Tarihi Reşit Paşa Köşkü’nün arazisi satılıyor

Yaklaşık 200 yıllık tarihi olan, 1950’lerde yanan Reşit Paşa Köşkü’nün arazisi satılıyor. Arazi için belirlenen bedel 10 milyon dolar

11 Ağustos 2022 - 13:24

Fenerbahçe stadının karşısında, Kurbağalıdere’ye paralel, denize doğru giden Reşit Paşa Sokağı’nın sonunda yer alan Reşit Paşa Köşkü’nün arazisi satılığa çıkarıldı. Toplam 750 metrekare olan araziye 10 milyon dolar değer biçildi.

Köşkün yapıldığı tarih tam olarak bilinmese de 1800’lerin başlarında inşa edildiği belirtiliyor. Ancak bugün, tarihi köşk yandığı için ayakta değil. Köşkün ismi ise Reşit Paşa’dan geliyor.

KÖŞK 1950’LERDE YANDI

Kadıköy Kent Konseyi’nin seçilerek göreve gelen ilk kurucu başkanı olan, mimar ve yazar Arif Atılgan’ın, kendisine ait ‘Kent ve İnsan Bloğu’da yazdığına göre köşkün yanma hikâyesi şöyle:

“1956 (veya 1957) yılı... Mayıs ayının ortaları... Kuşluk vakti... Fenerbahçe Stadı’nda 19 Mayıs gösterilerinin provası yapılacak. Aile, köşkün bahçesinde kahvaltı yapıyor. Köşkte ise boyacılar çalışıyor. Ustalardan biri sigarasını yanlış yere koyuyor, sigara tiner kutusunun içine düşüyor ve önce boyalar sonra bina tutuşuyor.”

2. DERECEDEN TARİHİ ESER

Arazinin üzerinde şu an sadece 3 katlı bir bina bulunuyor. Bu bina 1962 yılı sonrası arazinin yeni sahipleri tarafından inşa edilmiş.

Arazinin satış ilanına göre, 2. Dereceden Tarihi Eser statüsündeki köşk için Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan inşaat izni var. Bu, köşkün asıl hüviyetini muhafaza ile birlikte yapı içinde küçük değişiklikler yapılabileceği anlamına geliyor.

REŞİT PAŞA KİMDİR?

Reşit Paşa, 1. Ferik (Orgeneral) olup, İstanbul Askeri Baş Müddeiumumîliği (başsavcılığı) yapmıştır. II. Abdülhamit devrinde 1908 yılına kadar bu görevde bulunmuştur. 1855 yılında İstanbul’da doğan Reşit Paşa, 1925 yılında vefat etmiştir.


ARŞİV