Hazerfen, İstanbul Boğazı’nı uçarak geçmişti, Atilla Hülagu ise su üzerinde yürüyerek Boğaz’ı geçen ilk insan olarak tarihe geçti
Mustafa SÜRMELİ
İstanbul Boğazı nelere tanık olmadı ki... Bunlardan iki tanesi var ki insanoğlunun bilim ve fen adına yaptığı çalışmaların en şaşırtıcı olanlarından.
İlki, yüzyıllar önce yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden atlayıp, süzüle süzüle Üsküdar’a uçan Hazerfen, diğeri ise kendi yaptığı deniz ayakkabılarıyla Fenerbahçe parkında yürüyormuşçasına Baltalimanı sahilinden Boğaz’ın karşı kıyısına yürüyerek geçen deniz subayı Atilla Hülagu.
Hazarfen Ahmet Çelebi 17. yüzyılda Osmanlı’da yaşamış Türk bilginiydi ve kendi geliştirdiği takma kanatlarla uçmayı başaran ilk insan olmuştu. Atilla Hülagu ise İstanbul Boğazı’nı yürüyerek geçtiğinde yıl 1961’i gösteriyordu.
O yıllarda iletişim teknolojileri bugünkü gibi gelişmiş olsaydı herhalde dünya bu gelişmelerle çalkalanırdı. Zira ilk modern uçuşlar 1900’lerde başladı.
Çinli bir lise öğrencisi Wang Wenting icat ettiği ayakkabıyla su üzerinde yürüdüğünde, Steve Frayne ise Thames Nehri’ni yürüyerek geçtiğinde 2000’li yılların başıydı. Atilla Hülagu’dan neredeyse 50-60 yıl sonra yaşanan bu gelişmeler dünyada ilk defa başarılmış gibi karşılandı.
SÜVEYŞ’İ DE GEÇECEKTİ
Atilla Hülagu Boğaz’da yürüyene kadar hep, “Boğaz’da yüzdük” denirdi. Hülagu’nun icadıyla Boğaz’da yürümek de gerçek oldu.
Genç bir deniz subayı olan Atilla Hülagu, tasarladığı özel ayakkabılarla 8. denemesinde 56 dakikada İstanbul Boğazı’nı Baltalimanı’ndan Anadolu Hisarı’na yürüyerek geçmeyi başardı. Başarısının ardından, Moda’dan Fenerbahçe’ye de kolaylıkla gidebileceği beyanatında bulunmuştu. Hülagu, Leonardo Davinci’nin de hayalini gerçekleştirdi böylece. Hülagu’nun Süveyş Kanalı’nı da geçme düşüncesi vardı ama ömrü vefa etmedi.
Kadıköylü şair ve yazar Sunay Akın, Atilla Hülagu’nun başarısına Ay Hırsızı kitabında da geniş yer ayırdı.