Tarladan sofraya aracısız temiz gıda

Dünya Kooperatifçilik Günü vesilesiyle konuştuğumuz Bayramiç Değişim Kooperatifi’nden Ufuk Dursun, kooperatif dükkanında bulunan tüm ürünlerin ilaçsız, kimyasal içermeyen, temiz ve adil yöntemlerle yetiştirilmiş olduğunun altını çiziyor.

11 Temmuz 2024 - 09:22

Kooperatif kelimesini duyduğumuzda çoğu kişinin kafasında belirli kelimeler dolaşır. İşbirliği, kalkınma, destekleme, temiz gıda gibi. 6 Temmuz Dünya Kooperatifçilik Günü. Biz de gün vesilesiyle ilk satış şubesini Kadıköy’de açan Bayramiç Değişim Kooperatifi’ni sayfamıza konuk ettik. Bayramiç Değişim Kooperatifi’nden Ufuk Dursun ile kooperatifin hikayesini konuştuk. 

Kooperatifin ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ile isteklerin demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu özerk bir yapılanma olduğunu ifade eden Bayramiç Değişim Kooperatifi’nden Ufuk Dursun, kooperatiflerin kendi kendine sorumluluk almayı ve yetebilmeyi, demokratik ve adil işleyiş ile dayanışma bilincini temel aldığını söyledi. 

“GIDA SORUNUNA ÇÖZÜM İÇİN BİR ARADAYIZ”

Bayramiç Değişim Kooperatifi’nin kimler tarafından ve neden kurulduğu sorusunu yönelttiğimiz Ufuk Dursun, “Yaklaşık 10 yıllık ortak yaşam ve tarımsal üretim sürecinin devamında imece ve dayanışma anlayışıyla temiz gıda üretimini geliştirmek, teşvik etmek ve yaygınlaştırmak, gıda krizine karşı çözümler üretmek, temiz ve adil bir dünya için toplumsal değişime katkıda bulunmak amacıyla bir araya gelen, büyük bir kısmı sonradan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine yerleşen, tarımla uğraşmaya başlayan insanlar tarafından 2020 yılında kuruldu.” diyerek cevap verdi. 

Ekim dikimden lojistiğe ve satışa kadar tüm sürecin kooperatif üyeleri tarafından yapıldığını söyleyen Dursun şunları anlattı: “Bayramiç’te çiftçilik yapan, kooperatif ortağı şahıslar kooperatifi oluşturuyor. Ekim ve dikim organizasyonundan ürün işlemeye, lojistikten satış ve pazarlamaya kadar tüm faaliyeti kendimiz yürütüyoruz. Herhangi bir tüzel kişinin veya yerel yönetimin kooperatife iştiraki söz konusu değil. Kooperatifimizin merkezi Bayramiç’te bulunuyor. Üretim tesisimiz de merkeze 6-7 km uzaklıktaki Örenli Köyü mevkiinde yer alıyor. Şu an için ilk satış şubemiz Kadıköy’de. Kadıköy’ün Yıldızbakkal semtindeki dükkanımız, Acıbadem Caddesi üzerinde Hasanpaşa ve Acıbadem Mahallesi’nin kesiştiği noktada kalıyor. Kadıköy’ün merkezine oldukça yakınız.

“ZEHİRSİZ TEMİZ GIDALAR”

Kooperatifimizin ürünleri Bayramiç’ten geliyor. Kendi üretimimiz olan ürünlerin yanı sıra Bayramiç’te yetişmeyip depolama ve ambalajlamasını Bayramiç’teki üretim tesisimizde yaptığımız ürünlerimiz de var. Türkiye’nin farklı bölgelerinde üretim yapan on beşe yakın üretici kooperatifinin ve yine güvendiğimiz belli üreticilerin ürünleri de dükkanımızda mevcut. Dükkanımızdaki tüm ürünlerin ilaçsız, kimyasal içermeyen, zehirsiz, temiz ve adil yöntemlerle yetiştirilmiş olması temel özelliği. Bu ürünlerin bir kısmı da organik sertifikalı.”

Kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan, doğal süreçlere uyumlu yol ve yöntemler izleyerek, doğadaki çeşitliliği tarımsal üretimde de gözeterek, yerel tohumdan temiz ve güvenilir gıda ürettiklerinin altını bir kez daha çizen Dursun, kooperatifte yer alan ürünler hakkında şu bilgileri verdi: “Tahin, pekmez, reçel ve marmelat, salça ve sos, bakliyat, un, unlu mamüller, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, meyve kuruları, takviye gıda ve atıştırmalıklar, çay ile kahve, meyve suları, bitki çayları, taze meyve ve sebze, temizlik ile kozmetik ürünleri gibi ürünler yer alıyor. Zaman içerisinde ürün çeşitliliğimiz daha da artacak.


Sezonunda yetişen taze sebze ve meyveler, Bayramiç’ten geldiği gibi Afyon, Bursa, İzmir, Mersin gibi farklı şehirlerde temiz veya organik sertifikalı üretim yapan, işbirliği çerçevesinde bildiğimiz, güvendiğimiz çiftçi ile üretici kooperatiflerden de geliyor.  Çarşamba ve cumartesi taze günümüz.”

“EVLERE SERVİS HİZMETİMİZ VAR”

Pazar günü dahil haftanın her günü, sabah saat 09.00’dan akşam 21.00’e kadar dükkanın açık olduğunu belirten Ufuk Dursun, bilgilendirmeyi şöyle sürdürdü: “Moto kurye arkadaşlarımız vasıtasıyla eve servis hizmeti sağlıyoruz. Şu an hafta içi 11.30 ile 19.45 saatleri arasında, hafta sonu da 17.30 ile 19.45 saatleri arasında kapıda kredi kartı veya nakit ödeme imkanıyla eve servisimiz mevcut. Ağırlıklı olarak Kadıköy ve çevresine yönelik bu hizmeti sunuyor olsak da talep doğrultusunda yaklaşık 15 km çapında bir alana, Avrupa Yakası’nın belli noktalarına da teslimat gerçekleştiriyoruz. İki bin lira ve üzeri siparişlerde ayrıca bir servis ücreti almıyoruz.



Kooperatifimizin ürünlerine dair bilgiler internet sitemiz üzerinden erişilebilir durumda. Kısa zaman içerisinde dükkanımızdaki tüm ürünleri görselleri ve içerik bilgileriyle dijital platforma taşımış olacağız. Kooperatifimize 0530 730 17 42 numaralı telefon ile aynı numara üzerinden Whatsapp’tan  da ulaşabilirler. Ayrıca @bayramicdegisimkoopkadikoy Instagram hesabından da bize ulaşmaları mümkün.”

 


ARŞİV