TARİHİ KÖŞKÜN KAPILARI AÇILIYOR

Eğitim, kültür ve kent alanında projeler üretecek Kadıköy Akademi, Kadıköylülerin hizmetine açıldı

27 Mart 2015 - 12:25
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy’ün ve tüm İstanbul’un kent düşüncesi, eğitim ve kültür,  sanat birikimine katkı sağlayacak Kadıköy Akademi, 26 Mart Perşembe günü saat 19.30’da düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.
Kadıköylülerle yapılan 2015-2019 Stratejik Plan toplantılarından çıkan sonuçlara göre hazırlanan Kadıköy Belediyesi Akademi’nin, düşünce, kültür-sanat, atölye ve üretim merkezi olarak faaliyet yürütmesi planlanırken, Akademi’de Kent, Genç ve Gündüz Akademi olmak üzere üç farklı başlıkla çalışmalar yürütülecek.
Başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülere yönelik ücretsiz atölyelerin gerçekleştirileceği Kadıköy Akademi’de ayrıca yerel yönetim ve kentleşme çalıştaylarından fotoğrafçılık ve sinema atölyelerine kadar pek çok başlıkta çalışmalar yapılacak.
Akademi hakkında görüşlerini paylaşan Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Akademi’nin,  kent ve yerel yönetim alanında çalışmaların yürütüleceği bir merkez olarak açıldığını ifade ederek, şöyle konuştu; “Burası ciddi şekilde uluslararası yayınların takip edileceği ve uluslararası anlamda yerel yönetimlerde hangi çalışmaların yapıldığını araştıran bir merkez olacak. Üniversiteler ile ortak çalışmalar yürütüp, çeşitli ihtiyaçlara yönelik cevaplar arayacağız. Bizim bu tarz çalışmalarımız ilk değil,  tasarım atölyemiz TAK onun dışında eski Mal Müdürlüğü’nün olduğu bina,  tamamen gençlerin ve Kadıköy’de yaşayanların birikimlerini ve düşüncelerini proje haline dönüştürülebilecekleri yapılar olarak faaliyet gösterecek.”
Başkan Nuhoğlu ayrıca, Akademi bahçesinin tüm Kadıköylülere açık olduğunu, isteyen herkesin bahçeyi park gibi kullanacağını ifade etti.

AKADEMİ’DE NELER YAPILACAK?
Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya göre; Kadıköy Akademi, kentleşme, yerel yönetim, kültür-sanat ve edebiyat alanında öğrenim ve üretimi birleştiren, kentin tümüne etki edecek sanatsal birikimi ve kültür-sanat alanında oluşacak inisiyatifleri destekleyen bir proje olarak tanımlanıyor.
Kentli hakları ve yerel yönetim alanındaki gelişmeleri takip edecek olan Akademi, bunun yanı sıra kentin düşünsel birikimine katkı sağlayacak yaşam boyu eğitim programıyla başta gençler olmak üzere tüm Kadıköylülere yönelik ücretsiz atölyeler gerçekleştirecek.
Akademi Kadıköy’de, Kent, Genç ve Gündüz Akademi olmak üzere üç birim faaliyet gösterecek.

GEZİ’NİN AKADEMİSİ: KENT AKADEMİ
Kent Akademisi kapsamında, sertifikalı yerel yönetim eğitim programı, kent atölyeleri, kent mücadelesi alanındaki buluşmalar, çalıştaylar, söyleşilerle birlikte kentine sahip çıkmak isteyen tüm bileşenlerin bir masa etrafında toplanması amaçlanıyor.
Yerel yönetim, kentleşme, katılım, demokrasi alanlarında ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirileceği Akademi Kadıköy’de aylık dergi olmak üzere, alanında değer yaratan kitaplar da yayınlanarak yerel yönetim ve kent kültürüne birikim sağlanması hedefleniyor.
Kent Akademisi’nde, yerel yönetim, kent ve kültür alanında çalışan doktora, yüksek lisans, uzmanlarla kent hakkı mücadelesinde çalışanları buluşturan etkinlikler de düzenlenecek.
Çalışma alanında yeni çıkan kitap ve yazın hakkında söyleşilerin de planlandığı Kent Akademisi’nin ilk konuğu TODAİ’den Doç. Dr. Sonay Bayramoğlu olacak. Bayramoğlu, yeni yayınlanan kitabı ile Türkiye’nin mevcut Belediye Kanunu’na da esin kaynağı olan Belediye Sosyalizmi’nin tarihsel gelişimini ve günümüzün Toplumcu Belediyecilik anlayışını dünya örnekleri ile anlatacak.

NİTELİKLİ EĞİTİM: GENÇ AKADEMİ
Kadıköylü gençlere yönelik sanatın güncel disiplinlerinde hayata geçirilecek atölyelerle hem nitelikli bir sanat eğitimi hem de gençlerin mesleki yaşamlarına katkı sağlayacak profesyonel yönlendirmeler hedefleniyor.
Başta görsel-işitsel sanatlar olmak üzere, dijital sanatları ve güncel sanatsal gelişmeleri yakından takip edecek olan Genç Akademi, alanlarında uzman eğitmenler ile katılımcıları bir araya getirecek.
Kadıköy’deki gençlerin eğitimine katkı sağlayacak, mesleki alanda gelişimini destekleyecek atölyeler ve etkinlikler yapılacak olan Genç Akademi’de, Eylül-Haziran dönemi içerisinde fotoğrafçılıktan yeni internet teknolojilerine, sosyal medyadan sinema, yazarlık gibi sanat alanlarına pek çok konuda atölyeler yapılacağı gibi yaz okulu ile mesleki alanda yönlendirme ve gelişim atölyeleri yapılması planlanıyor.

BULUŞMA NOKTASI: GÜNDÜZ AKADEMİ
Her yaştan tüm Kadıköylülere yönelik Gündüz Akademi programı, günün her saatinde film gösterimleri, söyleşiler ve kültür sanat etkinliklerinin olacağı bir program.  Gündüz saatlerinde evde bulunan yurttaşların katılımını hedefleyen Gündüz Akademi ile günün her saati yaşayan ve üreten bir kültürel odağın Kadıköy’e kazandırılması amaçlanıyor.
Kadıköy’ün düşünce ve eğitim alanında birikimine katkı sağlayacak biçimde tasarlanan Kadıköy Belediyesi Akademi ile farklı yaş gruplarından, farklı ilgi alanlarından Kadıköylüler bir araya gelecek.
Kadıköy Akademi Adres: 19 Mayıs Mahallesi Bayar Caddesi Sultan Sokak No:18

ARŞİV