Hava sıcak, şehir boğucu. Yıllık tatil henüz mümkün değil, bayramda da her yer kalabalık olur. Peki şehirden hiç uzaklaşamayacak mısınız? Elinizde sadece hafta sonu var. Belki bir gün daha… Geçtiğimiz hafta İstanbul’a yakın yerlerde denize girilebilecek yerlerin listesini hazırlamıştık. Şimdi biraz daha İstanbul’dan uzaklaşıp “Yaz bitmeden en azından bir iki gün ayağımı denize soksam” diyenler için bir liste hazırladık.
ERİKLİ
Turkuaz bir deniz, kum ve güneş. Kadıköy’e 264 kilometre uzaklıktaki Erikli sakin bir hafta sonu geçirmek isteyenler için ideal yerlerden biri. Sabah erken kalkıp denize girebilir, plajda yürüyüş yapabilir ve gününüzün tamamını deniz kenarında geçirebilirsiniz.
Erikli’de konaklamak için çeşitli otel ve pansiyonlar var bunun yanında Gökçetepe Tabiat Parkı’nda çadır kiralayıp konaklayabilirsiniz. Bunun dışında da Erikli’de kamp yapmak için fazlasıyla alan var. Erikli’ye kendi özel aracınızla gidebileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarıyla da ulaşabilirsiniz. Küçük bir hatırlatma; dönüş saatinizi yoğun İstanbul trafiğine göre ayarlayın ve Uzunkum ve İtalyan Koyu’nu ziyaret etmeden dönmeyin!
ASOS
Sadece deniz değil biraz da tarih olsun diyorsanız rotanızı Asos’a çevirmenizi öneririz. Kadıköy’e 5 saat uzaklıkta olan Asos Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı antik bir kent. Behramkale Köyü, Kadırga Koyu ve Athena Tapınağı, Antik Liman kesinlikle görülmesi gereken yerler arasında.
Assos’un denizi biraz soğuk ama müthiş bir deniz. Antik Liman’da sadece ufak bir plaj var, daha çok motellerin iskelelerinden denize giriliyor. Suyu pırıl pırıl. Yüzmek için bir başka yer de Antik Liman’ın hemen yanında olan Kadırga Koyu.
Asos’ta konaklamak için pek çok seçenek mevcut. İster Antik Liman’da yer alan motellerde konaklayabilirsiniz isterseniz Kadırga Koyundaki motel veya pansiyonlarda. Asos’ta ayrıca kamp yapılabilecek alanlar da bulunuyor.
Asos’a gitmişken yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Koyunevi Köyü’ne bağlı Sokakağzı Koyu’nu ve Sivrice Koyunu görmeden, oralarda yüzmeden dönmeyin üzülürsünüz!
CUNDA
Hem serin suları hem de tarihi sevenler için bir tatil önerisi de Cunda. Kadıköy’e 5,5 saat uzaklıktaki Cunda 1920’li yıllara kadar Rumların yerleşim yeriyken, mübadeleden sonra adaya Girit ve Midilli’den gelenler yerleştirilmiş. Yani her gidenin hayran olduğu o tarihi evlerden devşirme pansiyonlar, o taş binalar Rumlardan kalma.
Cunda’da en güzel plajlar adanın arkasında. Şezlong ve şemsiye kiralayacağınız ya da havlunuzu atıp denize gireceğiniz yerler mevcut.
Gün boyu serin sularında yüzeceğiniz Cunda’da akşamları da tarihi sokaklarında gezebilirsiniz. Cunda Adası’nda gezilecek yerlerin başında adanın simgelerinden birisi olan yel değirmenleri var.
Cunda’nın bir başka özelliği ya da güzelliği de Girit Mutfağını deneyimleyebilecek olmanız. Kabak çiçeği, deniz börülcesi, ısırgan, kazayağı gibi daha önce tatmadığınız ot yemeklerinin tadı damağınızda kalacak kesin bilgi.
BOZCADA
Gazete Kadıköy’den önce New York Times gazetesinin 2017 yılında görülmesi gereken 52 yerden biri olarak okuyucularına önerdiği Bozcaada başka bir tatil rotası. Her daim esen rüzgarı, Arnavut kaldırımları, üzüm bağları, bakir koyları ile Bozcaada son yılların en popüler tatil yerlerinden biri. Türkiye’nin üçüncü büyük adası olan Bozcada’ya Kadıköy’den yolculuk yaklaşık 8 saat sürüyor. Geyikli İskelesi’nden de yalnızca 30-35 dakikada feribot ile adaya geçebiliyorsunuz. Biraz zahmetli ama değmez mi, değer. Feribot saatlerine ve trafik durumuna göre kendinizi ayarlarsanız eziyet çekmeden yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz.
Bozcada’da Ayazma, Akvaryum, Çayır, Sulubahçe gibi popüler plajlarının yanı sıra bakir kalmış çok sayıda koy var. Bu yüzden adaya ayak bastığınız andan itibaren yolda giderken karşınıza çıkacak bir koyda denize girmek için hazır ve nazır bulunmanız önerilir. Akvaryum koyuna ise gidip de asla pişman olmayanların koyu desek yanlış olmaz.
Adada konaklamak için çeşitli alternatifler mevcut. Çok sayıda pansiyon ve apart var. Bunun yanı sıra kamp yapabileceğiniz alanlar da mevcut. Konaklamanın önerdiğimiz diğer tatil yerlerine göre biraz daha pahallı olduğu ile ilgili uyarımızı da yapalım.
Gündüz koy koy gezip denizin ve güneşin tadını çıkardıktan sonra akşam da denize nazır lokantalarında balık keyfi yapabilir Arnavut kaldırımlı sokaklarında kedilerle arkadaşlık edebilirsiniz.
Adanın hem fırını hem de pastanesi olan Çiçek Pastanesi’ni de es geçmeyin. Bademli kurabiyesi dillere destan. Beğenmezseniz bize getirin, biz afiyetle yeriz.
GÖKÇEADA
“Bir adaya gideyim ama çok da küçük olmasın, kalabalık olmasın “ diyenlere Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada’yı öneriyoruz. “Cittaslow” yani dünyanın ilk ve tek sakin adası unvanına sahip olan Gökçeada doğası, tarihi Rum evleri ve sayısız koylarıyla tadı damağınızda kalacak bir tatil olanağı sunuyor.
Havası, denizi ve organik ürünleriyle size gel gel yapan bu güzel adaya ulaşım doğal olarak sadece deniz yoluyla sağlanıyor. Eğer kendi aracınızla gidecekseniz Kadıköy’den Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat doğrultusunda ilerleyerek Kabatepe Limanına ulaşmanız gerekiyor. Otobüsle ulaşım ise iki ayrı firma yaz döneminde her gün sefer düzenliyor.
Adada birbirinden güzel koylar var. İsterseniz dalgalı denizde sörf yapabilir, isterseniz sakin kıyılarda kulaç atabilirsiniz. Gizli Liman, Yıldızkoy, Aydıncık Koyu, Güzelcekoy, Kapıkaya, Laz Koyu, Mavi Koy ve Yuvalı adanın denize girmek için tercih edilen koyları.
Ada konaklamaya gelince; o iş biraz meşakkatli. Ada malum büyük olduğu için nasıl bir tatil istediğinize göre kalacak yerinizi belirlemeniz gerekiyor. Adanın sosyal hayatına yakın olmak akşamları şöyle bir dolaşmak ve bir şeyler içmek isteyenler için ada merkezi, Yeni Bademli ve Kaleköy Limanı, sadece deniz kıyısı ve sessizlik isteyenler için; Aydıncık, Uğurlu Köyü, Şirinköy, Yuvalı uygun seçim.
Adaya gitmişken tarihi Rum Köylerini gezmeden ve dibek kahvesini içmeden dönmezsiniz diye düşünüyoruz.
KANDIRA (KEFKEN- KERPE- CEBECİ)
Kefken, Kerpe, Cebeci ve Seyrek gibi tatil yerlerini kapsayan Kandıra Bölgesi, Kocaeli sınırları içinde yer alıyor. İstanbul’a 2- 2,5 saat uzaklıktaki yan yana dizilmiş bu tatil yerleri yaz aylarında Karadeniz’in sularıyla kucaklaşmak için birebir. Mavi bayraklı denize sahip plajlar ve deniz hiç de Karadeniz’den beklenildiği gibi dalgalı değil.
Sırtını çam ormanlarına dayamış Kerpe, Kefne, Cebeci hattında denize girmek için sıra sıra koylar var. Midye koyu, Yeşil Koy, Kapri plajı, Cebeci plajı ve elbette Pembe Kayalıklar bunlardan bir kaçı.
Kandıra bölgesinde konaklamak için çok sayıda pansiyon ve apart imkanı bulunuyor. Bunun dışında çadır kurup kamp yapabileceğiniz seçenekler de var. Hem yakın hem de ucuz daha ne olsun
KIYIKÖY
Kırklareli’nin Vize ‘de yer alan küçük bir Karadeniz köyü Kıyıköy. Balıkçı tekneleri, dar sokaklarıyla küçük bir sahil kasabası. Denizi oldukça temiz , maviyle yeşilin her renginin olduğu Kıyıköy’de tek sorun denizde fazlaca dalga olması. Denize girmek için en uygun aylar temmuz- ağustos. Kıyıköy’de mutlaka yapmanız gereken şeylerden biri tekne gezintisi.
Kıyıköy’e özel araçla 1,2-2 saatte Esenler’den kalkan otobüslerle 2,5 saatte gidebilirsiniz. Saray’dan sonra Kıyıköy’e yol alırken yemyeşil bir yoldan geçeceksiniz sakın şaşırmayın. Konaklama konusuna gelince Kıyıköy’de küçük otel ve pansiyonların yani sıra çadır kurmak için yerler var.
Bir balıkçı kasabası olan Kıyıköy’de akşam denize nazır lokantalardan birinde oturup balık yemek, dar sokaklarında gezinti yapmak terapi gibi geliyor.
Kıyıköy’e gitmişken hele de denizde dalga varsa İğneada’ya gidip denize orada girebilirsiniz. Dönüşte Longoz ormanlarını da gezip, ağaçlara sarılırsanız kendinizi şahane hissedeceğinize bahse gireriz.
KISA TATİL ÖNERİLERİ
Az Eşya:
Az eşya ile gidin. 2- 3 günlüğüne gittiğiniz bir yere boyunuz kadar valiz taşımayın. Sırt çantalı tatil özgürlük demektir. Hava durumuna uygun kıyafetleri seçin. Terlik, güneş kremi, gözlük almayı unutmayın!
Yakın Yerler:
6 saatten fazla uzak olan yer yakın yer değildir. Tatilin bir eziyete dönüşmemesi için kısa süreli tatillerde yakın yerleri tercih edin. Özellikle haftasonları başka insanlarında şehirden kaçtığını ve sizinle aynı yönlere gittiğini, trafiğin beklediğinizden daha yoğun olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Seyahat zamanını iyi planlayın:
Gidiş saatinizi erkene dönüş saatinizi geç saatlerine göre ayarlayın. Böylece tatilin tadını son ana kadar çıkarabilirsiniz.
Gitmeden önce araştırın:
Gideceğiniz yer hakkında önceden araştırma yapmak, konaklama, ulaşım olanakları öğrenmek sizi kötü sürprizlerden kurtarır.
Esnek Olun:
Tatil demek daha fazla eğlenmek, dinlenmek demektir. Kıyafetiniz, gideceğiniz yer ve yeni keşifler konusunda esnek olun. Topuklu ayakkabı yada, kumaş pantolon giymek zorunda değilsiniz.
Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun:
Her anınızın fotoğrafını çekip sosyal medya hesaplarında paylaşmayın. “Kaç kişi fotoğrafımı beğenmiş” diye bakacağınıza anın tadını çıkarın.