Suda yürüyen adam: Hülagu

Hazerfen, İstanbul Boğazı’nı uçarak geçmişti, Atilla Hülagu ise su üzerinde yürüyerek Boğaz’ı geçen ilk insan olarak tarihe geçti

07 Mayıs 2015 - 16:06
 
Mustafa SÜRMELİ
İstanbul Boğazı nelere tanık olmadı  ki... Bunlardan iki tanesi var ki insanoğlunun bilim ve fen adına yaptığı çalışmaların en şaşırtıcı olanlarından.
İlki, yüzyıllar önce yaptığı kanatlarla Galata Kulesinden atlayıp, süzüle süzüle Üsküdara uçan Hazerfen, diğeri ise kendi yaptığı deniz ayakkabılarıyla Fenerbahçe parkında yürüyormuşçasına Baltalimanı sahilinden Boğazın karşı kıyısına yürüyerek geçen deniz subayı Atilla Hülagu.
Hazarfen Ahmet Çelebi 17. yüzyılda Osmanlıda yaşamış  Türk bilginiydi ve kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan olmuştu. Atilla Hülagu ise İstanbul Boğazını yürüyerek geçtiğinde yıl 1961i gösteriyordu.
O yıllarda iletişim teknolojileri bugünkü gibi gelişmiş olsaydı herhalde dünya bu gelişmelerle çalkalanırdı. Zira ilk modern uçuşlar 1900lerde başladı.
Çinli bir lise öğrencisi Wang Wenting icat ettiği ayakkabıyla su üzerinde yürüdüğünde, Steve Frayne ise Thames Nehrini yürüyerek geçtiğinde 2000li yılların başıydı. Atilla Hülagudan neredeyse 50-60 yıl sonra yaşanan bu gelişmeler dünyada ilk defa başarılmış gibi karşılandı.


SÜVEYŞİ DE GEÇECEKTİ
Atilla Hülagu Boğazda yürüyene kadar hep, Boğazda yüzdük denirdi. Hülagunun icadıyla Boğazda yürümek de gerçek oldu.
Genç bir deniz subayı olan Atilla Hülagu, tasarladığı özel ayakkabılarla 8. denemesinde 56 dakikada İstanbul Boğazını Baltalimanından Anadolu Hisarına yürüyerek geçmeyi başardı. Başarısının ardından, Modadan Fenerbahçeye de kolaylıkla gidebileceği beyanatında bulunmuştu. Hülagu, Leonardo Davincinin de hayalini gerçekleştirdi böylece. Hülagunun Süveyş Kanalını da geçme düşüncesi vardı ama ömrü vefa etmedi.
Kadıköylü şair ve yazar Sunay Akın, Atilla Hülagunun başarısına Ay Hırsızı kitabında da geniş yer ayırdı.

 

ARŞİV