Tarihi binada güncel sanat

Kadıköy Kent Müzesi, Türkiye’nin ilk uluslararası medya sanatı fuarı Noise_Media Art’ın “OI_Galleries Sergisi” için kapılarını açtı. Teknoloji ile sanatı buluşturan birbirinden ilginç eserlerin yer aldığı sergiye ilişkin konuşan Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Dünyada sayılı örneği bulunan, Türkiye’de ilk olan bu fuar, teknolojiyle sanatı birleştiriyor. Çok şaşırtıcı eserler var. Sanatın nasıl evrildiğini, nerelere vardığını görmek isteyen Kadıköylü komşularımı davet ediyorum” dedi

17 Ocak 2024 - 16:09

İstanbul’daki yerel yönetimler arasında sanat verdiği öncelikle öne çıkan Kadıköy Belediyesi, bu kez uluslararası bir medya sanatı fuarına ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin ilk medya sanatı fuarı olma özelliğini taşıyan “Noise_Media Art”, 12 Ocak tarihinde konserlerle Kadıköy’de başladı. Etkinlik serisi, sergilerle sürüyor. Bu kapsamda Kadıköy Kent Müzesi’nde “OI_Galleries Sergisi” açıldı.  7 kıtada 20 ülkeden 65 sanatçıyı, Kadıköy’de yerli sanatçı ve galerilerle aynı ortamda buluşturan sergi, 21 Ocak’a dek açık kalacak.

“ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ”

Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Yakında Kadıköy Kent Müzesi olarak hizmete  sokacağımız eski Mal Müdürlüğü binasında bu fuara ev sahipliği yapmaktan memnunuz. Dünyada sayılı örneği bulunan,  Türkiye’de ilk olan bu fuar, teknolojiyle sanatı birleştiriyor. Yapay zekanın sanatta nasıl kullanıldığının örnekleri bulunuyor. Çok şaşırtıcı eserler var. . Sanatın nasıl evrildiğini, nerelere vardığını görmek isteyen Kadıköylü komşularımı davet ediyorum” çağrısını yaptı.

 “ÜCRETSİZ OLMASI FIRSAT”

Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alişan Çapan da “Belediye olarak sanatın her türüne yakın durmaya, destek olmaya ve vatandaşlarımızla paylaşmaya çalışıyoruz. Uzun süredir gündemimizde olan Kent Müzesi projemizin belli bir aşamasına geldik, bina restore edildi. Bu çalışmalar sürerken bize yaz aylarında bir teklif geldi. Bu teklif çağdaş sanatın önemli ve yükselen alanlarına olan dijital sanatla ilgili bir fuar önerisiydi. İlgimizi çekti. Hem Kent Müzemizi kamuoyuyla buluşturmak için bunu bir  fırsat olarak değerlendirmek, hem de yeni gelişmekte olan bir sanat mecrasını Kadıköylülere daha yakından tanıtmak gibi bir gaye güttük. Ve böylece bu sanat fuarının mekan sponsoru olduk.” açıklamasını yaptı.

(Bu eserde, bilgisayarda yaratılan görselin kağıda printer yerine kalemlerle aktarılma süreci gözlemlenebilyor. Bu işlem saatler sürüyor.)

Bir yerel yönetimin böyle bir fuar organizasyonu içinde olmasını önemine işaret eden Çapan, “Belediyenin bu işin içinde olmasının şöyle kıymeti var; bu tarz yeni sanat alanlarının seyirciyle buluşmasını içeren projeler, yüksek meblağlarda yatırım gerektirdiği için ancak özel sektör şemsiyesi altında yapılabiliyor. Haliyle de bu fuarlara giriş çok pahalı oluyor. Zaten ekonomik bir kriz içindeyiz. Kaldı ki bu işlerden en çok yararlanması gereken bana kalırsa gençler…Çünkü onlar bu sergilerde yer almaya namzet olan sanatçı adayları. Bizim belediye olarak bu işin içinde olmamız sonucu başta gençler olmak üzere toplumun her kesimi bu fuarı bilabedel ziyaret edebiliyor. Ziyaretçiler, hem Kent Müzesi’ne dönüşecek olan bu tarihi yapının aslını görme imkanı bulacaklar, hem de normalde yüksek meblağlar vererek görebilecekleri güncel sanat eserlerini ücretsiz olarak görebilecekler. Buranın konumu da çok iyi. İskelenin hemen dibi, TESAK’ın arkası. Sanatı ayağınıza getirdik, hatta ayağa indirik de diyebiliriz.  Teknoloji sözkonusu olduğu için daha kapalı kapılar ardında dönen elit bir hikâyeyi vatandaşa ulaştırdık.” dedi.

Çapan, yeni medya sanatının her geçen gün gündemde daha fazla yer tutmaya başlayan bir konu olduğunu vurgulayarak, “Önümüzdeki 10-20 yılda görsel sanatlar, plastik sanatlar dünyasında bu damardan ilerlemelere şahit olacağız. Hem günümüzde ne olduğunu anlayabilmek için, hem önümüzdeki dönemde ne gibi şeylerle karşılaşacak dair bir fikir edinmek için gelinmeli buraya. Güncel sanatta ne olduğu konusunda merak eden herkes buraya bir uğramalı. Görsel sanatların geldiği şu noktada, bu teknolojik üretimler sanat mıdır, değil midir diye düşünceleri, şüpheleri varsa insanların, doğrudan gelip kendi fikirlerini oluşturabilmek için çok iyi bir fırsat. Bence halkın sanat ve ilişkisi de zaten hep böyle olmalı. Tepeden inme, didaktik bir şekilde olmamalı.”diye konuştu. 

(Beyoğlu/Pilot Galeri’den Ali Miharbi’nin; lineer aktuatörler, tırmk ve elektronik devreler aracılığıyla oluşturduğu ‘tırmık’ adlı eseri.)

FUARDA NELER VAR?

12 Ocak’ta başlayan Noise_Media Art, 21 Ocak’ dek Kadıköy Kent Müzesi, Alan Kadıköy, Yeldeğirmeni Sanat ve Haliç Sanat/Fener Evleri’nde sürüyor. 9 gün boyunca Kadıköy’ü teknoloji, sanat ve müzikle buluşturan Noise, aslında merkezinde butik bir sanat fuarı ve onu destekleyen birçok yan etkinlikten oluşuyor.  Türkiye'de bir medya sanatı ekosistemi oluşturmayı hedefleyen ve ilk edisyonuyla Kadıköy’ü merkez alan Noise_Media Art 12 Ocak’ta  OI_Music Powered by German Legend müzik programıyla Alan Kadıköy’de başladı.Etkinlikler şimdi de Kent Müzesi’ne taşındı. Buradaki OI_Galleries sergisi 21 Ocak Pazar akşamına dek, sabah 10.00 ila akşam 20.00 saatleri arasında açık. Bahçe, zemin ve giriş kat olmak üzere 3 kata yayılan, yalnızca davet edilen sanatçı ve galerilerin katılabildiği de, teknolojiyi yoğun olarak kullanan öncü yerli ve yabancı sanatçıların birbirinden ilginç eserleri ünlü Fransız küratör Dominique Moulon’nun seçkisiyle yer alıyor. Bu küratörlü programda sosyo-politik temaları keşfeden ve yapay zeka ve kodlamadan geleneksel çizici makinelere kadar teknolojiyi kullanarak dünyayı yeniden yorumlayan ünlü sanatçılar yer alıyor. Enstalasyonlardan canlı performanslara, video çalışmalarından NFT’lere dek pek çok farklı çalışmanın sergilendiği fuarda, sergiyle eş zamanlı sanatçı konuşmaları da olacak. 

Galeri temsiliyeti olmayan genç kadın sanatçılarının yer aldığı OI_Emerge sergisi 18 Şubat’a dek  Alan Kadıköy'de görülebilir. Ses performansları ve atölyeleri de 20- 21 Ocak’ta bütün haftasonunu kapsayacak şekilde Yeldeğirmeni Sanat’ta olacak. 

(‘Hope’ (Umut) adlı eser)

 


ARŞİV