Süreya'nın yaşgünü Kadıköy'de kutlandı

Usta şair Cemal Süreya’nın doğumgünü, müdavimi olduğu Hatay Restoran’da kutlandı

02 Ağustos 2023 - 13:00

Usta şair, yazar ve çevirmen Cemal Süreya’nın doğumgünü, her sene olduğu gibi bu yıl da 28 Temmuz’da, müdavimi olduğu Bostancı’daki Hatay Restoran’da kutlandı. 

Vedat Akdamar ve Özlem Barlok’un modere ettiği etkinlikte, aslında doğum tarihi belli olmayan şairin yaşgününün, adını taşıyan derneğin kuruluş gününde sembolik olarak kutlandığı anımsatıldı. Şiir sevenlerin ve Süreya’nın okur ve dostlarının katıldığı etkinlikte, şaire dair anılar paylaşıldı, şiirleri okundu. 

“EN SEVİLEN ŞAİR

Cemal Süreya adı ile anılan Hatay Restoran’ın eski işletmecisi, edebiyat dostu Mehmet Ali Işık’ın başlattığı etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam eden mekanın yeni işletmecisi Osman Kartaler, “Bu buluşmaya ev sahibi olmak bir onur. Cemal Süreya başta olmak üzere edebiyat tarihimizdeki tüm isimlere saygımızı ve vefamızı bu şekilde ifade ediyoruz. burada anıları, izleri var. Aynı ortamda bulunmak, misafirlerimizi burada ağırlamak duygusal bir durum bizim için. Kolay bir şey değil ama büyük de bir keyif.” dedi. 

Süreya’nın sağlığında hep huzur aramış bir insan olduğunu söyleyen Kartaler, “Küçüklüğünden ölümüne dek yaşadığı sıkıntılar onu şefkatli, babacan, herkesle iyi iletişim kurabilen bir aydın haline getirmiş. O huzuru ararken de herkesin içinde hissettiği duyguları şiirlerine aktararak bize çok güzel bir miras bırakmış. Elbette tüm şairlere saygım ve sevgim sonsuz ama sanmıyorum ki ülkemizde O’nun kadar herkes tarafından sevilen bir başka şair yok.”

Etkinlikte söz alan şair Leyla Şahin, Süreya’nın önemli bir şair ve kültür insanı olduğunu vurgulayarak, kendisi için iki kitap hazırladığını söyledi. Şahin, “İnsan olarak şöyle bir özelliği vardı; şairlere dostlukla yaklaşmasını biliyordu. Genç kuşak şairleri için söylüyorum, kimde bir ışık görse orayla ilgileniyordu.” diye konuştu. Şair Metin Cengiz de Süreya’nın yazdıklarıyla dönemi belirleyen bir poetikaya sahip olduğunun altını çizerek, “Döneminin yol gösterici, örgütleyici bir ismiydi. İnsan olarak da nazik ve kibar biriydi.” yorumunu yaptı.

(ana fotoğraf: Kadir İNCESU)

 
 

ARŞİV