurken diğer yandan da emek dolu ürünlerle kuruldukları meydanları renklendiriyor. Kadın emeği ve dayanışmaya destek veren pazarlar katılımcılar ve ziyaretçiler tarafından yoğun bir ilgi görüyor.
4 BİNE YAKIN KADIN YARARLANDI
Kadın Emeği Projesi kapsamında 2020 Aralık ayından bu yana İstanbul’un çeşitli ilçelerinde 23 Kadın Emeği Pazarı gerçekleştirildi. Kadın Emeği Pazarı etkinliklerinin yanında üretici pazarı çalışmaları, sosyal paydaşlarla işbirlikleri ile üretici kadınların daha fazla satış kanalına ulaşmaları amacıyla çeşitli çalışmalar da proje kapsamında hayata geçirildi. Projenin bir başka önemli ayağını oluşturan “eğitim” alanında ise üretici kadınların ihtiyaç ve beklentilerinden yola çıkılarak ücretsiz eğitim programları gerçekleştiriliyor. Düzenlenen eğitimlerden bugüne dek 1500 kadın yararlanıcı olarak katıldı. Gönüllü profesyonel ve eğitmenlerin desteğiyle gerçekleştirilen eğitimler 7 ana başlıkta 12 ayrı içerikten oluştu.
KADIN EMEĞİ PROJESİ NEDİR?
Kadın Emeği Projesi, el emeği ile üreten kadınların ekonomi içerisinde aktif rol almasını desteklemek ve sürdürülebilir kadın girişimciliğine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR?
https://www.istanbulgonulluleri.org/ web sitesi üzerinden başvuru formu doldurularak başvuru yapılmaktadır.