Tacize karşı tepkisiz kalmayın!

Büyük Britanya’nın ilk başbakanı olarak anılan liberal siyasetçi Walpole, bir sözün de dünyayı şöyle tanımlar: “Dünya düşünenler için bir komedi, hissedenler için bir trajedidir.”

12 Ekim 2011 - 16:07

Bizim hangi tarafta yer aldığımızı anlamamız için, kendimizi gözlemlememiz yerinde oluyor. Kendini gözlemleyen, hissettikleriyle dünyadaki trajik bir başlığı Türkiye’de gündeme taşıyan, uluslararası bir sosyal hareket HOLLABACK’i İstanbul’da kuran, Hollaback İstanbul direktörü Kacie Lyn Kocher ile konuştum.

 
-Hollaback nedir?
Hollaback, sokak tacizi konusuna dikkat çeken, bu konuda sosyal medyayı araç yaparak toplumda farkındalık yaratan, global bir harekettir.
 
-Hollaback kelimesi nereden geliyor?
Holla ingilizce bir söz, sokak ağzıyla bir diğer kişiye uygunsuz sesleniş şekli. Hollaback ise, bu seslenişin durdurulmasına çabalayan çalışmanın adıdır. Bu haliyle Hollaback, toplum içersinde her türlü fiziksel ve sözle yapılan tacizlerin karşısında durun bir oluşumdur.
 
-Ne zaman ve nasıl kuruldu?
2005 yılında New York’da kurulmuş, daha çok yeni olan sosyal tasarım çalışması. Kameralı cep telefonlarının ortaya çıktığı dönemde, New York metrosunda biri teşhircilik yaparken, bir bayan tarafından fotoğraflanır. Polise giden bayan, resmi göstererek tacize uğradığını belirtir. Polisin konuyla ilgili hiç bir şey yapmaması üzerine, resmi medya ile paylaşır. Konuya medya çok büyük ilgi gösterir, şehirde ciddi bir kriz maddesi olarak konu, manşetlere taşınır. Bu sosyal çalışmayı değerli bulan 7 arkadaş da, sokak tacizlerinin paylaşılması için Hollaback’i, bir blog sitesi olarak kurar.
 
-Sokak tacizi veya Hollaback dediğimizde neleri kapsıyor?
Hollaback konularının sokakta olması gerekmiyor, çalıştıınız işyerinde ya da sosyal yaşamınızın her noktasında yaşanmış olabilir. İçerdiği konularda ise; karşı taraf için abartılı şekilde kullanılan hoş kelimeler, cinsel tercihler, ırkçılık, din, etnik köken ve fiziksel görünüm üzerine sözle ya da fiziksel yapılan tacizler, Hollaback konularını kapsamaktadır.
 
-Hollaback içinde neler yapılıyor?
·        Tacize uğrayan kişilerin, hikâyelerini paylaşmasına imkan sağlamak.
·        Hikayelerin paylaşılması ve açığa çıkması için bireyleri cesaretlendirmek.
·        Taciz hikayelerinizi nasıl anlatabileceğinizin, hangi sözlerle dile getirebileceğinizin şeklini size aktarmak.
·        Tacizler karşısındaki davranış biçimleri hakkında toplumu bilgilendirmek.
·        Kendi haklarınızı savunmak için kullanacağınız kaynaklar hakkında, toplumu bilgilendirmek.
·        “Bu sizin suçunuz değil, bir başkasının yaptığı eylemdir.” Bilincini mağdur olan kişiye aktarmak, yalnız olmadığını bilmesini sağlamak.
·        Yerel yönetimlerle ortak çalışmalar yaparak, tacizin bir suç olduğunu belirten kampanyalar yürütmek.
 
-Hollaback’in çalışmaları internet dışında nerelerde var?
Mart ayında bir hafta, bazı ülkelerde sokak tacizi haftası olarak seçilmiş. O dönemde dünya çapında çeşitli organizasyonlar yapılıyor. Ancak Hollaback, Internet üzerinden esas varlığını sürdürüyor. Diğer Hollaback’in kurulu olduğu yerlerle internet üzerinden toplantılar yapılıyor. Internette herkesin sesi oluyor, bu haliyle Hollaback’in öznel bir etkisi var.
 
-Hollabacak kaç ülkede organize oldu? Bir ülkede ya da şehirde nasıl kuruluyor?
14 ülkede, 37 şehirde, 8 ayrı dilde organize olmuş durumda. Hollaback İstanbul, hem Türkçe, hem de İngilizce yayın yapan tek platform. İstanbul kurulumunun dışında, Hollaback Türkiye de kurulabilir. Hatta Türkiye’de bir başka şehirde de kurulabilir. Hollaback merkeze yapılan başvurunun ardından, merkezin onayı ile kurulumu başlatabilirsiniz.
 
-Türkiye’de olumlu ve olumsuz yanlarıyla nasıl bir süreç yaşıyorsunuz?
Çok ilgi var, insanlar hikâyelerini paylaşmak istiyorlar. Türkiye’de 8 haftada siteye 4.000’in üzerinde ziyaret aldık. Sitede tacize uğradığınız alanları haritada işeretliyebiliyorsunuz, bunu siteden kullanıcılar da görebiliyor. Ziyaretçilerimizin yarısı İstanbul’dan diğer yarısı sırayla, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa ve Adana’dan geliyor. Hikâyelerin paylaşılması bu konunun en güçlü yanı, bunu global olarak görmek çok önemli. Bizler için çok olumlu bir başlık, Hollaback haraketinin birçok ülkede kanunları değiştirecek etkiler yaratmış olması. Meksika bu örneklerin başında geliyor, hükümet Hollaback sayesinde birçok kanun çıkartmak zorunda kalmış. Zorlandığımız yan ise; Hollaback’den gelen mesajın erkekler tarafından algılanması, desteklenmesinde yaşanıyor. Bunu sadece bayanların konusu zannediyorlar, oysa konu bayanlarla ilgili bir sorun değil, bu sorun hepimizi içine alan global bir sorun.,
 

ARŞİV