Kadıköy Belediyesi haftaya esnaf ve dükkan denetimiyle başladı. Fırınları, restoranları sık sık denetleyen Kadıköy Belediyesi bu haftaya da balıkçı esnafını denetleyerek başladı. Kadıköy Tarihi Çarşı’da gerçekleştirilen denetimler kapsamında balıkçı tezgahlarındaki balık boy ve ağırlıkları, balıkların tezgahlardaki sunumundan hijyene kadar pek çok detay incelendi. Ayrıca balıkçı esnafının sağlık, hijyen ile ilgili uyması gereken kuralların yazılı olduğu, balıkların çeşitlerine göre sahip olması gereken boy uzunluklarının yer aldığı broşür de dağıtıldı.
SABAH DENETİMİ
Kadıköy Belediyesi Veteriner Müdürlüğü’ne bağlı kimya mühendisi, biyolog, veteriner hekim ve zabıta memurlarının katıldığı denetim 6 Şubat Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde gerçekleştirildi. Balıkçı esnafının henüz balıkları tezgahlara yerleştireceği saatlerde tezgah denetimine çıkan belediye denetim uzmanları denetim ve bilgilendirme amaçlı yaptıkları çalışmada; balıkçı esnafını olması gerekenden küçük boy ağırlıkta balık satmamaları, balık tezgahlarında balıkları dizdikleri zemine gazete kağıdı yerine bunun için kullanılan ve hijyenik olan zemin örtüsü koymaları konusunda hatırlatma yaptı.
DENETİMLER SIK OLSUN
Kadıköy Tarihi Çarşı’nın balıkçı esnafı denetimlerden memnuniyetini belirterek, daha kaliteli bir yaşam ve sağlık için bunun önemli olduğunun farkında olduklarını ifade ettiler.
Çarşının eski balıkçı esnaflarından Yaşar Çay, “Bröşürü aldık ve şimdi inceliyorum. Biz zaten muhakkak bunlara uymaktayız” derken, 57 yıllık çarşı esnafları Balıkçı Kemal Çakır, 1979 yılından bu yana balıkçılık yaptığını belirterek, “Balık boylarının olması gereken ölçüleri konusunda bilgimiz vardı ama yine de belediyenin böyle bir bilgilendirme yapılması bizim için daha iyi oldu. Bundan sonra daha çok dikkat edeceğiz. Denetimleri de iyi buluyorum. Her zaman olsun” dedi.
Kadıköy Belediyesi’nden yapılan açıklamada; 2016 yılında hijyen, su ürünleri, pazar yerleri olmak üzere toplam 809 denetim, 693 adet organik pazar denetimi ve 555 defa da Tarihi Çarşı’da denetim gerçekleştirildiği belirtildi.
BALIK SAĞLIK, YAŞ 60
“Balıkların tahta kasada olmamasını, gazete kağıdı, yaprak kullanılmaması gerektiğini anlattılar. Biz bunlara aynen uymaktayız zaten. Paslanmaz sac kullanılması gerektiği konularında hatırlatmada bulundular” diyen ve 40 yıldan fazla Tarihi Çarşı’da balıkçılık yapan Cengiz Uğur, 60 yaşında olduğunu söyledi. Yaşından genç görünümüyle dikkat çenek Balıkçı Cengiz Bey, “Balık sağlık demek. Çok faydalı bir besin. Balık çok yerim” dedi ve özellikle sezonunda herkese bol bol balık tüketmeyi tavsiye etti.
Balıkçı Nihat ve Enver Beyler de tezgâhlara çeşit çeşit balıkları dizerken, belediye denetim görevlilerinin, kendilerine balık boyları, tezgahın nasıl olması gerektiği konusunda bilgilendirmede bulunduğunu, bundan da memnuniyet duyduklarını belirttiler.
ÇEŞİT ÇOK
Balık sezonunun en canlı günleri yaşanıyor. Çeşit çeşit balıklarla dolu tezgahlarda büyük balıklar da bol ve tezgahlarda adeta görsel şölen sunuyor. Balıkçı Recep de balık çeşitlerinin bol olduğunu belirterek zaman zaman büyük balıkların tezgahın süsü gibi olduğunu, fotoğraf çektirdiklerini söyledi.
Hamsi:10 TL.
Çinekop:40 TL.
Mezgit:10 TL.
Tekir:20 TL.
Barbun:40 TL.
Çupra:20-60
İstavrit:15 TL.
Kalkan:120 TL.
Ayna balığı: 40 TL.
Mercan: 100 TL.