Taşların ilginç dünyası cezbediyor. Doğada birbirinden farklı renk ve türlerde taş bulunuyor. İlk bakışta görünüşleri itibariyle hiçbir cazibesi yokmuş gibi görünse de işlendiğinde harikulade görünüşe ve özelliklere sahip taşlarla karşılaşmak mümkün.
Mustafa SÜRMELİ
Doğada alelade şekillerde pek çok taş türü bulunmakta. Kimi zaman renkleriyle kimi zaman da şekilleriyle insanları kendine çekiyor bu objeler. Dünya varolalı beri varlıklarını sürdüren taşların ilginç dünyası araştırılınca insanoğlunu cezbediyor.
Taş deyip geçmeyin, zira dışından taş deyip geçtiğiniz bu sert, şekilsiz objelerin türlerine göre hiç bilmediğimiz özellikler taşıdığı iddia ediliyor. Bülent Kandemir, taşların işlendiği zaman ne gibi özelliklere ve muhteşem görüntülere sahip olduğuna pek çok kez şahit olmuş, taşlar konusunda araştırma yapan Kadıköylü bir hemşehrimiz. Kadıköy Akmar Pasajı’nda yıllardır birbirinden ilgi çekici taşlarıyla donattığı dükkânında taşlar hakkında bilmediğimiz ve bizi şaşkınlık içinde bırakan bir çok bilgi veren Bülent Kandemir, çocukluğundan bu yana taşlarla ilgilendiğini söyledi. Aslında işin aslı Bülent Kandemir’in ağabeyi merhum Sedat Kandemir’e uzanıyor. Sedat Kandemir 1949’dan bu yana taşlarla ilgileniyormuş. 2012 yılında vefat edince de kardeşi Bülent Kandemir, Kadıköy’deki dükkânda ağabey hatırasını devam ettiriyor.
GEMOLOJİ TAŞLARLA İLGİLİ BİLİM DALI
“Ağabeyim bu güzellikleri bize bıraktı. Ben ve oğlum elimizden geldiği kadar devam ettirmek istiyoruz. Ağabeyim bu konunun istismarına çok kızardı” diyen Bülent Kandemir, 1950’lerden bu yana Kadıköy’de yaşadıklarını, 1984 yılından bu yana da şimdiki yerlerinde taşlarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
Kendini “Taş aktarı” olarak tanımlayan Bülent Kandemir bilfiil 2004 yılından bu yana dükkâna geldiğini söylese de emekliliğin ardından taşların dünyasına daha çok ağırlık vermeye başladığını anlattı. Kendini taşların birbirinden renkli dünyasında rahatlamış bulduğunu belirten Kandemir, “Gelenlere doğruyu anlatmaya, yardımcı olmaya çalışıyoruz. Her taşın enerjisi vardır. Doğru kullanıldığında istifade edilir” diyor.
Bülent Kandemir, taşların tıbba yardımcı alternatif bir alan olduğunu düşünenlerden. Yurt dışında bu konuda 4 yıl eğitim veren kurumlar olduğunu, Gemoloji’nin taşlarla ilgilenen bir bilim dalı olup, ülkemizde de yavaş yavaş bu konuda çalışmalar başladığını anlatan Bülent Kandemir, müşterileri arasında koleksiyonerler, takı tasarımcıları, figürler üzerine çalışma yapanlar ve enerji üzerine çalışanların olduğunu belirtti.
DIŞI TAŞ İÇİ SANAT…
Kandemir verdikleri her taşın geri bildirimini almaya özen gösterdiklerini, buna göre saptama yapabildiklerini belirterek, olumlu sonuç alarak geri gelen müşterilerle karşılaştıklarında mutlu olduklarını da ifade ediyor.
“İşlenmiş veya işlenmemiş taş iyi bilinmeli. Taşların temizlenmesi ve ondan sonra kullanılması gerekiyor” diyen Kandemir, taşların temizlenmesinin ne anlama geldiğini şöyle açıklıyor: “Taş edinildikten sonra bir gün boyunca onu toprağa bırakmak gerekiyor. Ardından alıp su ile yıkamalı ve öyle kullanılmalı. Bir de kullanan dışında kimsenin taşa dokunmaması gerekiyor.”
Zaman zaman taşlar konusunda uzman olduğunu iddia edenlerle ve bu konudaki yanlış bilgilerle karşılaştığını da belirten Kandemir, “Taşın ne işe yaradığından çok, nasıl kullanılması gerektiği konusunda bilgi verilmesi önemli” dedi.